Så mycket mer än skidor…

Åre, beläget i hjärtat av Jämtland, är inte bara Sveriges främsta skidort utan också en plats där natur, äventyr och kultur möts på ett enastående sätt. På en och samma dag kan du stå på toppen av Åreskutan, bada i en frisk fjällsjö, avnjuta en middag i nivå med Stockholmskrogarna och njuta av en cocktail i bastun. Åre är litet och tight, så det är enkelt att göra mycket.

I den här guiden listar vi 5 saker att göra i Åre, och alla vet vi att Åre primärt är en skidort, så därför kommer inget av våra tips att vara ”Åk skidor” för det hade ju varit lite meningslöst 😄. Istället fokuserar vi på andra typer av aktiviteter, och de flesta funkar faktiskt lika bra både på vintern och sommaren.

Boende

Eftersom Åre är en så populär turistort så finns det gott om alternativ när det gäller boende. Du kan så klart alltid boka ett hotell, som Copper Hill Lodge eller Fjällgården. Men för mer flexibilitet, och ofta en billigare peng om du stannar ett par nätter, så är det bättre att hyra en stuga eller ett hus. Mest heltäckande och välkänt är då Stugknuten, de har ett enormt utbud och de allra flesta som har boende att hyra ut i Åre använder sig deras tjänst.

Men nu till tipsen!

1: Ta kabinbanan upp på Åreskutan

Åreskutan utsikt

Att åka kabinlift låter kanske inte så spännande, men jäklar vad brant det är! Åreskutans topp är 1040 meter högre upp än Åre by, det är alltså mer eller mindre en kilometer rakt upp när du står på torget! Vyn uppifrån skutan är magnifik, och väl värd ett besök oavsett vilken årstid du besöker åre.

Kabinbanan tar dig dock inte hela vägen upp till toppstugan, där utsikten är som bäst. Nej du kommer behöva vandra upp för en ungefär 900 meter semi-brant backe. Så tänk på det om du åker med små barn eller någon som inte klarar av att vandra brant.

2: Ät och drick

restauranger i Åre

Eftersom Åre är en så pass populär destination hos folk från hela Sverige så finns ett förvånansvärt fint uteliv. I den här typen av orter som primärt är välkända för en sak så kan det lätt bli lite turistfälla när det gäller mat och dryck, men I Åre finns som sagt en del fina och riktigt härliga restauranger. Här är tre vi rekommenderar.

Supper Åre

En smakresa till Sydamerika med sin kreativa meny. Den livliga atmosfären och de utsökta rätterna som ceviche eller empanadas gör Supper Åre till ett måste för matälskare. Hinner ni bara med en middag i Åre så är detta vår förstahands-rekommendation.

Boqueria Åre

Inspirerad av de berömda marknaderna i Barcelona, bjuder Boqueria Åre på en spännande mix av spanska smaker. Deras tapas och paellas, ackompanjerade av en härlig utsikt, ger en minnesvärd måltid.

Fjällpuben

Essensen av skandinavisk gemytlighet och lokal kultur. Med sin rustika charm och meny som fokuserar på traditionell svensk mat, erbjuder Fjällpuben en genuin fjällupplevelse.

3: Åk Hundspann

hundspann i Åre

Åre är som sagt primärt en skidort med riktigt fin utförsåkning, men missa dock inte allt vad Åre har att erbjuda ”slättförs” som man säger. Nu snackar vi inte längdskidor, utan hundspann! En tur med hundspann en minst sagt en unik upplevelse i den svenska vildmarken. Detta ger en fantastisk möjlighet att se det vackra landskapet runt Åre och komma nära naturen på riktigt. En synnerligen minnesvärd upplevelse!

4: Vandra

vandra i Åre

Fjället bjuder på ett varierat landskap med många vandringsleder som passar alla, från nybörjare till erfarna vandrare. Under sommarmånaderna kan du vandra längs blommande ängar, klara sjöar och genom frodiga skogar. På vintern förvandlas dessa stigar till tysta, snötäckta vägar som erbjuder en magisk vinterupplevelse.

Oavsett årstid ger vandring i Åre dig chansen att njuta av den friska fjälluften, ta del av spektakulära vyer och kanske till och med få en glimt av det lokala vilda djurlivet. Det är en perfekt aktivitet för att koppla av, reflektera och samtidigt vara aktiv.

Vilken är den bästa vandringsleden i Åre?

Den mest populära och omtyckta vandringsleden är leden till Åreskutans topp. Denna led är känd för sin imponerande skönhet och de fantastiska utsikterna över de omgivande fjällen och Åredalen. Att vandra till toppen av Åreskutan är en utmaning, men belöningen är en oförglömlig vy och en känsla av att ha nått ett betydande mål. Leden är tydligt markerad och passar för vandrare med en viss grundkondition. Det är denna led som ofta st rekommenderas av lokalbefolkningen och erfarna vandrare, särskilt för den som söker en kombination av utmaning och naturskönhet.

5: Besök Åre gamla kyrka

Denna historiska byggnad är en viktig del av Åres kulturella arv. Den pittoreska kyrkan, daterad till 1200-talet, är inte bara en plats för stillhet och eftertanke utan också en påminnelse om regionens rika historia.

Sammanfattningsvis om saker att göra i Åre

Åre är inte ”bara” skidåkning, det finns något för alla här. Oavsett om du åker till Åre på vintern och inte vill/kan åka skidor, eller om du är här på sommaren, så finns det massor coola och unika saker att uppleva.

Kort sammanfattat så rekommenderar vi först och främst de här fem sakerna:

  1. Ta kabinbanan upp på Åreskutan
  2. Ät och drick!
  3. Åk hundspann
  4. Vandra
  5. Besök Åre gamla kyrka

Oavsett om du är ute efter adrenalinfyllda aktiviteter eller en lugn stund i naturens famn, har denna charmiga fjällby något att erbjuda.

Föregående artikel3 Beprövade Sätt Att Motivera Sig Själv
Nästa artikel9 Olika Skjortkragar Som Du Bör Känna Till!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.