Kan man motivera sig själv? Oh ja!

Motivation är en intressant sak. Alla motiveras vi av olika saker, och alla jobbar vi på olika sätt för att motivera oss själva. Men tyvärr gör de allra flesta helt fel. En allt för vanlig metod är ”bara köra på”, vilket är mer eller mindre precis motsatsen till optimalt.

Nej, att bara köra på är inte bara dumt, det är rätt riskabelt också, det är nämligen så man blir utbränd, och blir man utbränd så kan man glömma allt vad mål och visioner heter under de närmaste åren.

Vill du hitta ett bra sätt att motivera sig själv så är du på rätt ställe, här är vår 3-stegs-guide till hållbar och långsiktig motivation.

1: Hitta ditt varför

VI har tidigare skrivit om vikten av att hitta sitt varför. Det är en extremt kraftfull källa till motivation och energi. Se bara på alla religösa människor, deras religion är deras varför och den ger dem viljestyrka och mening.

Självklart säger jag inte att du skall bli religös helt plötsligt. Det är mycket bättre att du hittar ditt eget varför, istället för någon annans uråldriga varför.

Här kan du läsa mer om hur du hittar ditt varför och anledningen till att det är så viktigt.

2: Skapa konkreta mål

Att bara springa åt ett håll utan att ha en utstakad och väl formulerad plan är bland det dummaste du kan göra om du vill komma någon vart. Det är betydligt bättre att gå långsamt åt rätt håll än att springa snabbt åt olika håll hela tiden, eller ännu värre, åt fel håll.

Konkreta mål skapar man bäst genom att följa den väl beprövade ”Smart-modellen”. Mål som du skapar via den skall vara:

  • Specifika
  • Mätbara
  • Accepterade
  • Realistiska
  • Tidsbestämda

Kortfattat så betyder det att du skall formulera dem tydligt, säkerställa att de är så pass konkreta att du kan veta hur långt du kommit och hur långt du har kvar.
Gör du det och sätter en fast deadline, ja då kommer du märka en enorm skillnad mot att ha ett mål i stil med: ”Jag vill komma i bättre form” eller ”Jag vill ha ett bättre jobb”. Som du ser är exemplen inte specifika, vad betyder ”Bättre jobb?”, bättre än vadå? Bättre på vilket sätt? Det kan kännas som ett bra mål när du sätter det, men inom kort kommer du själv börja tvivla på vad det egentligen är du skall försöka uppnå.

Motivera Sig Själv 2

3: Belöna dig själv

Det är ingen idé att ”stånga dig blodig” och bara sikta mot målet. En av nyckelkomponenterna i motivation är viljestyrka, och som vi fått höra mycket de senaste åren så är viljestyrka en resurs som tar slut med tiden, om man inte fyller på den.

Om du varje dag pinar dig igenom morgonen, jobbet, gymmet och sedan kvällen, ja då kommer din viljestyrka att dräneras och väldigt snart blir du utbränd. Så det du behöver är att fylla på din viljestyrka då och då, med hjälp av belöningar och vila.

Oavsett vad ditt mål är så är det viktigt att dela upp det i delmål (därför är det viktigt att målen är SMARTA), och även att fira ordentligt när du når dessa delmål. Resan kommer att kännas lättare och du kommer rent mentalt att vara bättre utrustad för att klara av den.

Föregående artikel5 Bra tips på nyårslöften som du faktiskt kan hålla!
Nästa artikel5 Saker Att Göra I Åre – Få Ut Det Mesta Vår Alp-miniatyr
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.