Hur bär man bäst det här fantastiska plagget?

I vår artikel: ”3 Skjortor alla män bör ha i garderoben” så skrev vi varmt om den härliga button down-skjortan. Den är lite av skjortornas lättare och mer bekväma lillebror, väldigt ofta är den precis vad man är ute efter när man vill dressa upp sig lite men fortfarande vara bekväm.

Button downen är inte bara riktigt snygg, utan också ett mycket flexibelt plagg. Du kan bära den på allt från välorganiserade 30/40-årsfester till en pubbrunda med grabbarna. Du kommer sällan känna dig felklädd.

Just eftersom vi gillar det här plagget så mycket så har vi tagit fram de 3 snyggaste sätten att bära en button down-skjorta, samt 2 stilar som du helst bör undvika, eftersom de helt enkelt inte är snygga.

Men först – lite historia om button down-skjortan

Button down-skjortan uppfanns år 1896 av Brooks Brothers, USAs äldsta herrekipering. Till en början användes de uteslutande inom sport, och så var det rätt länge. Men på 1950-talet så blev de äntligen mer av att vardagsplagg. Generellt sett så anses en button down-skjorta som mer vardaglig än en med klassisk krage. Därför bär man dem sällan till full kostym, och verkligen inte till en tredelad kostym.

Nu räcker det med historia, låt oss istället kolla på hur du bär en button down-skjorta på bästa sätt!

1: Button down-skjorta till blazer

button down-skjorta till kavaj

Vill du dressa upp din skjorta ännu lite mer så gör du det snyggaste med en blazer och ett par chinos eller jeans. Din outfit blir lite mindre dressad än kostym och oändligt mycket snyggare än klassisk medelålders-man-som-jobbar-på-statlig-verksamhet-och-vill-klä-upp-sig-lite, vilket är stilen man får när man kör skjorta + jeans + uddakavaj.
Kort och gått så är det sjukt snyggt med en button down-skjorta till kavaj/blazer.

2: Med en tröja över din button down-skjorta

button down-skjorta med tröja övar

Vill du köra en tröja över skjortan så är en button down-skjorta ditt bästa alternativ. Knapparna håller kragen nere så att du slipper den där klassiska 80-tals-gangster-stilen som sker när kragsnibbarna hamnar utanför tröjan. Knapparna gör även att kragen hålls på plats och förblir stående och inte viker sig.

3: Button down-skjortan rakt av

button down skjorta snygga stilar

Det enklaste sättet att bära den är så klart att bara ha den rakt upp och ned. Är det lite kyligt så är det snyggt med ett vitt linne under.
Den gör sig bäst till ett par jeans i matchande färg (vit skjorta funkar bäst till blå eller svarta jeans osv.) eller ännu bättre, ett par väl sittande chinos.

De här 2 stilarna vill du undvika

button down skjorta med slips

1: Tredelad kostym

Eftersom button down-skjortan är lite mer casual än en skjorta med klassisk krage så gör den sig inte så bra till kostym men det kan funka i vissa lägen. Något som däremot inte alls funkar är när du bär den till en tredelad kostym, det blir lätt en rejäl krock.

2: Med uppknäppta knappar

Då och då stöter man på folk som envisas med att bära sin button down med uppknäppta knappar, de som håller fast kragen alltså. Gör inte det är du snäll. Vill du ha lösa kragsnibbar så skall du inte ha en button down på dig från början. Så försök inte komma undan genom att knäppa upp dem, det blir inte snyggt.

Hur föredrar du att bära din button down-skjorta?

Föredrar du med eller utan slips till en button down?

View Results

Loading ... Loading ...

Dags att uppgradera din garderob?

Sugen på att utöka din garderob med nya button down-skjortor? Då bör du kolla in Arket och Oscar Jacobson.!

Sammanfattningsvis

En button down-skjorta är ett fantastiskt snyggt plagg, ett som det är värt att investera lite extra i. Vill du dressa upp den så gör den sig perfekt till en blazer, och vill du dressa ned den så det den snyggaste av alla skjortor att ha en tröja över.

Men ha den inte till en tredelad kostym, och för guds skull, knäpp fast krag-knapparna!

Föregående artikelHur Spelar Man Caribbean Stud Poker? Du Mot Dealern!
Nästa artikelVilka Är De Mest Populära Sporterna I Sverige
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.