Låt oss titta lite närmare på några manliga filmhjältar med väldigt olika personligheter…

Väldigt många filmhjältar har beträtt den vita duken och satt hjärtat i halsgropen hos besökare som sugits med i vita dukens magnifika värld. Det finns väldigt många typer av filmhjältar med helt olika karaktärsdrag och egenskaper. Här är en lista a några av de mest hyllade filmhjältarna som återkommit i flera filmer.

James Bond – License to Kill

filmhjältar james bond

Mr Bond har porträtterats av många skådespelare genom åren, som bidragit med varierande karaktärsdrag till den slipade spionen.

Agent 007 är mycket intelligent och genomför uppdrag med mycket list, slughet och kreativitet. Han framstår ofta som mentalt orubblig med en sinnesnärvaro som aldrig tappar fokus. Han besitter en lättsamhet och avslappnad charm som får kvinnor att falla pladask, ibland med väldigt mycket övertalning från den ibland mycket påstridige Mr Bond.

James Bond är en fascinerande personen som helt saknar personlig bakgrund och helt är stöpt och formad till ett effektivt verktyg för den Engelska Underrättelsetjänstens känsligaste uppdrag. Han är en individ som officiellt inte existerar som erhållit licens att döda, för sin majestäts hemliga tjänst.

James Bond finns helt enkelt inte, vilket lätt får fantasin att skena iväg till vår värld, existerar det motsvarande individer som jobbar efter en hemlig agenda runt om i världen?  Rimligtvis har de inte samma glassiga livsstil. James Bond syns ofta i glamorösa miljöer med en Vodka Martini i handen, han ses ofta tillbringa tid i stilfulla Casinon och mingla med samhällets elit.

  • Mansideal: James Bonds framtoning och image är en förebild för många män som imponeras av Bonds ansträngningslösa elegans. Agent 007 har sakta förändrats från ett decennium till nästa. Det är väldigt tydligt hur Bonds kvinnosyn har förändrats genom årtionden och mycket av Sean Connerys jargong mot kvinnor hade troligtvis undvikits idag. Det har spekulerats från vissa håll inom media att James Bond kommer att gestaltas som en transperson för att utmana mansidealet.
  • Nutid: James Bond har aktivt jagat skurkar i mer än ett halvt sekel, vilket erbjuder en intressant skildring av den aktuella samtid som utspelar sig när filmen var gjord. Det återstår att se om producenterna bakom James Bond-filmerna vågar avvika allt för mycket från sitt djupt inarbetade porträtt av Agent 007, det är riskabelt att förändra ett framgångsrikt koncept allt för mycket.

Jason Bourne – Jagar sitt förflutna

Baserad på en serie böcker av författaren Robert Ludlum som med dramaturgisk precision berättar om en djupt komplicerad individ som plågas av mentala demoner medan världen samtidigt ska räddas. Jason kan mycket väl vara en av de mest komplexa och genomarbetade filmhjältar som besökt filmduken. Bourne är en hemlig agent som spårlöst försvinner från ett uppdrag, det går inte att efterlysa honom saknad eftersom han officiellt inte existerar.

Filmserien börjar med att Bourne har drabbats av minnesförlust och måste följa märkliga ledtrådar för att ta redan på vem han egentligen är. Han inser sakta att vissa personliga färdigheter uppdagas, färdigheter som inte är särskilt vanliga. Han vet instinktivt hur han brukar självförsvar, behandlar vapen, och när han går in i en byggnad är det första han lägger märket till var nödutgången befinner sig. Inte helt vanliga personlighetsdrag för de flesta människor.

Känslan är att Jason Bourne är en variant av James Bond vars liv gick fullständigt fel, han blev offer för sitt riskfyllda jobb och hamnade på samhällets baksida, mest kämpandes mot sina egna demoner.

  • Mansideal: Bourne är tystlåten men extremt handlingskraftig, han har svåra psykologiska problem vilket gör normala relationer och ett normalt leverne till en utmaning. Många män i dagens samhälle har ökade mentala utmaningar, vilket ofta ignoreras i media.
  • Nutid: Tre fantastiska filmer om Jason Bourne med Matt Damon i huvudrollen har släppts, sedan skulle man kanske satt punkt. Istället har ytterligare filmer släppts med andra skådespelare som inte har haft samma höga kvalitet.

Johnny English – Kungen av omedveten inkompetens

Johnny English är en hysteriskt rolig hemlig agent som i vanlig ordning ska rädda världen med sitt sanslöst dåligt omdöme. Det mesta Mr English tar sig för blir helt fel, så fel att han misslyckas fullständigt med att göra fel, att det i slutändan blir fullständigt lysande resultat. Han är givetvis totalt frånvarande av insiktsfull förmåga och tror att han framgångsrikt slutfört uppdrag med högsta precision.

Rowan Atkinson bjuder som alltid på lysande underhållning med oefterhärmlig mimik och gester som sitt främsta komiska verktyg. Det brukar sägas att 90% av kommunikation är icke-verbal, vilket tydligt bekräftas av Rowan Atkinsons komiska mångfald.

Filmens värld är underbar, i verkligheten hade givetvis existensen av Johnny English kollapsat på sin egen orimlighet. Han hade sannolikt behövt någon form av hemtjänst flera gånger dagligen.

  • Mansideal: ingen tar Johnny English på allvar, det är en karaktär som alla älskar att skratta åt när han kastas in dråpliga situationer som han alltid lyckas lösa med ovanliga metoder. Det är föga troligt att män ser honom som en seriös förebild, gör man det så bör varningsklockor ringa.
  • Nutid: Rowan Atkinson kom nyligen ut med en ny Johnny English film under 2018, han börjar bli äldre och man får se hur produktiv han orkar vara. Han är varmt välkommen att släppa nya galna filmer.

Austin Powers – En sliskig Casanova med sinne att rädda världen

Austin Powers är en hemlig spion i färgglada kläder som ska rädda världen från lika färgglada skurkar som Fat Basterd och Dr Evil. Mr Powers är en gränslös snuskgubbe, hans självbild är fylld av ett orubbligt självförtroende och är fullständigt obekant med känslan att vara generad. Av alla filmhjältar så är han troligtvis den med sämst självinsikt, vilket vi alla älskar.

Mike Myers är väldigt underhållande som skådis när han spelar en burdus och charmig slusk med total avsaknad av självinsikt, som givetvis damerna inte kan motstå. Austin Powers använder James Bond som en parodisk källa och inspiration till skruvade upptåg.

Austin Powers framstår faktiskt som en svärmorsdröm jämfört med de skurkar han försöker bekämpa för att rädda världen. Karaktären Fat Bastard är troligtvis en av de mest motbjudande karaktärer som går att föreställa sig, kanske den vidrigaste gestaltningen av en filmskurk som någonsin gjorts – men också en komisk uppercut under bältet som tar filmen till extra höga/låga nivåer.

  • Mansideal: det finns säkert män som blir komiskt inspirerade av mr Powers helt ogenerade stil och parodiska framtoning. Dock skönt att världen inte består av en armé av ludna Austin Powers-adepter som lallar omkring och påfrestar sin omgivning. Austin Powers är fantastiskt rolig, framförallt i begränsad dos.
  • Nutid: Tre filmer med Austin Powers släpptes ganska tätt för ca 20 år sedan, till mångas glädje planeras en helt ny film med den sliskiga hjälten som planeras släppas inom en snar framtid. En Austin Powers i övre medelåldern, en tarvlig gubbtjuv som ska rädda världen kan bli hysteriskt roligt.

John McClane – Grabbfest

En kroniskt lortig och svettig New York-polis med en kuslig förmåga att alltid dyka upp som ända alternativ att bekämpa farliga terrorister, ofta vältaliga skurkar med europeisk dialekt med onda avsikter mot Amerika. John McClane är en självklar hjälte som ofta framställs genom mycket svart komik, en slasktratt som brukar våld, svordomar och hela tiden går sin egen väg med glimten i ögat.
Mr McClane är en bra snubbe som menar väl, men vars privatliv ofta befinner sig i fritt fall, oförmögen att ha ett fungerande förhållande och följa reglerna som polis. Han är omedvetet konfliktsökande och lyckas alltid trassla till situationen runt honom.

Die Hard 1 har med åren nästan blivit en klassisk julfilm som blandar rå aktion med bjällerklang vilket ger filmen en annorlunda atmosfär med blandade intryck.

  • Mansideal: grabbfaktorn är maxad, det är många killars testosteron skjuter i höjden när de ser Die Hard, inga krusiduller utan ett enkelspårigt koncept som går hem i grabbhjärtat.
  • Nutid: Bruce Willis blir äldre i takt med hans hjässa blir mer och mer välpolerad. En helt ny film kommer att produceras inom en snar framtid om mr McClane. Bli inte förvånad om Bruce Willis fortsätter att komma ut med Die Hard filmer på löpande band så länge han står på denna jord.

Slutord

Det finns naturligtvis många fler filmhjältar som fått det att kittla i buken hos biobesökarna, filmens värld är närmast oändlig. Det finns givetvis mycket mer information om Tv och film att upptäcka, mycket fördjupad kunskap som gladeligen finns tillgänglig för filmentusiaster som söker intressant kunskap om sina favoriter på vita duken.

Föregående artikelAllt Om Kala Fläckar I Skägget – 4 Orsaker Och Lösningar
Nästa artikelFrisyrer För Tunt Hår – Det Snyggaste Sättet Att Stylea Skallen
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.