När håret börjar växa alldeles för ojämnt…

Ligger det alldeles för många hårstrån i golvbrunnen när du duschat? Eller står du ofta i spegeln och har ångest över att håret sakta men säkert drar sig tillbaka, kanske i vikarna eller kanske bildas det en kal fläck på hjässan? Oavsett varför du funderar på en hårtransplantation så ska du veta att det är fullt normalt att må dåligt över att tappa sitt hår. Håret är en väldigt synlig på kroppen, och något som alla tar för givet. Därför är det lätt att bli knäckt när det börjar ramla av.
Men tack och lov så finns det behandlingar för att åtgärda det, behandlingar som funkar på riktigt. Nu snackar vi inte laser eller bröd bakat på tigerpenis-mjöl, utan riktiga hårtransplantationer.

I den här guiden går vi igenom de 2 huvudsakliga metoderna för hårtransplantation. Vi tittar på hur de funkar, vad som skiljer dem åt och lite för- och nackdelar med dem.

Förhoppningsvis känner du att du fått tillräckligt med information för att kunna boka en konsultation hos en erfaren klinik efter att ha läst det här.
Men innan du bestämmer dig för att göra en så bör du kolla närmare på en prp-behandling, det kan nämligen vara så att den kan hjälpa dig, och att du slipper en klassisk transplantation.

Vad är en hårtransplantation?

För säkerhets skull så går vi igenom lite fundamental kunskap först, så det inte blir några missförstånd på vägen.

En hårtransplantation är när man tar hår från en del av kroppen och planterar in den på en annan del av kroppen. Chanserna för att hårsäcken ska leva vidare och frodas på det nya stället är goda eftersom det är dina egna hårsäckar du flyttar på. Inte som när man transplanterar en lever från en människa till en annan.

Oftast så tar man hår från nacken och flyttar upp på hjässan. Detta eftersom håret i nacken är så pass tjockt att det inte märks om man plockar bort ett par tusen hårsäckar.

2 olika typer av hårtransplantation

Det finns 2 huvudsakliga typer av hårtransplantationer, FUE och STRIP. Här nedanför går vi igenom vad som skiljer dem åt, hur de går till samt för- och nackdelar med respektive typ av hårtransplantation.

FUE hårtransplantation

FUE står för ”Follicular Unit Extraction” och går ut på att man med hjälp av särskilda extremt små nålar tar ut enskilda hårsäckar och flyttar från ett område till ett annat. Oftast så tar man hårsäckar från nacken och flyttar till vikarna eller hjässan. Behandlingen görs under lokalbedövning, så du är vaken under hela proceduren.

Enligt Akacia Medical, en välkänd klinik i Stockholm som utfört fue hårtransplantationer sedan 2001, så kan man transplantera upp till 3500 hårsäckar vid ett tillfälle. Ett sådant ingrepp tar mellan 6-10 timmar.

FUE är den metod som anses ge mest naturligt resultat, detta eftersom man tar individuella hårsäckar och manuellt transplanterar dem.

hårtransplantation fue guide
Exempel på behandling av vikarna med FUE-metoden

Fördelar med FUE

  • De små hålen som uppstår när man plockar ut hårsäckarna läker väldigt snabbt. Inom en vecka har de generellt sett läkt ihop
  • Resultatet blir väldigt naturligt eftersom varje individuell hårsäck placeras ut manuellt
  • Det blir inga som helst ärr eller synliga märken efter transplantationen, inte ens din frisör kommer kunna se att du transplanterat hår!

Nackdelar med FUE

  • Ingreppet är mer tidskrävande och kostsamt än om du gör enligt STRIP-metoden, men det är viktigt att poängtera att det är för att läkaren noga plockar ut och placerar hårsäckarna så att resultatet ska bli så naturligt som möjligt

STRIP Hårtransplantation

STRIP-metoden är en äldre metod för att transplantera hår. Den används knappt längre eftersom resultatet inte alls blir lika bra som med FUE-metoden.
Men metoden går ut på att man skär loss en remsa med hud (och hårsäckar) ur nacken och applicerar på det kala området. Detta ger ett resultat som ser mindre äkta ut jämfört med FUE-metoden, eftersom man då plockar hårsäckarna en och en, vilket gör det lättare skapa ett naturligt resultat.

Exempel på hur donatorområdet ser ut efter en FUT/STRIP-transplantation

Fördelar med STRIP

  • Metoden går snabbt, eftersom man tar ett stort antal hårsäckar i varje remsa. Men på bekostnad av kvalité och estetik

Nackdelar med STRIP

  • Resultatet blir inte lika naturligt som vid en FUE-transplantation, eftersom man vid STRIP-metoden plockar ut en hel remsa med hårsäckar
  • Det blir ett synligt, ganska stort ärr i nacken, ofta kan det döljas av nackhåret, men har du någorlunda kortklippt hår så syns det rätt tydligt

Vilken hårtransplantations-metod är bäst?

FUE-metoden är utan tvekan att föredra, eftersom den ger mest naturligt resultat. I Sverige är det nästan inge kliniker som använder sig av STRIP-metoden längre.

Vem är lämplig för en hårtransplantation?

Alla män och kvinnor som lider av ärftlig håravfall men som fortfarande har kvar något område med tjockt hår (oftast nacken) kan förvänta sig bra resultat vid en hårtransplantation. Det lämpar sig inte att göra en hårtransplantation om man har tillfälligt håravfall, på grund av t.ex. stress eller sjukdom. Det är heller inte lämpligt om man har mycket tunt hår på hela huvudet, eftersom man då inte har något område att ta hårsäckar ifrån.

Inför en hårtransplantation, behöver man förbereda sig?

Du bör inte dricka alkohol några dagar innan operationen, men utöver det så behöver man inte förbereda sig inför en hårtransplantation.

De allra flesta kliniker börjar processen med en individuell konsultation där man utvärderar vad man har för förutsättningar och vilket resultat man bedömer är sannolikt. Alla har unika förutsättningar, så det går inte att med 100% säkerhet säga exakt vilket resultat man kommer få.

Efter hårtransplantation, när ser man resultat?

Gör du en FUE-hårtransplantation så bör sårskorporna ha läkt och fallit av inom en vecka. Gör du en transplantation enligt STRIP-metoden så tar det upp till 3 veckor innan snittet i nacken läkt helt och du bör undvika kraftig fysisk ansträngning under den tiden.

Resultatet av en hårtransplantation börjar man se efter ca 3-4 månader, men det slutgiltiga resultatet ser man inte förrän efter 12 månader.

Kan man göra en hårtransplantation för skägget?

Ja, har man permanent kala fläckar i skägget på grund av brist på hårsäckar eller till exempel brännskador så kan man åtgärda det med en fue hårtransplantation av skäggstrån från andra områden.

Sammanfattningsvis

En hårtransplantation är när man plockar hårsäckar från ett område av kroppen och flyttar dem till ett annat.

Det finns 2 huvudsakliga metoder, FUE och STRIP.
FUE står för ”Follicular Unit Extraction” och betyder bokstavligt att man avlägsnar enskilda hårsäckar från ett område och flyttar till ett annat. Detta ger det mest naturliga resultatet men tar betydligt mycket längre tid.
STRIP eller FUT går till så att man skär loss en remsa med hud och hårsäckar och flyttar till det kala området. Detta mer mer tidseffektivt än FUE men ger sällan ett lika naturligt resultat. Det är dock ovanligt att man använder denna metod nu för tiden.

Har du hår som börjar tunnas ut? Känner du att det påverkar din självbild och ditt självförtroende? Då lär det inte skada att boka in en konsultation hos en klinik för att prata igenom det hela, och se vad du har för förutsättningar.

Föregående artikelGentlemannasporter Genom Tiderna – 4 Riktiga Klassiker
Nästa artikelSå Kan Du Få Ett Rum Att Se Större Ut – 7 Tips Som Maximerar Utrymmet
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.