De glassigaste av de glassiga…

Termen ”gentlemannasporter” ringer nog en klocka hos de allra flesta. Kanske tänker man på de vitklädda tennisspelarna under Wimbledon. Eller vandrar kanske tankarna till klassiska universitetssporter som polo – och nej, vi menar inte vattenpolo. Kanske dyker fäktning och rodd upp i tankarna? Ja det finns helt klart flera klassiska sportgrenar som är, och har varit, förknippade med ”herrar av fin rang”. Dessa är i dag tillgängliga att utövas av alla – men sporternas gentlemannaanda finns fortfarande kvar.
Men för skojs skull så tänkte vi ändå lista de 4 sporter som bäst bevarat sitt ”överklass-skimmer”.

Lite kort om sport och spel

Ofta när man pratar om gentlemannasporter brukar det egentligen inte handla om någon speciell slags sport. Det handlar istället om hur man uppför sig under och efter spelet. En gentleman kan ta såväl förslut som vinst med ro, och ser alltid till att behandla sina motståndare med värdighet. Den här uppförandekoden förespråkas fortfarande och gäller inom samtliga sporter och spel, vare sig man spelar sitt favorithasardspel på säkra casinon i Sverige, som Casinia, Lucky 8 eller Mr Green, eller om man spelar biljard på den lokala klubben. Däremot finns det specifika sporter som är nära förknippade med den klassiska gentlemannen, och även om vi inte kan nämna alla – vilka varierar från segling till hästpolo, har vi valt att nämna några.

Tennis

gentlemannasporter tennis

Tennis är en av de få sporter som inte har ändrats särskilt mycket under sin mångåriga historia och det var en omtyckt sport hos överklassen under 18- och 1900-talet. Sporten kräver såväl beslutsamhet som skicklighet och det vilar en elegans över spelet, och framför allt över turneringar som Wimbledon. En av tennisvärldens just nu största gentlemän, och som har hyllats för såväl sitt spel som för sitt uppförande, är Roger Federer. Däremot lyckades han inte ta sig vidare till finalen i Wimbledon i år, och det blev den nuvarande världstian Novak Djokovic som tog hem titeln.

Golf

gentlemannasporter golf

Likt tennis är golf en sport som har förknippats med gentlemannen i flera hundra år. Inte nog med att själva spelet passar mannen som tycker om precision och skicklighet, det passar även den moderiktiga mannen. Golfmodet går nämligen tillbaka lika långt som spelet, och dess historia är minst lika omvälvande och spännande.

Formel 1

gentlemannasporter formel 1

Motorsport, och framför allt bilsport, har också alltid lockat gentlemannen. Det finns de som anser att en bil har samma elegans som en fullblodshäst, och det finns flera exempel på gentlemän som har fallit för den snabba sporten. Steve McQueen är en av dem. I årets upplaga av klassiska formel 1 är det engelsmannen Lewis Hamilton som ser ut att ta sin femte världsmästartitel för Mercedes. Däremot jagas han ständigt av Ferraris huvudförare Sebastian Vettel och kampen mellan dem är hätskt – och många gånger långt ifrån gentlemanna-aktig.

Polo

gentlemannasporter hästpolo

Här är det givetvis häst-polo vi pratar om. Sporten har kallats för ”kungarnas sport” och anses vara en av de äldsta lagsporterna i världen, och härstammar från Asien. Trots sin ålder har sporten ökat i popularitet världen över och det är för närvarande Storbritannien och USA som dominerar inom den. Även om sporten kan låta brutal när den beskrivs, är det adrenalinruschen och sportsmannaandan som gör den till en omtyckt gentlemannasport.

Sammanfattningsvis

Genom tiderna har det funnits ett flertal gentlemannasporter, men många har kommit att bli ”mainstream”, så som rugby och rodd. Men vissa hänger kvar och behåller det där ”överklass-skimret”. Följande 4 sporter, menar vi, är de som fortfarande har kvar mest av sin gentlemanna-anda:

  1. Tennis
  2. Golf
  3. Formel 1
  4. Hästpolo

Vad tycker du? Håller du med? Skriv ett mail och diskutera vettja!

Föregående artikel5 Fördelar Och 4 Nackdelar Med Att Starta Eget
Nästa artikelHårtransplantation – Vad Är Det Och Hur Funkar Det?
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!