Vågar du följa din dröm???

De flesta har säkert tänkt tanken på att starta sitt eget företag. Att våga ta steget och vara sin egen boss är en dröm för många, men det kan också vara skrämmande. Som egenföretagare läggs stor betoning på egen, och allt ansvar vilar på just dina axlar.
Vi har valt att lista fem fördelar och fyra nackdelar med att vara egenföretagare jämfört med att vara anställd, och vi låter dig avgöra vad som väger tyngst.

Fem fördelar med att starta eget

1: Man är sin egen chef

Det finns ingen som styr över dig utan det är du som är chef. Det innebär att det är du som tar alla beslut och kan bestämma vad som är bäst för dig och din verksamhet.

2: Dina villkor

Ditt arbete sköts på dina villkor. Du kan själv bestämma över arbetstider, kompetensutveckling och hur mycket du vill och kan arbeta.

fördelar med att starta eget egen chef

3: Arbeta med din passion

Du får arbeta med det du brinner för, vilket är en viktig ingrediens till framgång. Ju mer intresserad och passionerad du är för det du jobbar med, desto bättre.

4: Hjälp finns att få

Det är inte längre lika besvärligt att driva och starta enskild firma som det var tidigare. Det finns hjälp att få i form av både bidrag och kunskap och man kan enkelt få hjälp på nätet med registrering och få tips på hur man bygger upp sitt varumärke.

nackdelar med att starta eget grupp

5: Friheten

Du är fri att bestämma hur ditt företag ska skötas. Du får själv bestämma hur arbetet ska utföras, vilka kunder och leverantörer du vill arbeta med och du är framför allt fri att bestämma över dina arbetsdagar.

Fyra nackdelar med att starta eget

1: Inga förmåner

Som anställd har man flera förmåner i form av exempelvis pension, semesterdagar och sjukdagar. Dessa försvinner helt när man är egen.

2: Stressfaktorn

Även om du är din egen boss medföljer en stressfaktor då allt vilar på dig. Det är helt upp till dig att se till att verksamheten fungerar, vilket lätt lyfter upp stressnivån ett steg.

nackdelar med att starta eget stress

3: Pappersarbete

Man vet inte vad pappersarbete är förrän man driver sitt eget företag och tvingas lära sig hur man bokför in- och utgifter. Har man inget huvud för siffror och lagparagrafer rekommenderas det att man vänder sig till en revisor.

4: Du har huvudansvaret

Även om de flesta drömmer om att vara sin egen chef, ska man inte sticka under stolen att det nu vilar ett stort ansvar på dina axlar. Du ska se till att företaget går framåt och att allt arbete sköts som det ska. Du är ansvarig för såväl produkten som kundbemötandet, och om du har anställda tillkommer personalansvar.

nackdelar med att starta eget ansvar

Sammanfattningsvis

Att vara egenföretagare är inte för alla och man måste själv ta beslutet om det är fördelarna eller nackdelarna, som givetvis är många fler än de som är listade här, som väger tyngst. Det ligger mycket arbete bakom ett nystartat företag, men har man bara rätt inställning, och rätt affärsidé, lyser fördelarna för många mycket tydligare än nackdelarna.

Föregående artikelHangry! Varför Blir Man Arg När Man Är Hungrig?
Nästa artikelGentlemannasporter Genom Tiderna – 4 Riktiga Klassiker
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!