Alla har vi varit med om det, men vad beror det på egentligen???

Har du någon gång ilsket snäst till eller höjt rösten mot någon när du varit hungrig? Eller har någon betett sig ilsket mot dig när dem har varit hungriga? Jag tror nog att vi alla kan svara ja på båda frågorna, för visst är det lätt att tappa tålamodet och humöret när man är hungrig?

Fenomenet kallas inte helt obekant för ”Hangry”, vilket är en fyndig kombination av Engelskans; ”Hungry” + ”Angry”. Men varför blir man arg när man är hungrig? Det tänkte vi förklara i den här enkla men heltäckande guiden!

Varför blir man arg när man är hungrig?

För att få ett någorlunda bra svar på frågan så behöver vi titta på det här från två håll, fysiskt och psykiskt.

Fysiologin bakom att bli Hangry

Kolhydrater, fett och proteiner i maten du äter bryts ned till glukos, aminosyror och fettsyror i kroppen. Dessa näringsämnen skickas sedan ut till kroppens olika organ, bland annat hjärnan, via blodet där de används för energi.

Vår hjärna behöver energi för att fungera som den ska, bland annat för att reglera syre till våra organ, men också för att tygla och hantera känslor. Ilska är en känsla som många har svårt att tygla, eftersom den får många att att bli impulsiva. Detsamma gäller ledsamhet, så det är ingen slump att många känner sig ledsna och uppgivna när de är hungriga, ofta utan att de själva vet att det är just därför de är ledsna. På tal om det så bör du även kolla in vår guide: ”7 Saker att testa om du känner dig nedstämd utan anledning”.
Men det handlar inte bara om hjärnans kapacitet att tygla våra känslor. Det finns även hormoner som är med och spökar.

När kroppen känner att det är dags att fylla på med energi, så utsöndras hormoner som aktiverar våra hungerkänslor, för att påminna oss om att äta för att inte svälta ihjäl. Problemet är dock att det finns ett visst överlapp mellan den delen av hjärnan som styr hungerkänslorna och den del som är kopplad till stress och ångest. De här hunger-hormonerna kan alltså ”råka” aktivera båda delarna, vilket kan vara en bidragande faktor till varför vissa blir så arga när de blir hungriga.

hangry arg när hungrig
Din hjärna kan inte tygla din känslor om den inte har tillräckligt med energi

Psykologin bakom att bli Hangry

Man varför är vi inte hangry på morgonen? Vi har ju varit utan mat hela natten? Enligt psykologer som studerat konceptet ”hangry” så har detta med viljestyrka att göra.

Vår viljestyrka är som en muskel, den går att träna upp, men den blir också uttröttad under dagen som går. När vi vaknar och är utvilade efter en natts sömn så har vi förhoppningsvis en hel del energi kvar i vår viljestyrke-muskel, vilket gör att vi kan behärska oss, trots att vi är hungriga. Men vartefter dagen går så dränerar vi hela tiden vår viljestyrka genom att stå emot diverse frestelser eller genom att stålsätta oss och ta tag i den där tråkiga arbetsuppgiften på jobbet. Resultatet blir att vi framåt kvällen har väldigt lite viljestyrka kvar, det i kombination med hunger och lågt blodsocker är det perfekta receptet för att bli hangry.

varför blir man arg när man är hungrig
Det är mycket vanligt att folk blir antingen arga eller ledsna när de är hungriga. Detta eftersom hjärnan har svårt att tygla känslorna när ditt blodsocker är lågt

Vad kan man göra för att inte bli arg när man är hungrig?

Egentligen får vi nog ta och formulera om den här frågan, för det är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att ändra hur man känner när man är hungrig. Det du däremot kan göra är att lära dig känna igen ditt humör och förekomma ilskan. Det mest effektiva sättet att slippa bli hangry på är helt enkelt att förebygga det hela genom att äta jämnt under dagen och vara lyhörd på hur du känner dig.

Försök som sagt äta jämnare under dagen, ät oftare men mindre portioner. På så sätt kan du hålla ett jämnare blodsocker och det blir kortare tid mellan dina måltider.
Det kan även vara smart att ha ett mellanmål i väskan för säkerhetsskull, i fall du skulle fastna på tunnelbanan eller bussen. Det finns massvis med olike typer av proteinsnacks som har superlång hållbarhet och som håller dig mätt ganska länge, bland annat Gymgrossisten har den typen av snacks att köpa.

Inget gott kommer ur att vara arg och irriterad, tvärtom så tenderar de allra flesta att göra betydligt fler misstag när de är hungriga. Så ät något, och undvik både dålig stämning hemma och kostsamma misstag så som att krocka med bilen eller tappa telefonen.

Sammanfattningsvis

Varför blir man arg när man blir hungrig? Primärt så beror det på att vår hjärna behöver näring för att kunna utföra alla sina funktioner, en av dessa är att kontrollera vår känslor. Två av de känslor som är svårast att tygla är ilska och ledsamhet, vilket är anledningen till att de flesta känner åtminstone en av dessa när de är hungriga, hjärnan kan helt enkelt inte tygla dem.

Föregående artikelHur Inreder Man Det Perfekta Vardagsrummet?
Nästa artikel5 Fördelar Och 4 Nackdelar Med Att Starta Eget
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.