Så inreder du hemmets hjärta snyggt på ett enkelt sätt…

Vardagsrummet är utan tvekan en av de viktigaste platserna i hemmet. Det är här vi umgås med våra nära och kära, tittar på våra favoritserier och tar igen oss efter en hård arbetsdag. Det säger därför sig självt att det är värt att lägga lite extra krut på att skapa en hemtrevlig och mysig vardagsrumskänsla. Med ett par enkla knep kan du skapa ett vardagsrum som du längtar efter att komma hem till – här är våra 5 bästa inredningstips för vardagsrummet!

1: Välj rätt soffa

inredningstips vardagsrum soffa

Soffan är oftast vardagsrummets mittpunkt och enligt undersökningar är det här vi svenskar helst spenderar tid när vi är hemma. Om du har budget så är det verkligen värt att lägga några tusenlappar extra för att få en kvalitetssoffa.
En riktigt bra soffa kan hålla i många år, speciellt om du tar hand om den väl.
Vilken typ av soffa som du bör välja beror på hur ditt vardagsrum ser ut, men några generella tips är:

  • Provsitt alltid soffan innan du köper den (om du köper online har du vanligtvis öppet köp).
  • Placera aldrig soffan med ryggen mot ingång.
  • Välj en färg på soffan som passar in med den övriga inredningen. – Läs mer om färgmatchning eller om färgers betydelse
  • Ta reda på vilket material som soffan är gjord av – dunsoffor kräver ofta mer underhåll än läder och bomull.
  • Välj rätt storlek – hur många ska sitta i den? Hur stor yta av vardagsrummet vill du att den ska ta upp?

2: En snygg matta ger lyxig inramning

inredningstips vardagsrum matta

Om du vill att ditt vardagsrum ska få en lyxig inramning är valet av matta en viktig faktor. Det absolut vanligaste misstaget här är att välja en matta som är alldeles för liten och ser fjuttig ut. För de flesta vardagsrum är det lagom med en matta som är omkring 2*3 meter. Här finns en guide över hur du placerar mattan i rummet.
Designen är en smaksak – vill du att mattan ska fånga uppmärksamhet så kan du välja en orientalisk/mönstrad. Ifall du däremot vill ha något mer neutralt som smälter in med den övriga inredningen så är det bättre att satsa på en enfärgad.

3: Underskatta inte luktsinnet

inredningstips vardagsrum doft

Glöm inte att lukten kan vara minst lika kraftfullt sinne som synen. Det spelar ingen roll att du har fixat den perfekta inredningen om vardagsrummet luktar unket. Att regelbundet dammsuga, damma och alltid plocka under matresterna efter att du ätit är därför en självklarhet.
Om du vill sätta extra prägel så kan det även vara en god idé att köpa några doftljus och placera ut. Det finns mängder av olika varianter, så testa dig fram och välj något som du tycker luktar gott.

4: Neutrala möbler – färgglada detaljer

inredningstips vardagsrum färg

Att välja rätt färger till vardagsrummet är en hel vetenskap. Om du inte är expert inom området så finns det ett enkelt tips som du kan följa: välj möbler i neutrala färger (soffa, bord, lampor osv.), och komplettera med färgstarka detaljer.
Detaljerna kan exempelvis vara en snygg tavla eller en vas. Se bara till att inte överdriva – hellre för lite än för mycket.

5: Keep it simple

inredningstips vardagsrum enkelt

Det finns mängder med saker att tänka på när du inreder ditt vardagsrum och det är lätt att känna sig vilsen bland alla tips och trender. Men om du inte är en inredningsfantast och vill uppdatera ditt vardagsrum regelbundet så gör du bäst i att inte krångla till det. Satsa på några bra möbler av hög kvalitet, välj färger som passar för alla årstider och håll vardagsrummet rent och fräscht. Svårare än så behöver det inte vara.

Sammanfattningsvis

  1. Lägg gärna en extra slant på en riktigt schysst soffa
  2. Köp en matta (gärna stor) för att skapa en lyxig inramning
  3. Håll vardagsrummet rent och sätt in några doftljus
  4. Välj neutrala möbler och färgglada detaljer
  5. Keep it simple – Krångla inte till det i onödan
Föregående artikelRoliga Online-Spel Att Koppla Av Med
Nästa artikelHangry! Varför Blir Man Arg När Man Är Hungrig?
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!