Lägre elräkning och mindre miljöpåverkan, det är väl nice???

Du har säkerligen hört det här med att glödlampor inte längre tillverkas och att vi helt enkelt måste gå över till andra typer av lampor, så kallade lågenergilampor. Det kan kännas som att du blir tvingad till något, vilket kan vara onice, men om man tittar närmare på det hela så är det både logiskt och det enda rätta att skrota våra klassiska glödlampor.

Men bara för att det är rätt så betyder det inte att det är enkelt, nej många känner sig lite förvirrade när de gäller lågenergilampor, till exempel är det många som undrar vilken typ de ska välja, andra ställer sig själva frågan ”varför ska man använda lågenergilampor över huvud taget?”.
I den här guiden tänkte vi besvara båda dessa frågor, så att ditt liv som man i hemmet blir lite enklare.

En guide till rätt lågenergilampa

Ända sedan september 2012, när det blev förbjudet att tillverka vanliga glödlampor så har svensken behövt vända sig till mer miljö- och plånboksvänliga alternativ. Du har säkert hört ordet ”lågenergilampa” användas utan någon riktig förklaring till vad en sådan lampa egentligen är. Så vad är definitionen på en lågenergilampa? Enligt Wikipedia är det helt enkelt en ”lampa som drar mindre energi än en vanlig glödlampa”.

Så långt är det inte så krångligt. Du var säkert redan medveten om att så kallade ”vanliga” glödlampor med glödtråd inte är särskilt miljövänliga eftersom de behöver mycket elektricitet för att fungera. Men varför ska man använda lågenergilampor, vad finns det egentligen för olika typer av lågenergilampor? Och vilka är bäst? Vi bestämde oss för att skapa en enkel guide så att du lätt kan hitta rätt lampa!

lågenergilampa

Varför byta ut glödlampor?

Vissa kan tycka att det känns konstigt att byta ut den klassiska glödlampan. När allt kommer omkring så har den haft en enorm betydelse under åren den varit i bruk och bokstavligt talat lyst upp våra liv (pun intended). Den har till och med blivit en symbol för en god idé! Men faktum är att lågenergilampor är en ännu bättre idé. Varför det, de gör ju samma jobb? Men hur kan de dra så olika mycket el?

Hur fungerar glödlampor?

Låt oss ta en snabb titt på hur glödlampor fungerar. Som vi nyss nämnde så har en traditionell glödlampa en glödtråd, som elektricitet leds igenom. När tråden blir varm så får värmen den att börja lysa. Problemet är att det krävs väldigt mycket elektricitet för att värma upp tråden, och sedan finns det ju andra problem som till exempel ökad brandrisk när lampor blir för varma.
Nu för tiden har vi inte heller något direkt val, eftersom glödlampor inte tillverkas längre i EU och inte importeras.

lågenergilampor

Vad finns det att välja på?

Enligt ett ramdirektiv från EU kommer de flesta halogenlampor att försvinna, så då återstår det två alternativ för oss, lysrörslampor och LED-lampor.

Lysrörslampor

En lysrörslampa använder upp till 80% mindre energi än en vanlig glödlampa (tänk vilket avtryck detta gör på elräkningen!), ger mer ljus och varar ungefär 20 gånger så länge. ”Perfekt. Såld!”, tänker du, men sakta i backarna. Det finns nämligen en mindre bra sak med dem, och det är att de innehåller kvicksilver. Detta är visserligen en ytterst liten mängd, så du löper ”ingen” risk, men man måste vara noga att lämna in dem till rätt ställe när man gör sig av med dem så att inte kvicksilvret kommer ut i naturen.

Det är kvicksilvret som gör att lampan lyser, när el träffar kvicksilvret så avger det UV-strålning. Strålningen i sin tur gör så att ett lyspulver som finns på insidan av lampans glas börjar lysa.

LED-lampor

Sedan finns det också LED-lampor. De är visserligen dyrare att köpa, men håller otroligt länge, drar väldigt lite el och uppnår fullt ljus direkt, till skillnad från lysrörslampor. Dessutom innehåller de inget kvicksilver! Råd & Rön har testat 22 olika LED-lampor och det finns verkligen en för varje sorts rum!

Sammanfattningsvis

Det är så klart både logiskt och rimligt att byta ut våra gamla klassiska glödlampor. Men det kan vara svårare att veta om man ska övergå till lysrörslampor eller LED-lampor.

Men tittar vi på fördelarna vs nackdelarna med de två så står LED-lampor som solklar vinnare. Jag menar, vem vill inte minska sin elräkning, slippa köpa lampor så ofta och samtidigt minimera sin påverkan på miljöförstöringen? LED-lampor it is helt enkelt.

Föregående artikel7 Misstag Du Gör När Du Duschar – Akta Håret Och Huden!
Nästa artikelRoliga Online-Spel Att Koppla Av Med
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!