Du tror att du kan det, men du gör säkerligen något av dessa misstag…

Att duscha är en del av din dagliga rutin, det är något du gjort regelbundet hela ditt liv. Så man kan ju tycka att vi människor borde vara riktigt duktiga på det, men så är inte fallet.

Nej de allra flesta män gör faktiskt en hel del misstag när de duschar. I den här guiden listar vi 7 vanliga misstag du gör när du duschar, så att du kan lära dig och till slut bli riktigt bra på det!

1: Du missar en del ställen när du tvättar dig

Håret, under armarna, pungen och rumpan, jag är rätt säker på att vi alla tvättar dessa ställen regelbundet. Men när tvättade du fötterna noga? Alltså mellan tårna, och när skrubbade du dig bakom öronen?

Här är några vanliga ställen många män helt missar att tvätta regelbundet:

 • Fötterna
 • Mellan tårna
 • Naveln
 • Bakom öronen

Glöm inte dessa ställen är du snäll.

2: Du duschar för länge

För att din hud inte ska torka ut och må dåligt så bör du aldrig duscha mer än 10 minuter.

10 minuter bör räcka gott och väl till att både raka pungen, tvätta håret och skrubba ansiktet. På tal om skrubb förresten…

3: Du använder inte ansiktsskrubb

Som vi nämnt ett antal gånger innan (bland annat i vår stora guide: 12 saker alla män bör ha i necessären) så är ansiktsskrubb något 100% av alla män bör ha och använda sig av.

Skrubben tar effektivt bort döda hudceller och frigör på så sätt din hud och dina porer. Detta leder i sin tur till slät, ren och fräsch hy!

4: Du duschar för varmt

Stryka kläder i duschen

Allt för varmt vatten torkar ut huden något otroligt. Bäst av allt är faktiskt att duscha kallt, men vi förstår om det inte känns så locka de att ställa sig i en kall dusch tidigt på morgonen. Men något du kan göra, och som har nästan lika bra effekt som att duscha kallt är att avsluta sin dusch med 20-30 sekunder av kallare vatten.

När du utsätter huden för kallvatten så stängs porerna vilket motverkar att smuts tränger in i dem, vilket i sin tur leder till finnar. Ett kallt avslut på duschen hjälper även huden bevara fukten bättre, vilket motverkar torr hud.

5: Du tvättar håret varje gång du duschar

Schampo torkar ut hår och hårsäckar om du använder det för ofta. Det är ett klassiskt gammalt missförstånd att man ska tvätta håret varje gång man duschar, men så är det som sagt inte. Du bör inte tvätta håret mer än 2-3 gånger per vecka, även om du duschar varje dag.

6: Du rakar dig med schampo eller duschgel som glidmedel

raka bröstet eller inte

Här har vi en klassisk lathetsmiss, en som jag tror att vi alla är skyldiga till då och då.

Schampo eller duschgel är till för att lösa upp fett och smuts så att du ska bli ren. Men när du rakar till exempel skrevet eller bröstet så vill du ju knappast sluta på huden mer än nödvändigt, det gör ju hyveln åt dig. Nej överkom din lathet och använd rakgel eller raklödder istället, det är specifikt gjort för att minimera slitage och torrhet.

7: Du torkar dig för hårt med handduken

Varje dag på gymmet ser man män stå med handduken bakom ryggen och dra den hårt från sida till sida, man riktigt hör hur den grov frottén sliter sönder huden. Gör inte så!

Handduken är till för att du försiktigt ska badda kroppen med den, du ska inte torka hårt eller ens dra handduken mot kroppen, det sliter sinnessjukt mycket på din hud, det blir ju som ett rivjärn.

Kom ihåg, badda, inte skrubba med handduken!

Problem med svettningar?

På tal om hygien, har du problem med svettningar? Då bör du kolla in vår stora guide: ”Svettas mycket? Då ska du göra det här!”, där får du konkreta tips på hur du kan svettas mindre, både generellt för hela kroppen, men också specifika tips för varje problemområde, som t.ex. armhålorna, fötterna, pannan osv.

Sammanfattningsvis

Din kropp är betydligt känsligare än du tror. Vill du att den ska hålla sig fräsch och pigg så länge som möjligt så är det viktigt att du tar hand om den rätt.

Här är 7 saker allt för många män gör fel när de duschar:

 1. De glömmer att tvätta sig på alla de där otippade ställena, tårna, bakom öronen osv.
 2. De duschar allt för länge, du bör inte vara inne mer än 10 minuter
 3. De använder inte ansiktsskrubb
 4. De duschar för varmt
 5. De tvättar håret varje gång de duschar
 6. De använder schampo eller duschgel istället för raklödder när de rakar sig
 7. De torkar sig för hårt med handduken

Undviker du dessa 7 saker så kommer din kropp att hålla sig ung, ren och fräsch mycket längre än om du fortsätter misshandla den.

Är du intresserad av att läsa mer om det här med hygien och grooming? Kolla in vår stora guide: ”När är man fräsch?”, där får du svar på allt från hur ofta man ska tvätta ett par jeans till hur ofta man bör tvätta håret.

Föregående artikelCasino Cosmopol I Stockholm – Maten, Spelen Och Klädkoden
Nästa artikelVarför Ska Man Använda Lågenergilampor Och Hur Väljer Man Rätt?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.