Även män vill ha fin hy…

Hudvård är inte bara för kvinnor, men att tvätta ansiktet med samma tvål som du använder för resten av kroppen räknas tyvärr inte som hudvård. Den här guiden är tänkt att ta din hudvårdsrutin till nästa nivå. Vi kommer gå igenom hudvårdens 6 grundpelare och ge dig all info du behöver för att få till en perfekt hudvårdsrutin för män. Men oroa dig inte, du kommer inte behöva fylla ett helt badrumsskåp med produkter för att få en frisk och strålande hud.

Varför bör man vara noggrann med sin hudvård?

Först och främst, varför är hudvård så viktigt? Jo, din hud är ditt största organ och det första folk ser när de träffar dig. En bra hudvårdsrutin kan hjälpa dig att se yngre ut, minska risken för hudproblem och ge dig en boost av självförtroende. Och vem vill inte ha det?

Jag får faktiskt själv regelbundet kommentarer om hur ung jag ser ut, särskilt när det gäller hyn i ansiktet. Jag etablerade min hudvårdsrutin när jag var runt 19-20, den är inte komplicerad och den kräver inte en massa dyra serum osv. men den är regelbunden och jag följer den varje dag. Det funkar, det ger effekt och du kommer känna dig betydligt fräschare. Och det bästa är att du inte kommer behöva köpa toners (eller vad det nu kan vara som är populärt) för tusentals kronor.

Nu gissar jag att din första tanken kanske är, ”Men jag har ingen aning om var jag ska börja!” Oroa dig inte, det är precis det där här guiden är till för. Jag kokar ned allt jag lärt mig om hudvård de senaste 20 åren och vi kommer att gå igenom allt du behöver veta, steg för steg. Vi gör det utan att överväldiga dig med en massa teknisk jargong, och du kommer att bli förvånad över hur enkelt det faktiskt är.

Innehållsförteckning

 1. Förstå din hudtyp
 2. Grundläggande hudvårdsrutin
 3. Avancerad hudvård
 4. Särskilda problem och lösningar
 5. Hudvård för skägg
 6. Livsstilsfaktorer som påverkar din hud

enkel hudvårdsrutin för män

1: Förstå din hudtyp

Låt oss prata om hudtyper. Ja, du hörde rätt, det finns olika hudtyper, och nej, det är inte bara något som skönhetsföretagen har hittat på för att sälja fler produkter. Att veta din hudtyp är faktiskt nyckeln till att hitta de rätta produkterna för dig. Och tro mig, det kommer att göra en stor skillnad.

Så, hur vet du vilken hudtyp du har? Det är enklare än du tror. Här är de fem grundläggande hudtyperna:

 1. Normal hud: Inte för fet, inte för torr. Om du har normal hud, har du vunnit hudvårdslotteriet. Din hud är i balans och du har sällan problem med akne eller torrhet. Men det betyder inte att du kan slarva med din hudvård. Fortfarande med mig?
 2. Fet hud: Om din hud ofta känns oljig och du har problem med akne, har du förmodligen fet hud. Men oroa dig inte, det finns massor av produkter som kan hjälpa dig att hålla oljan i schack. Läs mer om fet hud.
 3. Torr hud: Om din hud känns stram och du ofta har flagnande hud, har du torr hud. Men ingen panik, med rätt produkter kan du få din hud att känna sig mjuk och smidig igen. Läs mer om torr hud.
 4. Kombinerad hud: Om du har fet hud i T-zonen (panna, näsa och haka) och torr hud på kinderna, har du kombinerad hud. Ja, det är lite komplicerat, men med rätt produkter kan du balansera din hud.
 5. Känslig hud: Om din hud lätt blir irriterad och röd, har du känslig hud. Tack och lov finns produkter som är speciellt utformade för att vara skonsamma mot din hud.

Så, nu när du vet vilken hudtyp du har, är det dags att välja de rätta produkterna för dig. Det räcker faktiskt med några grundläggande produkter som passar din hudtyp. Och tro mig, din hud kommer att tacka dig för det.

Vilken hudtyp har du?

Vilken hudtyp har du?

View Results

Loading ... Loading ...

ta hand om huden man

2: Grundläggande hudvårdsrutin

Så, nu när du har koll på din hudtyp, låt oss prata om den grundläggande hudvårdsrutinen. Och nej, det behöver inte vara komplicerat. Faktum är att det bara är tre enkla steg. Och du kan göra det på bara några minuter varje dag.

 1. Rengöring: Först och främst, rengöring. Det är som att borsta tänderna, men för ansiktet. Du behöver en bra rengöringsprodukt som passar din hudtyp. Använd den varje morgon och kväll för att ta bort smuts, olja och döda hudceller. Och nej, tvål räknas inte. Tvål kan torka ut din hud och orsaka irritation. Så, gör dig själv en tjänst och investera i en bra rengöringsprodukt.
 2. Fuktgivande: Nu kommer det viktiga steget, fuktgivande. Oavsett din hudtyp behöver din hud fukt. Så, hitta en fuktighetskräm som passar din hudtyp och använd den varje morgon och kväll. En odödlig klassiker är Nivea Creme For Men.
 3. Solskydd: Sist men inte minst, solskydd. Ja, även om det är molnigt ute. Solens UV-strålar kan skada din hud och orsaka för tidigt åldrande. Så, använd en solkräm med minst SPF 30 varje dag på sommaren.

Så, där har du det, tre enkla steg för en grundläggande hudvårdsrutin. Bara två minuter per dag kan göra stor skillnad för din hy.

ansiktskräm för män

3: Avancerad hudvård

Nu när du har koll på den grundläggande hudvårdsrutinen, låt oss ta det ett steg längre. Det går så klart att levla upp sin rutin ytterligare, men för de allra flesta är det absolut inte nödvändigt.

 1. Serum: Först ut, serum. Tänk på det som en superladdad fuktighetskräm. Ett serum är lättare än en fuktighetskräm och kan tränga djupare in i huden. Det finns serum för alla möjliga hudproblem, från akne till rynkor. Så, hitta ett som passar dina behov och använd det varje morgon och kväll innan din fuktighetskräm. Och nej, du behöver inte bryta banken. Det finns massor av bra serum som inte kostar en förmögenhet.
 2. Exfoliering: Nästa steg är exfoliering, även kallat ansiktsskrubb. Tänk på det som en djuprengöring för din hud. Exfoliering hjälper till att ta bort döda hudceller och ger din hud en fräsch och strålande look. Men var försiktig, för mycket exfoliering kan irritera din hud. Så, använd en exfolierande produkt en till två gånger i veckan. Och nej, du behöver inte en dyr produkt. Det finns massor av bra exfolierande produkter som inte kostar en förmögenhet. Hitta en passande ansiktsskrubb på Lyko.
 3. Toning: Nästa steg är toning. Tänk på det som en uppfriskande dusch för din hud. En toner hjälper till att balansera din huds pH-nivå och förbereder den för nästa steg. Bara häll lite på en bomullsrondell och svep över ansiktet. Och nej, det är inte bara för kvinnor. Män kan också dra nytta av en bra toner.
 4. Masker: Nu kommer det roliga steget, masker. Tänk på det som en spa-behandling för din hud. Det finns masker för alla möjliga hudproblem, från torrhet till akne. Så, hitta en som passar dina behov och använd den en till två gånger i veckan. Och nej, du behöver inte sitta i timmar med en mask på ansiktet. De flesta masker tar bara 10-15 minuter. Så, unna dig själv en liten paus och ge din hud lite extra kärlek.
 5. Ögonkräm: Sist men inte minst, ögonkräm. Tänk på det som en fuktighetskräm för dina ögon. Ögonkräm hjälper till att minska mörka ringar och svullnad under ögonen. Så, använd en ögonkräm varje morgon och kväll.

Så, där har du det, några extra steg för avancerad hudvård.

serum for män

4: Särskilda problem och lösningar

Okej, nu när vi har koll på den grundläggande och avancerade hudvården, låt oss prata om de där envisa hudproblemen som vi alla stöter på ibland. Ja, du vet vad jag pratar om, de där irriterande finnarna som dyker upp precis innan en viktig dejt eller de där torra fläckarna som aldrig verkar försvinna. Detta är vanliga hudproblem vi alla tampas med, men de går att lösa.

 1. Akne: Först ut, akne. Om du har problem med finnar och pormaskar, är du inte ensam. Många män kämpar med akne, särskilt i tonåren. Det finns tack och lov massor av produkter som kan hjälpa dig att hålla akne i schack. Så, hitta en bra rengöringsprodukt och en behandling mot akne som passar din hudtyp.
 2. Inåtväxande hår: Nästa problem, inåtväxande hår. Om du rakar dig ofta, har du förmodligen stött på detta problem. Lösningen är att exfoliera din hud regelbundet och använd en bra rakkräm och rakhyvel.
 3. Fläckar: Sist men inte minst, fläckar. Om du har problem med ojämn hudton eller mörka fläckar, är du inte ensam. Här handlar det om att hitta en bra produkt mot fläckar som passar din hudtyp. Det du är ute efter är specifika typer av serum, du kan enkelt hitta rätt serum på Lyko.

Så, där har du det, några enkla lösningar på vanliga hudproblem.

ansiktsskrubb för män

5: Hudvård för skägg

Okej, nu när vi har pratat om hudvård, låt oss prata om skäggvård. Ja, du hörde rätt, skäggvård. Om du har skägg, vet du att det kan vara en utmaning att ta hand om det.

 1. Rengöring: Först och främst, rengöring. Precis som din hud behöver ditt skägg också rengöras regelbundet. Använd en skäggschampo eller en mild rengöringsprodukt för att ta bort smuts och olja. Och nej, vanligt schampo räcker inte. Skägghår är grövre än huvudhår, så det behöver en speciell produkt.
 2. Konditionering: Nästa steg är konditionering. Tänk på det som en fuktighetskräm för ditt skägg. Använd en skäggbalsam eller en skäggolja för att mjuka upp ditt skägg och göra det mer hanterbart.
 3. Trimning: Nu kommer det viktiga steget, trimning. Om du vill ha ett välvårdat skägg, behöver du trimma det regelbundet. Använd en skäggtrimmer eller en sax för att trimma ditt skägg och ge det en snygg form.
 4. Styling: Sist men inte minst, styling. Om du vill ha ett snyggt skägg, behöver du styla det. Använd en skäggborste eller en skäggkam för att forma ditt skägg och ge det en snygg look.

Vill du läsa mer om hur du tar hand om skägget på bästa sätt så har vi en större mer utförlig guide om just skäggvård.

få fin hy man

6: Livsstilsfaktorer som påverkar huden

Låt oss nu prata om något som är minst lika viktigt som själva vården, nämligen livsstilsfaktorer som påverkar huden. Din livsstil är helt avgörande för hur hälsosam och fin hy du kan få. Äter du pizza och röker varje dag så kan du räkna med att få riktigt äcklig hy.

 1. Kost: Först och främst, din kost. Du är vad du äter, och det gäller även din hud. Om du äter mycket skräpmat och socker, kan det påverka din hud negativt. Så, ät en balanserad kost med mycket frukt och grönsaker. Och nej, du behöver inte bli vegetarian. Bara ät mer grönt och mindre skräp.
 2. Sömn: Nästa faktor är sömn. Om du inte sover tillräckligt, kan det påverka din hud negativt. Så, se till att få minst 7-8 timmars sömn varje natt. Och nej, du behöver inte sova som en stock. Bara se till att få tillräckligt med sömn.
 3. Stress: Nu kommer den stora boven, stress. Ja, stress kan ha en stor inverkan på din hud. Om du är stressad, kan det påverka din hud negativt. Så, hitta sätt att hantera din stress. Och nej, du behöver inte bli en zenmästare. Bara hitta sätt att koppla av och ta det lugnt.
 4. Sol: Sist men inte minst, solen. Ja, solen kan vara din värsta fiende när det gäller din hud. Om du är ute i solen för mycket, kan det påverka din hud negativt. Så, använd solskydd och undvik att vara ute i solen för länge.

Oavsett hur mycket pengar du lägger på produkter så kommer din livsstil vara det som har störst påverkan på din hud.

tvätta ansiktet man

Avslutningsvis om en bra hudvårdsrutin för män

Där har du det, en omfattande guide till att etablera en bra hudvårdsrutin för män. Vi har pratat om allt från att förstå din hudtyp till att ta hand om ditt skägg och hantera livsstilsfaktorer som kan påverka din hud. Som du märker är det inte så komplicerat som man kan tro. Bara några enkla steg kan göra stor skillnad för din hud.

Det viktigaste att komma ihåg är att hudvård inte bara handlar om produkter, utan framförallt om din livsstil. Så, ät en balanserad kost, få tillräckligt med sömn, hantera din stress och var försiktig i solen. Det är aldrig för sent att börja ta hand om din hud.

Föregående artikelSå Använder Du Parfym På Rätt Sätt – De 4 Grundreglerna
Nästa artikelSå Förbättrar Du Din Kreditvärdighet
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.