Precis som håret så är skägget mer krävande än man först tror

Ett tjockt och väl omhändertaget skägg har alltid varit snyggt, även om populariteten skjutit i höjden de senaste åren. Men det finns en liten hake många glömmer, det är att tyngdpunken ligger på ”väl omhändertaget”. Ingen klär i ett vildvuxet och frissigt skägg som står åt alla håll och kanter. Det måste tas om hand om för att det skall vara snyggt helt enkelt.

Är du bara ute efter tips på var du kan hitta en speciell sorts borste eller groomingprodukt så kan du kika in på Trendhim, där hittar du alla möjliga produkter inom skäggvård, allt från skäggolja och mustaschvax till diverse borstar och rakverktyg.

Men är du ute efter en komplett guide till bra skäggvård? Ja då behöver du bara scrolla ned lite.

1: Ansa skägget

Vi börjar med det viktigaste, att hålla en rimlig och fin form på det. Fine att stort och grovt skägg varit inne under en lång tid nu, men bara för att det är långt och ståtligt så behöver det inte vara vildvuxet. Faktiskt så är det något många kvinnor finner oerhört avtändande enligt Amerikanska studier. De föredrar helt enkelt ett välskött skägg, oavsett långt eller kortklippt.

För att hålla skägget i fin form så behöver du en skäggborste och en smidig liten sax. Saxen bör vara rejält spetsig så att du lätt kan komma åt individuella skäggstrån, och riktigt välslipad så att du enkelt kan ansa skägget på ett snyggt sätt.

Skäggvård borsta klippa
Det här är inte det kvinnorna är ute efter. Så glöm inte att ansa, borsta, olja och tvätta skägget

Rakad?

Föredrar du att köra helt slätrakat så är det bara att investera i ett bra raksett för män (alltså ett med borste och grejer, inte en sån där rosa med blommor på) och noggrant raka av allt. Det är nämligen också en sorts skäggvård.

Delvis renrakad?

Om du satsar på en klassisk ”vilda-västern-stil” med stora polisonger och renrakade sidor av hakan, ja då skulle jag lägga lite pengar på en riktigt bra rakkniv och göra det med finess (om finess inte tilltalar dig så kan du trösta dig med att det hjälper till att undvika irriterad hud efter rakning). Eller så kan du bara göra det med hyveln så klart, om du vill safea.

raksett present
Den perfekta presenten till en man med ståtligt skägg, ett stiligt raksett unna sig lite självvård med

2: Borsta det

Som vi skrev ovan så behöver du en skäggborste för att hålla det stiligt och i god form. Det kan kännas lite löjligt med en borste, många undrar om de verkligen behöver en? Om vi säger så här, när skägget väl närmar sig en centimeter, då kommer du förstå varför du behöver en skäggborste. Det kommer växa åt alla möjliga håll. Det är då du uppnår den där sortens skägg som kvinnor inte gillar, så fixa en borste, och ta hand om skägget noga.

3: Tvätta det

Precis som håret så blir skägget flottigt och smutsigt. Rengör du det inte ordentligt så blir det snabbt väldigt obehagligt. Vi har ju alla hör skräckhistorier om gamla gubbar som ständigt har lite filmjölk i mustaschen, där vill du inte hamna, det är inte ståtligt för fem öre.

4: Ta hand om det

När skägget väl är ansat, tvättat och borstat, då kommer du till det sista steget, där du omsorgsfullt tar hand om skägget.

En bra skäggolja gör faktiskt skillnad, den ger ditt skägg lyster och glans som annars är svår att uppnå. Samtidigt så skyddar det skägget och håller det friskt längre. Det är helt enkelt precis som med hår. Vartefter det blir längre så är det viktigt att se efter det, annars blir det slitet, tappar lyster och du ser allmänt obehaglig ut (än en gång, kvinnor gillar inte det).

skäggolja
Skäggoljan kan kännas överflödig, men den gör skillnad

Punchline

Ta hand om skägget, investera i en bra borste, en bra sax och lite olja. Då kommer du till slut kunna stoltsera med ett frisk, fräscht och välmående skägg!

Föregående artikelIKEA Levererar Compact Living-tips – *Sponsrad Video*
Nästa artikelFunkar Detox Verkligen? Eller Är Det Bluff?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.