Ja, hur är det egentligen?

Om du inte bott under en sten det senaste årtiondet så vet du troligtvis redan vad detox är. Du har i alla fall en aning om vad det kan vara. Detox, eller Detoxification som det egentligen heter, är direkt hämtat från engelskan och betyder avgiftning.

Det vill säga att du ska rena kroppen från gifter och andra slaggprodukter som kan vara skadliga eller hämma vissa processer i kroppen. Oftast handlar det om, och marknadsförs som, ett sätta att gå ned i vikt.
”En process eller tidsperiod där man avstår från eller frigör kroppen av giftiga eller hälsovådliga ämnen; avgiftning.”
Men då är den stora frågan: Funkar detox?

Varför detox?

Det finns en sak vi förs måste reda ut innan vi kan angripa frågan. Jag pratar om varför vi väljer att göra en detox. Och varför det är en sådan hype kring ämnet.

Om man ska vara krass, är egentligen väldigt många tränings- och kostrutiner du ser online idag baserade på någon form av detox. Även om det inte uttalat är just detox faller det under definitionen ovan.

Diverse online-PTs skyltar med ”clean eating”, ”naturlig kost”, ”sund livsstil” och så vidare.

Överväg följande uttalande:

”Din lever är din kropps giftcentral som renar kroppen från gifter. Såvida du inte har en leversjukdom lagras aldrig några gifter i dina organ.”

Hela idén kring detox är alltså ofullständig. Anledningen är för att gifter som sagt inte lagras i kroppen. De renas ut.

Din lever är din reningsstation. Här renas ämnen som du tar in i kroppen genom kemiska reaktioner som sedan produceras som avfall och kommer ut den naturliga vägen. Alltså funkar detox?

Trumvirvel…

Nej. Detox funkar inte, såvitt inte den mänskliga kroppen utvecklas på ett sådant sätt att den kräver en extern rensning. Din lever är kroppens sätt att rena ut gifter och den lagrar inte något som kroppen inte behöver.

Samma sak gäller dina njurar. De renar bort biprodukter. Hade de lagrat något hade det kommit ut i blodomloppet och orsakat allvarliga skador.

funkar detox

Således, om din lever och dina njurar fungerar som det är tänkt, finns det ingen anledning att låta dem gå igenom en detox.

Om du däremot väljer att äta hälsosamt för att du gillar det eller vill gå ned i vikt. Det vill säga exempelvis dra ner på socker eller fett. För all del. Men lura inte dig själv och tro att detox gör underverk. Din kropp är fullt kapabel till att hantera gifter och skadliga ämnen helt på egen hand. Så länge du tar hand om den.

Summa sumarum

Så, funkar detox? Nej. Inte på det sätt det marknadsförs idag. Att detox skulle rena kroppen är en myt, det enda som renar kroppen är din lever och dina njurar – inget annat. Ingen PT, inga handböcker, ingen kvällsposten-guide.

Eftersom detox tangerar området viktminskning blir då naturligt följdfrågan: funkar kostplaner eller kostupplägg? Ja. De fungerar i den mån att du äter och anpassar din kost enligt en viss livsstil. Det vill säga, vill du gå ned i vikt är det oftast lämpligt att undvika mat som kan innehålla ”gifter” i form av överdrivet mycket fett, raffinerat socker eller annan processad mat.

Följer du en utstakad kostplan, var då ärlig mot dig själv. Du gör inte detta för att rena kroppen, du gör det för att gå ned i vikt, gå upp i vikt, orka mer eller av andra orsaker du kan tänkas ha – avgiftning, är inte bland dem.

Föregående artikelDen Stora Guiden Till Bra Skäggvård
Nästa artikel#KärleksfulltInternet – The Man Box Sprider Positivitet
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."