Oljig och fet hud? Här är hjälpen du letar efter

Fet hy eller oljig hud kan vara ett jobbigt problem för de flesta.

Ett överskott av oljor och fett vid det yttre hudlagret kan snabbt leda till finnar, pormaskar, svarta prickar eller andra hudirritationer.

Fördelen med en fet hy är att när du åldras tenderar människor med fet hy att dras med färre rynkor än de med torr hud. Så det finns alltid fördelar.

Varför får man fet hy?

Du får vanligtvis fet hud som ett resultat till följd av att dina talgkörtlar i huden producerar ett överskott. Detta gör att din hud blir glansig och ser fet ut. En orsak kan vara att du har stora porer.

Andra anledningar kan vara att du exempelvis duschar med billigt schampo och tvål. Typ Dubbel Dusch eller liknande skräp. Sådana produkter innehåller ofta starka rengöringsämnen och parfymer vilken kan få din hud att reagera negativt och då producera ett överskott.

Källa: National Center for Biotechnology Information

Såhär gör du för att undvika fet hy

Tvätta ansiktet regelbundet – Det kan tyckas självklart men oljig eller fet hy kommer ofta som ett resultat av en eller två anledningar: du tvättar ansiktet för ofta eller för sällan.

Om du tvättar det för ofta kommer du bli torr och irriterad. Detta gör att din kropp försöker kompensera och producerar då större mängder olja i huden.

Om du tvättar för sällan gör detta att olja och talg byggs upp på huden. För att undvika problem åt ena eller andra håller bör du hitta ett mellanting. Testa dig fram lite så kommer du snabbt hitta en balans.

Vanligtvis brukar det fungera bra att tvätta en gång på morgonen och en gång på kvällen.
Investera i en ansiktstvål och en kräm
Att köpa en ordentlig ansiktstvätt och kräm är betydligt enklare idag än det var för några år sedan. Förut var det svårt att hitta bra produkter till män. Tack och lov har man lyckats skita i alla hatare och det är nu mer regel än undantag att män också köper en bra ansiktstvätt.

Om du har väldigt fet hy är det okej att köpa en med lite parfym i. Är du istället torr är detta inte att föredra då det kan förvärra problemen.

Personligen satsar jag på en bra ansiktstvätt som är på pump. Det kallas rengöringsmousse. På flaska är det flytande men då du pumpar fram det blir det skummigt. Det är perfekt då ett tryck ”portionerar” ut exakt mängd så jag slipper tänka på det vid tidiga morgnar. Moussen är lätt parfymerad.

Till detta har jag en oparfymerad ansiktskräm som jag köpt på MEDS. Den är nog egentligen framtagen för kvinnor men då den helt saknar lukt märker varken jag eller någon annan skillnad. Huvudsaken är att den återfuktar och gör sitt jobb.

Ovan tips är den mest naturliga lösningen på problem med fet hy, men för att göra det hela ännu mer spännande tänkte jag dig ytterligare fyra tips (som utlovat) och dessa är mer av typen ”huskur”.

fet hud tips
Använd den bra kräm för att ta hand om din hy (ja jag vet att det här är en mjukglass, men det ser ju ut som kräm!)

4 Huskurer mot fet hud

1: Tvätta med hett vatten och stäng med kallt

När du tvättar ansiktet gör du bäst i att först skölja det med hett vatten. Ljummet vatten gör inte alltid att oljan löses upp och tvättas bort.

Det heta vattnet gör att porer öppnas och rengörs ordentligt. Det är även här det är bra att använda sin mousse(!).

När du tvättat kan du vända på kranen och spola en stund för att få riktigt kallt vatten. Skölj ansiktet en eller två gånger endast med iskallt vatten. Detta gör att porerna stänger sig igen och huden håller tätt. Mer om det här kan du läsa i vår artikel: ”Fördelar med att duscha kallt

Därefter kan du applicera din kräm.

2: Trollhassel

Nej det är inte ett stavfel. Trollhassel är en växtart och finns att köpa på MEDS (på flaska). Det fungerar som en naturlig rengöring och stänger porer och tar bort smuts och fett på huden. Använd det efter att du tvättat rent, applicera det med en bomullstuss.

Även Rosvatten fungerar till fet hy.

3: Tomat

Tomat har en kylande effekt och tillför vitamin C till huden.

Skär en tomat i halvor och gnid mot huden. Tillåt sedan juicen sjunka in i huden under cirka 15 minuter och tvätta därefter bort tomatjuicen med lite kallt vatten.

Tänk på att efteråt använda en återfuktande kräm.

Ett varningens finger: Det är ganska vanligt att man är överkänslig mot tomat när den kommer på huden. Om du märker minsta tillstymmelsen till rodnad eller att det svider så skall du omedelbart tvätta bort tomaten och försöka undvika att få tomatsaft rätt i ansiktet.

4: Gurka och lime

Gurka har en lugnande effekt och lime har antiseptiska egenskaper.

Mixa gurka och lime, cirka en tesked av varje, tills det blir riktigt slätt och utan bitar. Därefter tar du och gnider in det mot huden och väntar tills det torkar in.

Efteråt tvättar du det noga med varmt vatten. Denna blandning fungerar också utmärkt för att ”lindra” fräknar eller motverka solbränna.

Tänk på att lime kan ha en något uttorkande effekt och du behöver därför återfukta med en kräm.

Krämen är lösningen

Som du kanske redan förstått är det en bra kräm du ska satsa på. De finns allt från dyra krämer till billigare alternativ. Tänk inte att du ska köpa en bara för att den är dyr, satsa istället på en kräm som har låg halt av parfym, gärna saknar alkohol och är utan parabener.

Är du osäker kan du alltid fråga på ditt närmaste apotek eller i en butik som säljer hudvård.

Föregående artikel3 Grekiska Destinationer Som Håller Klass
Nästa artikelE-sport Under 2016 – Det Bara Växer Och Växer
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."