Att duscha kallt är något de flesta försöker undvika. Det finns skönare saker att ägna sig åt, men det finns faktiskt fördelar med att duscha kallt

Jag vet att det inte låter så lockande, en det finns faktiskt riktigt intressanta fördelar med att duscha kallt, så även om det gör fysiskt ont så kanske du borde prova?

1: Att duscha kallt kan hjälpa dig bränna fett

Det finns 2 sorters fett i kroppen. Brunt fett och Vitt fett. Det är det vita fettet som du försöker bli av med när du motionerar och håller en diet. Det bruna fettet fungerar som isolering och är tänkt att hålla dig varm vid extrem kyla. Det betyder att när du utsätts för extrem kyla så aktiveras det bruna fettet, och när det aktiveras så bränner det kalorier.

Enligt Skandinavisk forskning så kan en kalldusch hjälpa dig att bränna det onyttiga vita fettet genom att aktivera det nyttiga bruna fettet, och när du tar en kalldusch så kan du öka det bruna fettets kalorikonsumption med upp till 1500%.

2: Att duscha kallt stärker ditt immunförsvar

När din ämnesomsättning ökar tack vare kallduschen, så aktiveras även ditt immunförsvar, det i sin tur släpper ut extra mycket vita blodkroppar som försvarar din kropp mot eventuella sjukdomar.

3: Att duscha kallt är bra för din hy

En varm dusch torkar ut din hud och kan bidra till att akne uppstår. En kalldusch stänger dina porer vilket minskar risken för att de drar åt sig smuts och täpps igen.

Hur bör du inkorporera detta i din vardag?

För att få dessa fördelar så behöver du tack och lov inte byta ut alla varma duschar mot kallduschar. Det kan räcka med att vrida ned temperaturen kraftigt under de sista minuterna av din dusch. Eller att växla temperaturen i duschen varannan minut.

För övrigt så duschade alltid James Bond (i böckerna) på detta sätt. Han började varje dusch med att duscha varmt, för att sedan vrida ned till iskallt vatten mot slutet. Detta kallas generellt sett för en Skotsk dusch.

Nu har du lärt dig lite om fördelar med att duscha kallt, passa även på att läsa lite om myter om träning, det passar liksom temat.

Föregående artikelAnthony Hopkins frossar i Breaking Bad och Skriver ett brev till Bryan Cranston
Nästa artikelRayban-reklam för Clubmaster, en otippad synvilla
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.