Slipp finnar, tilltäppta porer och torra partier…

Det är dagen innan en dejt eller ett viktigt möte på jobbet/i skolan. Du förbereder dig genom att lägga fram kläder, planera hur du skall ta dig dit och vilken tid du kommer behöva gå. Sen tittar du dig i spegeln och BAAAM! en jobbig jäkla finne mitt i ansiktet. Panik!

Ja finnar och dålig hy i största allmänhet är fruktansvärt frustrerande och jobbigt. Men de går att förebygga och alla som lever ett hälsosamt liv och är friska i största allmänhet kan ha riktigt bra hy, det enda som krävs är att man tar hand om den.

Bästa möjliga hudvård för män!

I den här guiden får du lära dig hur du tar hand om huden och på så sätt undviker finnar, torra partier och tilltäppta porer.

Inte anpassad för problemhy

Den här guiden handlar som sagt om grundläggande hudvård för män, den är alltså inte anpassad för dig med problemhy. Lider du av det så bör du kolla in någon av de här guiderna istället:

Vill du läsa mer allmänt om fräschhet så bör du kolla in den här guiden:

1: Tvätta rent

hudvård för män ansiktsskrubb
Tvätt och skrubba huden för att hålla den ren från döda hudceller och smuts

Vi börjar med ett väldigt grundläggande råd: Tvätta huden. Gör du inte det så samlas smuts och döda hudceller i dina porer och hårsäckar, vilket i sin tur leder till finnar.
I vår guide: ”Varför får man finnar?” så kan du läsa mer om hur de uppstår och hur man på bästa sätt motverkar dem.

Men det finns lite mer att säga än bara ”Tvätta huden”. Det vanligaste är faktiskt att man tillhör någon av de två extremerna: De som tvättar för sällan eller De som tvättar för ofta.

 1. Tvättar du huden för sällan så samlas det lätt smuts som täpper till porerna och hårsäckarna och gör att du får finnar
 2. Tvättar du huden för ofta så hinner inte huden återfukta sig själv eftersom du tvättar bort all naturligt fuktgivande olja. Resultatet kan bli att du antingen får torr hy eller fet hy, beroende på hur din kropp reagerar. Är det inte lite ironiskt att för noggrant underhåll leder till andra problem? Huden är känslig helt enkelt.

Vad som är en lagom nivå beror på vilken typ av hy du har. Har du torr hy så bör du tvätta huden mer sällan, och har du fet hy så kan det ibland vara bra att tvätta den lite oftare. Men generellt sett så räcker det gott och väl med att tvätta ansiktet en gång per dag, förutsatt att du har normal hy.

2: Ansiktsskrubb

Finnar är som sagt hårsäckar som täppts till av döda hudceller och smuts. Dessa tilltäppta hårsäckar drar till sig bakterier som äter på smutsen och hudcellerna och vips så har du nya gula finnar.

Ansiktsskrubb är en kritisk hudvårdsprodukt som alla män behöver för att hålla huden ren från döda hudceller. Du bör använda ansiktsskrubb en gång per dag.

3: Återfukta

hudvård för män återfukta kräm lotion
Glöm inte att återfukta huden. Ansiktskräm är manligt!

När du tvättat och skrubbat huden så är det extremt viktigt att du återfuktar den igen, annars blir den lätt torr och börjar flagna, något som ser både ofräscht ut och gör ont.

Du bör ha olika återfuktande krämer för ansikte och kropp (ansiktet behöver oftast en fetare variant), om du dessutom brukar raka huvudet så behöver du även en lotion för hårbotten, oftast funkar dock samma som för kroppen.

Har du extremt torr hud så behöver du en väldigt fet kräm, helst utan parfym.

4: Drick vatten!

För att bevara fukten i huden så räcker det inte med att smörja in sig, man måste även tillföra fukt inifrån. Det finns en mängd fördelar med att dricka mycket vatten, att bevara fukten i huden är en av dem.

5: Sluta äta skräp!

hudvård för män skräpmat pizza
Skräpmat är ökänt dåligt för din hy

Du är vad du äter, ett ordspråk som alltid är lika relevant, faktiskt oavsett vad man pratar om.
Äter du skräp så kommer du inte bara ha dåligt med energi och bli fet, du kommer få dålig hy också. Ja skräpmat är tyvärr ökänt dåligt för hyn, något vi alla upptäckte i tonåren när 5 nya finnar dök upp för varje micrad bit pizza man åt till mellis efter skolan.

Ät 60-80% grönsaker och rotfrukter, undvik friterad mat och allt för mycket feta såser så kommer du märka enorm skillnad i hyn!

6: Drick inte för mycket alkohol

Alkohol är som bekant ett gift, vilket är varför du bli bakfull. Eftersom det är ett gift så är det skadligt för både kroppen och din hy.

Dricker du måttligt så behöver du inte oroa dig för att få bestående skador på kroppen och dina organ, men även en normalfylla då och då påverkar din hy negativt. Vet du att du har ett viktigt möte inom de närmsta dagarna så kan det vara smart att vänta med alkoholen till efteråt.

7: Använd solskydd

hudvård för män solskydd
Solen åldrar din hy, tyvärr…

Solen är ju fantastiskt, i Sverige dyrkar vi den de få månader den är uppe och värmer. Med det sagt så vill jag inte vara en party pooper, men faktum är att solen åldrar och torkar ut din hud väldigt snabbt. Så vill du ha återfuktad och ung hy så länge som möjligt så bör du använda solskydd hela sommarhalvåret, så länge du är ute mer än 10-15 minuter.

8: Sov tillräckligt

Sömnbrist för med sig en massa otrevliga symptom, dålig hy är ett av dem. Se till att hitta en bra rutin kring din sömn och håll dig till den. Det är inte bara din hy som tar stryk av sömnbrist.

9: Sluta röka

hudvård för män rökning
Så här fin hy kommer du ha om du fortsätter röka, och tänder också för den delen

Förhoppningsvis så lever du inte på 90-talet och fortfarande röker, men gör du det så är det dags att växa upp, inte bara för din huds skull utan även för att det är dags att växa upp, ja, jag sa det två gånger.

Sammanfattningsvis

Huden är känsligare än man kan tro och vill du behålla en ung och fräsch hy så länge som möjligt så måste du ta hand om den väl.

Här är 9 saker du bör tänka på, och kan göra, för att din hud ska må så bra som möjligt:

 1. Tvätt rent huden noga varje dag
 2. Använd ansiktsskrubb för att rensa bort döda hudceller
 3. Använd hudkräm för att återfukta huden
 4. Drick tillräckligt med vatten
 5. Sluta äta skräpmat
 6. Drick mindre alkohol
 7. Använd solskyddsfaktor under sommarhalvåret
 8. Sov bättre, sikta på 8 timmar per natt
 9. Sluta röka!

Följer du de här 9 råden så kommer du snabbt märka att din hud mår mycket bättre och ser fräschare och piggare ut.

Föregående artikelNya Ord 2016 – SAOL Fortsätter Att Utvecklas!
Nästa artikelEn Vattentät Metod För Att Komma På Saker Att Prata Om
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.