Den eviga frågan…

Varför får man finnar egentligen? Beror det på att man äter fel, handlar det om att man är skitig eller handlar det helt enkelt bara hormoner?

Känner du till talg?

Hela vår kropp är täckt av hårsäckar, dessa hårsäckar producerar talg för att smörja huden och skydda den från elementen.

Problemet som är finnar uppstår när hårsäcken blockeras av döda hudceller och smuts. Hårsäcken fortsätter då producera talg men det kommer inte ut, så hårsäcken ”sväller upp”.
Nu har alltså processen startat men det är inte över än.

Bakterier

Nästa steg i finn-processen är att bakterier dyker upp och börjar livnära sig på de döda hudcellerna. Detta kan ofta leda till en infektion vilket gör att kroppen att skicka dit extra blod, därav den röda svullnaden. Eftersom de är en infektion så kommer så klart även vita blodkroppar dit för att ha ihjäl bakterierna. När de vita blodkropparna dör så bildar de, tillsammans med den döda huden och talget den varfyllda bölden.

Där har du det!

Talg blockeras av döda hudceller och smuts, blockaden drar till sig bakterier och infektionen är ett faktum.
Svårare än så är det inte.

Varför får man finnar 2
De gul-röda bölderna vi kallar finnar beror på kombinationen talg + döda hudceller och smuts, vilket kan leda till en infektion

Men varför får man mer finnar när man är tonåring?

Det beror helt enkelt på den ökade mängden testosteron i kroppen. Testosteron ökar talgproduktionen enormt mycket, vilket gör att sannolikheten för att en blockad skall uppstå ökar.

AsapSCIENCE svarar: ”Varför får man finnar?”

Orkar du inte läsa texten ovanför så kan du slappna av och bara kolla på den här videon där AsapSCIENCE svarar på frågan vi alla ställt oss minst 36 gånger i livet.

Men! Finnar och acne är INTE samma sak!

Ja precis, Acne och helt vanliga finnar är alltså inte samma sak. När det kommer till Acne så har din kost och din renlighet mer eller mindre ingen påverkan på Acnen, allt handlar om dina gener och hormoner. Så när det handlar om Acne så gör man bäst i att besöka läkare för att diskutera olika typer av läkemedel, vissa dödar bakterierna som oftast är orsaken till infektionen och andra minskar talgproduktionen.

Vad kan man göra för att slippa finnar?

  1. Använd ansiktsskrubb 2 gånger i veckan
  2. Använd ansiktstvätt 4-5 gånger i veckan
  3. Stressa ned! Stresshormoner kan nämligen påverka talgproduktionen på samma sätt som testosteron gör
Föregående artikelHerrmode Vår 2016 – Polo Ralph Lauren Och H&M
Nästa artikel2 Träningspass Under 20 Min – Som Du Kan Köra Hemma!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.