01:35 = Spritbord
09:36 = Kaos

9st Sofirero? 70cl fulvodka eller en flaska rödvin (för att att det känns lite finare, även fast du till slut blir dräggfull), vad är din preferens?

Oavsett vad du föredrar att dynga till på så är effekten densamma, kroppen kommer säga ifrån dagen efter, och du kommer må piss, men varför blir man bakfull egentligen?

Bakfyllan handlar inte om att Systembolaget häller i kräkmedel i spriten, (vad är det för idiotisk idé förresten? man måste ju vara intellektuellt utmanad för att komma på något sådant) det är betydligt enklare än så. Så enkelt som gift.

Varför blir man bakfull 4
Oavsett om du föredrar ett par fat whisky eller en flaska rött så är svaret på frågan ”Varför blir man bakfull” detsamma

Ett helt vanligt gift

Alkohol är ett gift, och precis som andra gifter så sliter det på kroppen. När etanolet (det kemiska namnet på alkohol) bryts ned så skapas en mängd olika ämnen som påverkar kroppen på olika mindre angenäma sätt. Till exempel så gör acetat och Acetaldehyd att du mår illa.

Du har kissat för mycket

Alkohol är vätskedrivande, det är därför du måste springa på toa hela tiden. Effekten av det blir att du med största sannolikhet är uttorkad dagen efter, om du inte är lite smart och dricker varannan (eller var tredje i.a.f.) vatten.

Men en stor fördel med att du blir uttorkad av alkoholen är att det faktiskt är rekommenderat att fyllekäka på vägen hem. Det kommer göra dig gott dagen efter. Så känner du dig sugen på pizza eller hamburgare på väg hem så kan du lugnt beställa plusmeny och stödja dig på vetenskapen.

Varför blir man bakfull 3
I stunden känns det som en briljant idé… Dagen efter, not so much

Du är tömd på energi

Det är jäkligt tungt för kroppen att bryta ned alkoholen, så mängder med energi som i vanliga fall skulle använts åt muskelarbete och att hålla hjärnan igång går åt till den uppgiften. Effekten blir att du känner dig hängig och slö, och att kroppen skriker efter snabba energikällor som den känner igen, som fett och socker.

Levern är upptagen

När levern gör allt den kan för att bryta ned giftet som kroppen utsatts för så är den som sagt fullt upptagen. Det innebär att den inte kan bryta ned näringsämnen från maten, med andra ord så missar du viktiga näringsämnen, samtidigt som kroppen jobbar på högvarv. Det blir dubbelt negativt helt enkelt.

Så nästa gång du ställer dig själv frågan ”Varför blir man bakfull?” så kan du sluta jämra dig och tänka på din stackars lever som får jobba på som en allt för ung kinesisk pojke i en Adidas-fabrik.

Varför blir man bakfull 2
När du mår så här så kan du i.a.f. trösta dig med att du faktiskt vet varför

Hur bra tror du att du sover egentligen?

Har du någonsin vaknat dagen efter en rejäl fylla och verkligen känt dig utsövd? Nej, troligtvis inte. När kroppen kämpar för att bli av med alkoholen så kan den inte riktigt slappna av på samma sätt som den brukar, din sömn blir därför störd och du mår ännu sämre.

För mycket att läsa?

Kortfattat så är alkohol ett gift, när kroppen skall bryta ned det så skapas skräp i kroppen och du mår illa. Du är även uttorkad och har sovit dåligt.

Där har du svaret på frågan ”Varför blir man bakfull” enkelt komprimerat till 2 meningar.

Källa: National Center for Biotechnology Information

Föregående artikelBojan och Sladjan drar till Borlänge – *Sponsrad video*
Nästa artikelSommarmode 2015 Herr – H&M, GANT Rugger och Massimo Dutti
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.