Årets nya tillskott…

Svenska Akademin utökar varje år SAOL med nya fräscha ord och fraser som speglar samtiden. Här hittar du alla nya ord 2016!

Nya ord 2016

Annonsblockerare

Tillägg till din webbläsare som blockerar annonser på webbplatser.

Blippbetalning

Att betala (eller logga in) med hjälp av en trådlös koppling mellan maskinen och ditt kort. Namnet kommer ifrån det lilla *blip* som hörs när man använder sitt kort.

Blåljuspersonal

Personer som arbetar i yrken där man använder blåljus, t.ex. polis, brandkår och ambulanspersonal.

Cirkulär ekonomi

En slags ekonomi som fungerar som ett kretslopp. Renault är ett exempel på ett företag som arbetar på detta sätt genom att ta emot skrotade bilar och återanvända delarna igen.

Det mörka nätet

Den ”låsta delen” av internet, även kallat Dark net eller Dark web. För att komma åt denna del av internet behövs anonymiserings-program. Oftast talar man om vapenhandel, droghandel och människohandel i samband med Dark net/Dark web.

Dylanman

En person, primärt man, som älskar Bob Dylan och tror sig förstå Bob Dylan särskilt väl.

Egenanställningsföretag

Företag som hjälper frilansare att hantera sin ekonomiska administration. Istället för att behöva registrera en enskild firma och hantera all fakturering och bokföring själva så kan en frilansare anlita dessa bolag och på så sätt slippa en massa administration. Exempel på företag är Frilans finans och Cool Company.

Ekodukt

En fysisk bro som hjälper djur och andra levande organismer att passera över stora vägar. Även kallat viltbro.

Enkortsdator

En dator som säljs som ett enda kretskort och inga andra delar så som tangentbord, mus eller skärm. Raspberry Pi är ett exempel på en enkortsdator.

Filterbubbla

Den bubbla man lever i om man enbart konsumerar innehåll som filtrerats fram baserat på preferenser och tidigare beteende. Ditt Facebook-flöde är ett bra exempel på en filterbubbla.

Fomo

Fear of missing out. En oro över att man missar saker om man inte alltid är ”där det händer”.

Fredsring

När personer bildar en ring, runt ett objekt eller en grupp människor, genom att hålla händer. Syftet är att skydda personerna eller objektet innanför ringen, därav namnet fredsring. Uttrycket myntades när kristna bildade en ring runt en moské efter att ett moské råkat ut för vandalism och attacker.

Frågestrejka

Ett feministiskt verktyg där man vägrar ställa frågor eftersom det finns en uppfattning om att kvinnor skulle ställa frågor i mycket större utsträckning än män.

Det påstås att det primärt är kvinnor som frågar män och andra kvinnor hur de har det i sina liv. Män skulle alltså vara sämre på detta, för att belysa det här fenomenet så började vissa kvinnor att ”frågestrejka”.

Förpackningsfri

Något som säljs utan förpackning, t.ex. en klase bananer.

Förstärkt verklighet

Svenskt översättning av uttrycket Augmentet Reality.

Ghosta

Att göra slut med någon genom att helt och hållet sluta höra av sig eller på något sätt visa att man över huvud taget lever.

Gigekonomi

En ekonomi som bygger på enskilda uppdrag istället för långsiktiga anställningar. Klassisk för frilansare.

Grindsamhälle

Svensk översättning av ”Gated community”. Ett bostadsområde omgärdat av murar för att hålla ute alla som inte bor i området.

Influerare

Svensk översättning av ordet ”Influencer”.

Kompetenstrappa

Ett utvecklingsprogram framtaget för de anställda på ett företag. Tanken är att skapa en tydlig bild över ens potentiella utveckling inom företaget med syfte att sporra de anställda och attrahera nya potentiella anställda.

Korsspråkande

Ett sätt att arbeta med språklig inlärning där man ser varje individuellt språk som ett komplement istället för ett separat spår. Att lära sig ett språk handlar om att integrera det nya språket i den befintliga språkliga repertoaren. Korsspråkande handlar om att använda sig av hela sin repertoar för att på ett bättre sätt lära sig nya språk.

Kroppsaktivism

En ideologi där man arbetar för att motverka en ensidig syn på kroppsideal och skönhetsideal. Man vill skapa lika villkor för alla kroppstyper och utseenden.

Lånegarderob

Ett ställe där man lånar kläder istället för att köpa dem.

Läslov

Nytt namn på det klassiska höstlovet. Syftet är att uppmana barnen till att läsa extra mycket.

Matsvinnsbutik

Mataffär, online eller fysisk, där man säljer mat som annars kommer slängas. Oftast säljs den billigt.

Medborgarforskning

Forskning där man tar hjälp av allmänheten för att samla in material.

Mukbang

Livestream där någon äter och samtidigt pratar med sin publik. Stort i Sydkorea, oftast ansett som extremt konstigt i Sverige.

Paddeltennis

Racketsport som är en blandning av squash och tennis. Sporten spelas i en bur där man kan använda både golv och väggar. Skillnaden mot squash är att man spelar på varsin sida av planen. Skillnaden mot tennis är att man kan använda både golv och väggar för att spela bollen.

Pappafeminist

En man som lägger sig till med feministiska ideal och synsätt först efter att ha blivit pappa till en flicka.

Parasport

Idrott och sport som utövas av funktionsnedsatta personer.

Poké

En Hawaiiansk sallad gjord på bland annat ris, majonäs och rå fisk.

Pokénad

Att gå på promenad och samtidigt spela Pokémon Go.

Preppare

Någon som förbereder sig för att kunna överleva en omfattande katastrof genom att bygga upp ett förråd med förnödenheter och skydd.

Proteinskifte

När man ändrar sina matvanor för att byta ut klassiska proteinkällor mot proteinkällor som har mindre påverkan på klimatet.

Samlarsyndrom

Svensk översättning av det Engelska ordet ”Hoarder”.

Skamma

Att aktivt försöka få någon att känna skam. Svensk översättning av det Engelska ordet ”Shaming”.

Ställa frågor

Att spela (en sport) på ett sätt som ställer motståndarlaget inför svåra beslut. Ett meningslöst ord som i grund och botten bara beskriver hur någon spelar på ett sätt som är svårt för motståndarlaget att hantera, med andra ord någon som spelar bra.

Trumpifiering

En förändring av den politiska debatten i riktning mot en retorisk stil där man säger
sådant som får uppmärksamhet utan att ta hänsyn till konsekvens eller fakta.

Uberisering

En utveckling som innebär att en större del av ekonomin hanteras via digitala tjänster som gör det lättare för privatpersoner att byta tjänster med varandra.

Utpressningsprogram

Svensk översättning av det Engelska ordet ”Ransomware”, vilket är datorvirus som låser tar kontroll över offrets dator och sedan uppmanar att betala en lösensumma för att släppa kontrollen.

Vuxenmålarbok

Målarbok för vuxna. Även kallad mandalabok.

Växtmjölk

Mjölkliknande drycker som tillverkas av vegetabiliska produkter istället för animaliska.

Äggkonto

Ett anonymt konto i sociala medier, primärt på Twitter. Namnet kommer från det ägg som är den förinställda profilbilden på nyskapade Twitter-konton.

Kolla även in alla nya ord från tidigare år

Detta var alla nya ord 2016. Här nedan hittar du alla nya ord från andra år:

Föregående artikelVad Är Skillnaden Mellan Parfym Och Eau De Toilette Och Rakvatten?
Nästa artikelHudvård För Män – En Guide I 9 Steg Till Perfekt Hy!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.