Ett skepp kommer lastat med lite allmänbildning…

I allas våra badrumsskåp står det troligtvis en flaska med något som får oss att lukta gott, men frågan är om det är parfym, eau de toilette eller rakvatten? Men en mer intressant fråga är kanske: ”vad är skillnaden mellan parfym och eau de toilette? Och vad är rakvatten?”.

För att förklara skillnaden på enklast möjliga sätt så vill vi först dela upp alltihop i två olika kategorier. Rakvatten har ett helt annat syfte än parfym och eau de toilette, därför delar vi upp de olika sakerna i följande två kategorier:

  1. Doftprodukter
  2. Rakvatten

Så, låt oss gå in på skillnaden mellan de olika kategorierna och skillnaden mellan de olika varianterna inom kategorierna.

Doftprodukter

I den här familjen hittar vi 4 olika produkter som egentligen bara är olika namn på samma sak, det som skiljer dem åt är hur koncentrerade de är.

Doftprodukter som parfym och eau de toilette består av en viss mängd doftämnen (som är en mix av alla möjliga grejer som ger parfymen dess doft) och resten sprit.
Om man enligt traditionell parfymtillverkning sorterar de olika produkterna efter hur koncentrerade de är så kan man rangordna dem så här:

  1. Parfym
  2. Eau de parfym
  3. Eau de toilette
  4. Eau de cologne

Då har vi alltså sorterat dem från mest koncentrerad till minst koncentrerad. Det vill säga, minst utspädda med sprit till mest utspädda med sprit.

1: Parfym

Skillnaden Mellan rakvatten och Parfym Och Eau De Toilette

Den mest koncentrerade av alla doftprodukter, vilket gör att man endast behöver ta några få droppar parfym för att få en tydlig doft. Du har säkerligen sett på film hur kvinnor duttar handleden mot en parfymflaska och sedan tar sig på halsen. Är du van vid Eau de toilette så ser det ganska osannolikt ut, eftersom man oftast behöver 3-4 sprut för att få effekt av en Eau de toilette. Men de är som sagt väldigt olika i koncentrationen.

Av alla doftprodukter så är parfym den mest sällsynta att se ute i butikerna.

Generellt sett så består parfym av ca 18-40% doftämnen och resten sprit.

2: Eau de parfym

Här har vi den näst mest populära produkten. Eau de parfym (EDP) är ett mellanting mellan parfym och Eau de toilette om man mäter i hur mycket doftämnen den innehåller. Det gör den effektiv men inte så där svindyr som parfym.

Generellt sett så består Eau de parfym av ca 15-20% doftämnen och resten sprit.

3: Eau de toilette

Skillnaden Mellan Eau De Toilette och rakvatten och parfym

Här har vi storsäljaren, det både du och jag har i badrumsskåpet. Troligtvis så är 70% av alla doftprodukter du stöter på Eau de toilette. Eftersom den är så pass utspädd så kan man få ned priset till nivåer som passar ”vanligt folk” som vill dofta gott, vilket är ett rimligt argument till varför den är vanligast i handeln.

Generellt sett så består Eau de toilette av ca 7-14% doftämnen och resten sprit.

4: Eau De Cologne

Det här är en produkt man väldigt sällan stöter på. Är du ute och letar ny doft så kommer 70% av allt du hittar att vara Eau de toilette och mer eller mindre resten att vara Eau de parfym. Men som ett riktigt budgetalternativ så finns Eau de colognen som är den mest utspädda av alla produkterna i familjen doft.

Generellt sett så består Eau de cologne av ca 3-7% doftämnen och resten sprit.

Rakvatten / Aftershave

Skillnaden Mellan Parfym Och Rakvatten Och Eau De Toilette

Till skillnad från doftprodukterna så har rakvatten en praktisk funktion. 1935 kom det första rakvattnet ut på marknaden i Sverige, då vid namn Aqua Vera. Syftet med produkten var att återfukta huden samt verka antiseptisk för att motverka infektioner i de sår man fått när man rakat sig.

Med tiden så utvecklades rakvattnet och namnet blev också ändrat, nu för tiden kallas rakvatten generellt sett för aftershave.

Syftet med aftershave är detsamma som 1935, att rengöra och återfukta huden efter rakningen. Detta för att den skall läka så snabbt och bra som möjligt.

Anledningen till att det svider när man applicerar rakvatten/aftershave är att rakningen slitit på huden och öppnat upp porerna. Som du förstår så kommer det att svida lite när du smetar på en spritbaserad vätska på din slitna hud.

Oavsett vad du är ute efter…

Oavsett om du är ute efter parfym eller Eau de toilette så rekommenderar vi att kolla in Parfym.se. De har alltid störst utbud, sjukt snabba leveranser och bra priser.

Sammanfattningsvis

Först och främst så är det viktigt att skilja på doftprodukter och rakvatten, de har helt olika syften.

Rakvatten använder du efter att du rakat dig för att återfukta huden och skydda den efter att rakhyveln varit där och slitit på den.

Parfymfamiljens olika namn handlar däremot bara om olika doftkoncentrationer. Så här ser skalan ut, från mest koncentrerad till mest utspädd:

  • Parfym – 18-40%
  • Eau de parfym – 15-20%
  • Eau de toilette – 7-14%
  • Eau de cologne – 3-7%

Ju högre upp i familjen du kommer desto starkare doftar den, och desto mindre behöver du använda för att få effekt.

På tal om högre upp i doftfamiljerna så bör du även läsa vår stora guide om klassiska herrparfymer, där hittar du 7 anrika parfymer som är lika relevanta nu som när de lanserades!

Föregående artikelFrench 75 – Kraftig Som Ett Franskt Maskingevär
Nästa artikelNya Ord 2016 – SAOL Fortsätter Att Utvecklas!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.