Allt du behöver veta om att raka av dig håret!

Det kan verka lite obehagligt och skrämmande att raka huvudet. Speciellt om du aldrig har haft en riktigt kort frisyr tidigare. Men oavsett om det är för att din hårväxt börjar bli lite väl ojämn, eller att du bara känner för att prova något nytt så har du inget att oroa dig för. När du väl tagit steget till den kala sidan så kommer du märka hur befriande det är. Du behöver aldrig mer fundera på din frisyr, aldrig mer köpa hårprodukter och du behöver aldrig mer gå till frisören.

Fördelarna är många, men om du läser detta för att hårsäckarna sviker dig så förstår jag självklart om det känns lite ångestladdat att ta steget. Men som sagt, du gör helt rätt, för inget är så fult som någon som vägrar erkänna sin tunnhårighet och försöker dölja det med en comb over. Nej, var ärlig mot dig själv och raka av dig skiten istället, det är tusen gånger manligare!

I den här guiden hittar du allt du behöver veta om att raka huvudet, oavsett om du tänker köra med rakapparat/hårtrimmer eller rakhyvel, och oavsett om du gör det för att du tycker att det är snyggt, eller för att du drabbats av håravfall.

Varför rakar just du huvudet?

Varför rakar du huvudet?

View Results

Loading ... Loading ...

raka huvudet tunnhårig
Om du läser detta för att hårsäckarna börjat svika dig så förstår jag om det känns ångestladdat. Men kom ihåg, inget är så fult som att försöka dölja saker och ting. När du väl rakat dig så kommer du känna dig 100 gånger mer manlig än om du odlar en comb over

Tappat håret? Det kan gå att rädda!

Funderar du på att raka huvudet på grund av att hårsäckarna har föråt dig? Då kan det först vara värt att kolla om det går att stoppa håravfallet, eller åtminstone bromsa det.

På de flesta apotek kan du köpa receptfria läkemedel som innehåller den aktiva substansen minoxidil som ökar blodtillströmningen till hårsäckarna och på så sätt bromsar håravfall. Det viktiga att poängtera här är att det bromsar håravfall, inte botar problemet permanent. Men för många män fungerar det bra, och har du inte redan provat minoxidil så bör du ge det ett försök. Du kan köpa minoxidil på Meds.se/Håravfall.

Förberedelser när du skall raka huvudet

Som med det mesta så blir resultatet bättre om du förbereder dig lite. Här är 2 saker du skall tänka på när du känner dig redo att raka huvudet.

1: Trimma ned långt hår

Har du långt hår (allt över 1cm kan räknas som långt) och bestämt dig för att kapa av rubbet med hyvel så behöver du först trimma ned det till några millimeter. Börjar du köra hyvel direkt på ditt långa hår så kommer det bara bli fullkomligt kaos och ta 10 gånger så lång tid.

2: Blöt håret

Innan du börjar raka dig så är det dags att fukta håret och skalpen.
Duscha relativt varmt någon minut för att mjuka upp håret och skalpen, innan du smäller i raklödder eller rakolja.
Behöver du bra lödder eller olja så rekommenderar vi Lyko.se/Man, de har ett brett utbud produkter som är bra för din hy, till bra priser och snabba leveranser.

Raka huvudet med hyvel

raka huvudet med rakhyvel

Om du är ute efter närmast möjliga rakning och den där riktigt lena känslan, då är det hyvel som gäller. Det här bör vara din “go-to-frisyr” när håret blir så pass glest att det formar en krans runt huvudet. Så länge du har någorlunda jämn men gles hårväxt på huvudet så funkar det utmärkt med att trimma ned det till 0,5 – 3mm. Men när det blir en krans så är det som sagt dags att plocka fram hyveln.

Att raka huvudet med hyvel är betydligt mycket meckigare och kräver mer förberedelser, men det är som sagt det snyggaste alternativet om du är “välsignad” med en ofrivillig krans-frisyr.
Här är en steg-för-steg-guide till att raka huvudet med hyvel:

1: Säkerställ att du har allt du behöver

När du rakar dig med hyvel så kommer du behöva följande:

 • Rakhyvel (skarp och frisk)
 • Raklödder eller rakolja – Lyko.se/Man har mängder av bra produkter
 • Trimmer om håret är längre än 1cm
 • Hudkräm till skalpen
 • 2 Speglar (så att du kan se dig själv i nacken)

2: Fukta håret och skalpen

Innan du börjar kapa av håret så vill du fukta det noga. Detta gör du bäst genom att duscha i medelvarmt vatten under några minuter. Det varma vattnet mjukar upp både håret och skalpen, vilket gör rakningen mer skonsam.

3: Löddra upp!

Nu är det dags att ta fram löddret/oljan och förbereda huvudet för rakning. Oavett vilken typ av smörjning du använder så är syftet att hyveln skall glida lättare för att slita mindre på huden.

4: Hyvla av skiten

Nu är det bara att greppa hyveln och ge dig själv en ny fräsch look. Kom ihåg att raka medhårs för en mer skonsam upplevelse för både huden och hårsäckarna. När du kört ett varv medhårs så kan du, om du vill ha det ännu lenare, köra mothårs på de ställen där du fortfarande känner att det är för grovt.

Raka med eller mothårs?

Det här är en uråldrig fråga när det kommer till rakning, både huvud, skägg, bröst och skrev. Generellt sett så rekommenderar man att raka mot hårstråna för att minimera irriterad hud och inåtväxta hårstrån. Men däremot så får man en närmare rakning om du rakar mot hårstråna. Så det är lite av en avvägning, har du känslig hy rent generellt så bör du definitivt raka med stråna, men är du lite mer hårdhudad så kan du troligtvis satsa på närmast möjliga rakning.

5: Tvätta noggrant

När du känner att du rakat dig ordentligt och fått bort allt hår så tvättar du huvudet noggrant med ett skonsamt schampo. Börja med att tvätta huvudet i varmt vatten och avsluta sedan med ganska kallt vatten i ungefär 1,5 min – 2 min. Det kalla vattnet gör att porerna i huden stänger sig och bevarar fukt bättre.

6: Smörj in huvudet

Nu till en viktig punkt som många glömmer. Eftersom din skalle nu är renrakad så behöver du behandla den som huden på resten av kroppen. För att den skall stå emot väder, vind och ålder på bästa sätt så behöver du smörja in den efter varje rakning.
Fukten skyddar huden och minimerar eventuell irriterad hud efter rakningen.

Ska du köpa hudvårdsprodukter (även för skalpen) så kan vi varmt rekommendera Lyko.se/Man, de har ett brett utbud av kvalitativa produkter som faktiskt är bra för din hy. De har så klart även snabba leveranser och en trevlig kundservice.

Video

Som vanligt så tar vi även med en video, för dig som inte riktigt orkar läsa.

Raka huvudet med rakapparat

raka huvudet med rakapparat tom hardy

Att raka huvudet med rakapparat är betydligt enklare än att köra all in och ta till hyveln.

1: Säkerställ att du har allt du behöver

När du skall raka dig med rakapparat så behöver du följande:

 • Rakapparat (duh!)
 • Laddare till rakapparaten (seriöst, det är lätt att glömma den hemma om du skall ut och resa t.ex.)
 • Rengöringsborste till rakapparaten
 • Hudkräm till skalpen
 • 2 Speglar (så att du kan se dig själv i nacken)

2: Trimma stegvis om håret är långt

Om du har långt hår så gör du bäst i att först trimma ned det något, här kan du göra det lite “slarvigt”. När du fått ned längden något så kan du sedan sänka till önskvärd längd och bara köra.

3: Dubbelkolla så du inte lämnar några tussar

Det är inte alltid helt lätt att känna om man fått bort allt. Därför är det jäkligt smidigt att ha två speglar, så att du kan dubbelkolla din egen nacke.

4: Tvätt noggrant

När du rakat klart huvudet och fått det jämnt och snyggt så är det dags att tvätta bort alla små hårstrån. Gör det med ett skonsamt schampo och avsluta tvätten med att duscha 1,5 – 2 min i ganska kallt vatten. Det kalla vattnet stänger porerna, vilket gör att huden bevarar fukten bättre.

5: Smörj in dig

När allt är trimmat, kollat, tvättat och fixat så är det dags att smörja in skalpen. En rakning sliter rätt rejält på huden, så om du vill hålla den fräsch och pigg så bör du alltid smörja in dig noggrant efteråt.
Så tar du hand om skalpen och slipper irriterad och torr hy!

En rakad skalp blir som sagt väldigt lätt torr och irriterad. Först och främst eftersom skalpen är ovan vid att utsättas för väder och vind, men också för att rakningen i sig sliter på hårbotten. För att minimera slitaget på skalpen så bör du raka med hårstråna. Du får visserligen en närmare rakning om du rakar mot stråna, men risken för inåtväxta hårstrån och irriterad hud ökar.

Så vill du ha en riktigt fräsch skalle så är det viktigt att du använder raklödder eller någon annan form av smörjning samt återfuktar huvudet efter att du rakat dig.

Vilken rakapparat är bäst?

Jag har personligen provat 5 olika rakapparater från olika märken. Den som är överlägset bäst, håller längst och ger jämnast och skönast rakning är Osters standardmodell.

Oster är ett Amerikanskt företag som gjort rakapparater och trimmers i hundra år. Alla professionella frisörer använder deras trimmers och visst, de kostar några tusenlappar, men sen kommer du kunna ha din trimmer i 10 år och en kommer alltid ge en perfekt rakning. Du hittar Osters alla maskiner på Lyko.se/Oster. Lyko har bra priser och snabba leveranser så dem kan jag helt klart rekommendera.

Video

Självklart tar vi så klart även med en video som visar hur du gör för att raka huvudet med rakapparat.

Sammanfattningsvis, en snabbguide

Här är en kort och sammanfattande liten miniguide.

Snabbguide till att raka huvudet, både med hyvel och rakapparat

 1. Se till så att du har allt du behöver, innan du börjar
  • Hårtrimmer
  • Rakhyvel
  • Raklödder
  • Hudkräm
 2. Om du har långt hår men tänker raka huvudet med rakhyvel så behöver du trimma håret först
 3. Raka aldrig huvudet om du haft hår och varit i solen en del. Annars kommer du bara avtäcka världens blekaste skalle
 4. Raka med hårstråna, annars riskerar du både irriterad hud och inåtväxta hårstrån som bli infekterade och jävliga
 5. Ett rakat huvud blir snabbt torrt. Så kom ihåg att använda en riktigt bra hudkräm på huvudet efter att du rakat dig
 6. Använd solskydd när du skall vara ute i solen längre än 30 minuter på sommaren

Härlig rakning!

Föregående artikel5 Saker Man Måste Göra I Oslo – Kultur, Fest Och Natur!
Nästa artikelFördelar med VPN, För Helt Vanliga Människor!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.