Visste du att 30% av alla män drabbas av håravfall innan de fyllt 50???

Har du varit med om att hårfästet sakta börjar vandra bakåt, eller att en kal fläck bak på hjässan börjat bli allt större? För vissa kanske det börjar när fler och fler hårstrån följer med när de borstar håret. Hur man än upptäckte sitt håravfall är det lätt att må dåligt och i vissa fall känna sig helt förtvivlad.
Det är normalt att tappa lite hår varje dag, det gör alla, både du och jag. Men när de där 100 hårstråna som man normal brukar tappa per dag, dubbleras, multipliceras med fem och sedan med tio, då kan man lätt bli orolig.
För många är håret en stor del av ens identitet eftersom det är är synligt för alla och en bidragande del till utseendet. I den här guiden behandlas olika orsaker till håravfall och hur du kan motverka det hela – för det går faktiskt att behandla ofrivilligt håravfall.

I den här guiden kommer det handla om håravfall på huvudet, har du upplevt detsamma i skägget så bör du istället läsa vår guide: ”Allt om kala fläckar i skägget!”.

Ärftligt håravfall vs tillfälligt håravfall

varför tappar man håret

Man brukar dela in håravfall i två kategorier, ärftligt håravfall och tillfälligt håravfall. Den första kategorin, ärftligt håravfall, är den vanligaste. Ibland brukar ärftligt håravfall även kallas manligt håravfall eller androgen alopeci. Bakgrunden till detta namn är helt enkelt att det är mest män som drabbas av denna åkomma. Man brukar uppskatta att runt 90 procent av alla än någon gång i livet blir tunnhåriga som resultat av håravfall. Minst hälften av alla män över 50 har således tunt hår (källa).

För män kan håret börja tunnas ut så tidigt som vid tjugoårsåldern för att sedan tillta med stigande ålder. Vanligast är att en kal fläck på hjässan uppenbaras, att hårfästet vandrar bakåt och att håret på tinningarna försvinner. Det är faktiskt så många som 30% av alla män som drabbas av ärftligt håravfall innan de fyllt 50.

Kvinnor kan naturligtvis också drabbas av ärftligt håravfall. Då brukar det dock inträffa senare i livet, vid klimakteriet. Även här börjar en kal fläck växa allt mer, bakpå huvudet, men oftast sker hela utvecklingen över ett mer jämt fördelat område på huvudet.

Den andra kategorin kallas för tillfälligt håravfall. Vanligast orsakerna till att ha tillfällig onormalt stor fällning av hår kan vara stress, sjukdom eller medicinering. Beroende på orsak kan håravfallet se olika ut – antingen periodvis håravfall eller fläckvis håravfall. Denna kategori kan gå över med tiden, tillfrisknad eller återhämtning.

Varför tappar man håret vid ärftligt håravfall

manligt håravfall

Ärftligt håravfall beror på de gener man har ärvt. Åkomman utlöses, både för män och kvinnor, av hormonförändringar. Kopplat till ärftligt håravfall är det manliga könshormonet dihydrotestosteron (DHT).
Enligt Akacia Medical, en välkänd klinik som arbetat med håravfall och hårtransplanationer i över 10 år så får DHT hårsäckarna att krympa genom att binda sig till några av huvudets hårsäckar. Hormonet blir som en slags belastning och minskar blodcirkulationen och därmed näringstillförseln till hårsäcken, vilket är helt avgörande för att kunna producera kraftiga hårstrån.

Denna näringsbrist gör att hårsäcken blir mindre vilket till en början gör att hårstråna får ett reducerat område att växa på. Detta leder till tunnare hårstrån som kan uppfattas närmast fjuniga. Tillväxtfasen för håret förkortas allt mer. Till sist sätts hårsäcken i ett så kallat viloläge på grund av för lite näring, och därmed upphör hårsäckens produktion av hår permanent (källa).

Varför tappar man håret vid tillfälligt håravfall

tillfälligt håravfall

Tillfälligt håravfall kan ha olika bakgrunder. För både kvinnor och män kan psykisk stress vara en bidragande faktor till håravfall. Även en långvarig infektion, plötslig viktnedgång, bantningsdiet, cellgiftsbehandling eller graviditet kan få håret att falla av i högre utsträckning än normalt. Helt enkelt påfrestningar för kroppen som rubbar dess normala hormonbalans eller näringsbalans. I dessa fall kommer håret tillbaka när kroppen återhämtat sig, vilket kan ta mellan fyra och sex månader.

Det finns också vissa sjukdomar som kan bidra med tillfälligt håravfall. Sköldkörtelsjukdomar och diabetes är två kroniska sjukdomar kan bidra till åkomman.

Även järnbrist kan leda till håravfall. Om man behandlas korrekt och framgångsrikt kan dock håravfallet minska eller upphöra helt och hållet. Sjukdomar som har negativa effekter på ämnesomsättningen eller sjukdomar som är ärrbildande kan också orsaka ofrivilligt håravfall.

Håravfall kan dessutom var en bieffekt av medicinering. För kvinnor kan p-piller vara boven i dramat. Blodförtunnande mediciner kan ha samma effekt, liksom cellgifter och antidepressiva läkemedel

Fläckvis håravfall har i allmänhet andra orsaker än de ovan nämnda. Oftast kan tillståndet fläckvis håravfall ha sin grund i den relativ vanliga sjukdomen alopecia areata. Alopecia areata kan drabba alla människor, oavsett kön och ålder. I dessa fall drabbas inte bara hjässan utan fläckarna dyker upp lite varstans på huvudet, i skägget samt på underbenen.

Alopecia areata är en ärftlig autoimmun sjukdom som drabbar hårsäckarna. Sjukdomen gör att kroppens immunförsvar inaktiverar hårsäckarna, oftast i perioder, i så kallad skov. För vissa tar de runt ett år för håret att växa ut igen efter ett skov. Än så länge finns det ingen medicin mot alopecia areata (källa).

Andra orsaker till fläckvis håravfall kan vara svampsjukdomar och hudsjukdomar. I dessa fall finns det oftast medicinering som botar sjukdomen och på så sätt även håravfallet.

Motverka håravfall

medicin mot håravfall

I och med att håravfall (manligt håravfall/androgen alopeci) är så vanligt förekommande räknas det inte som en sjukdom. Att det dock kan påverka ditt psykiska välbefinnande ska inte underskattas eller förkastas. Det är förståeligt om du blir både ledsen och deprimerad. Men det behöver du inte vara länge då det faktiskt finns metoder för att motverka håravfall, både mediciner och operationer, och ibland kanske det till och med räcker med kosttillskott.

Medicin mot håravfall

De allra flesta mediciner mot håravfall är receptfria och finns att köpa på närmast apotek. Några exempel på populära mediciner är Rogaine forte, Minoxidil Orifarm och Recrea. Det är oftast lösningar eller sprayer som ska appliceras i hårbottnen för att stimulera hårtillväxten.

Rogaine och andra läkemedel som innehåller minoxidil hittar du på Meds.se/Håravfall.

Kosttillskott mot håravfall

I vissa fall kan det även vara bra med kosttillskott för att ge extra näring åt kroppen och på samma gång hårsäckarna. Viktigt i sammanhanget är att du läser bipacksedeln om biverkningar när du ska använda mediciner mot ärftligt håravfall. Har du hjärt- och kärlsjukdomar/besvär kan minoxidil, den aktiva substansen i många receptfria läkemedel, vara farligt.

Meds.se/Kosttillskott hittar du alla typer av kosttillskott, det som oftast kan ge bäst effekt vid tillfälligt håravfall är Järn, vitamin B och Zink.

För dig som drabbats av tillfälligt håravfall till följd av sjukdom, stress eller medicinering, kan tillfrisknad, återhämtning eller byte av medicin minska håravfall eller till och med få håravfallet att upphöra.

Hårtransplantation

motverka håravfall

Det finns en ytterligare väg att gå för att få bukt med sitt håravfall – hårtransplantation. Genom att förflytta hårsäckar från en del av kroppen till an annan (i det här fallet huvudet) kan du få tillbaka ditt hår. Vanlig är att man tar hårsäckar från nacken, ett område som inte brukar påverkas särskilt mycket av att man lånar några hårsäckar. Fördelarna med metoden är många, men framförallt, kroppen brukar acceptera en hårsäcksförflyttning i och med att det inte är några utomstående påverkningar, utan endast dina egna hårsäckar. Idag finns det två huvudsakliga typer av hårtransplantationer. Läs gärna mer om dessa i vår stod guide: ”Hårtransplantation – Allt du behöver veta!”.

Sammanfattningsvis om håravfall

Både män och kvinnor kan drabbas av håravfall. Oavsett orsak kan det påverka självförtroendet och göra att man mår psykiskt dåligt. Så ska det inte behöva vara – lösningen är enklare än vad man kan tro.

Har du börjat känna att allt fler hårstrån faller av eller att kvalitén på håret börjar svikta, då är du verkligen inte ensam. Runt 90 procent av alla män och 10 procent av alla kvinnor har också drabbats av håravfall. Orsakerna kan variera, antingen är det ärftliga faktorer som ligger bakom, eller så kan de var sjukdomar, tillfälligt påfrestande förhållanden eller medicinering. Ser du tidiga tecken på håravfall så är det ett bra läge att undersöka olika läkemedel som kan hjälpa, såna hittar du på Meds.se/Håravfall.

Som tur är kan du, jag och alla andra som lider av håravfall få hjälp. Genom att antingen gå från ett stressat och påfrestande tillstånd, ta hjälp av självmedicinering eller genomgå någon typ av hårtransplantation kan vi få tillbaka vår naturliga hårväxt. Ytterligare ett alternativ är så klart att raka huvudet och bara äga stilen, det är snyggare än man kan tro.

Föregående artikelShirtbyHand – Skräddarsydda Skjortor Utan Mätning!
Nästa artikel6 Fördelar Med Att Cykla Till Jobbet – Från Hälsa Till Miljö!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.