De universella reglerna för fräschhet…

Det här med fräschhet är rätt spännande. Det är något man aldrig diskuterar, men ändå så verkar det finnas någon form av universell standard för vad som är fräscht och när man räknas som fräsch. För de flesta är ju mer eller mindre precis lika rena och hela, sen har vi så klart de som inte har lärt sig det där än, men då är det ju fantastiskt att det finns guider som den här!

Är du osäker på om du följer normen för vad som klassas som fräscht? Ja då har du en komplett guide här! Står du på andra sidan spektrat och är övertygad om att du ligger i framkant på området? Ja då är det bara scrolla ned och få den där härliga bekräftelsen på att du gör rätt!

Hygienen

torr hud duscha kallt

I den här sektionen

 1. Hur ofta skall man duscha?
  1. Problemhy
 2. Hur ofta ska man tvätta håret?
 3. Behöver jag använda duschkräm varje gång jag duschar?
 4. När skall man klippa naglarna?
 5. Skall man raka könet?
 6. Hur ofta skall man borsta tänderna?

1: Hur ofta skall man duscha?

Här har vi ett rätt så omstritt ämne, åtminstone om man frågar de olika motpolerna. De som förespråkar att man lever helt utan kemikalier, endast dricker källvatten och att tallbarr kan bota alla sjukdomar, ja de lär säga att man inte behöver tvätt sig mer än 3-4 gånger per år. Men de är definitivt inte målgruppen för den här guiden, och det är med största sannolikhet inte din målgrupp, alltså de du vill umgås med och leva tillsammans med.

Nej, en bra och rimlig nivå för hur ofta man skall duscha är att göra det varje dag om du aktiverar dig på något sätt (eller om du är överviktig), och varannan dag om du helt enkelt bara åker till jobbet, sitter still och sedan åker hem igen och sitter i soffan. Då blir du helt enkelt inte smutsig.

Men det finns lite undantag och lite speciella fall som gör frågan lite mer komplex.

1.1: Problemhy

Har du problematisk hy, t.ex. torr eller extra fet. Ja då kommer du vilja duscha antingen oftare eller mer sällan. Här är några exempel

 • Torr hy – Aktiv livsstil = Varje dag
 • Torr hy – Passiv livsstil = Var 3e dag
 • Fet hy – Aktiv livsstil = Varje dag
 • Fet hy – Passiv livsstil = Varje dag

Har du extra problematisk hy så bör du dock i första hand vända dig till en hudläkare, då det hela kan bero på en hudsjukdom som går att behandla.

2: Hur ofta ska man tvätta håret?

Generellt sett så tvättar folk håret alldeles för ofta, vilket sliter en hel del på det. Så länge du inte har några konstiga produkter i håret eller en väldigt aktiv livsstil så bör du inte tvätta håret mer än 2 gånger i veckan.

Använder du dock riktigt klibbigt vax som inte är vattenlösligt och som fastnar på huvudkudden så behöver du tvätta håret oftare. Visserligen är det en bättre lösning att byta till lite bättre hårprodukter.

Tränar du ofta så kan det vara rimligt att tvätta det 3 gånger i veckan.

3: Behöver jag använda duschkräm varje gång jag duschar?

Här har vi något som många troligtvis är rätt oense om. En viss skara lär argumentera för att vi minsann inte hade duschkräm på stenåldern. Men det är ju så klart ett efterblivet argument, för vi lever ju lite annorlunda och har lite andra krav på fräschhet.

Det korrekta svaret på frågan är nej, men med några undantag:

 • Armhålor, skrev och röv – Varje gång
 • Resten av kroppen – En gång i veckan

4: Skall man raka könet?

Här finns det egentligen inget universellt korrekt svar, det handlar om vad du föredrar och vad din partner föredrar.

Det är dock allt vanligare att åtminstone trimma ned sin könsbehåring till max 1 cm. Så det kan vara värt det att hålla sig till hur majoriteten gör det om du är singel, för att undvika obehagliga överraskningar för dina eventuella tillfälliga partners.

Hur rakar man sig
Fukta huden ordentligt efter du rakat dig

5: När skall man klippa naglarna

Det här med naglarna är något allt för många män helt och hållet glömmer bort, vilket är väldigt synd. Folk i din omgivning ser nämligen dina naglar betydligt mycket mer än du tror, så glöm inte att ta hand om dem.

Till att börja med så kan du ge fan i att bita på dem, det är sånt som 5-åringar gör. Men glöm heller inte att klippa dem regelbundet, en mans naglar får ALDRIG någonsin vara längre än fingret, om den vita delen av nageln (tippen så att säga) sticker utanför fingertippen, ja då är det dags att springa till ett apotek och köpa en nagelklippare, för då börjar de bli riktigt obehagliga.

När ska man klippa naglarna hur långa naglar får man ha
En godkänd längd på en mans naglar, kom ihåg, de får ALDRIG vara längre än fingret

6: Hur ofta skall man borsta tänderna?

Det här är en no brainer. Tänderna skall borstas morgon och kväll. Var noga med att alltid använda en mjuk tandborste med litet huvud. Hårda borstar skadar tandköttet och stora borsthuvuden kommer inte åt överallt.

Svenska tandläkare tycker faktiskt själva att det är mysterium varför det över huvud taget finns något annat än mjuka borstar med små huvuden.

Garderoben

När Är Man Fräsch Garderob

I den här sektionen försöker vi besvara frågan: ”Hur ofta ska man byta kläder?”. Den frågan är dock lite relativ, eftersom det beror på typ av klädesplagg. Generellt sett så skulle jag säga att du aldrig ska ha samma klädesplagg på dig två dagar i rad, men det betyder inte att du måste tvätta alla kläder varje dag. Underkläder och strumpor tvättar man efter en användning, men jeans tvättar man ungefär 2-3 gånger per år. Jeans vädrar du alltså när du haft dem på dig en dag, och kan sen ha dem igen näst-nästa dag utan problem. Så svaret på frågan om hur ofta man ska byta kläder beror på typ av plagg, och allt det går vi igenom i detalj nedanför.

Detta går vi igenom:

 1. Hur ofta ska man byta kalsonger?
 2. Hur länge kan man ha ett par kalsonger?
 3. När skall man slänga strumpor?
 4. Hur ofta ska man byta strumpor
 5. När är det dags att göra sig av med klädesplagg?
 6. Hur ofta behöver jag tvätta X?

1: Hur ofta ska man byta kalsonger

Givetvis efter en användning. Duschar du varje dag så byter du kalsonger efter varje dusch. Duschar du varannan dag så behöver du byta kalsonger både varje morgon och efter varje dusch.

2: Hur länge kan man ha ett par kalsonger?

Det här är så klart en högst relativ fråga, eftersom kalsonger skiljer sig åt i kvalité. Så det går inte riktigt att säga en specifik hållbarhetstid i månader eller år, istället så bör man titta på skicket kalsongerna är i.

Resår

När resåret börjar korva sig så kan det vara läge att byta ut dina kalsonger mot ett par nya.

Rumpan

Den del som troligtvis kommer att slitas ut först är rumpan, eftersom du sitter och glider omkring på den. När du ser att tyget i rumpan börjar bli genomskinligt, ja då är det dags att slänga dem och investera i ett par nya.

3: När skall man slänga strumpor?

Precis som med kalsonger så skiljer sig bra och dåliga strumpor åt rejält. Så man kan inte i förväg säga hur länge de kommer att hålla. Men grundregeln är att sluta använda dem om det är minsta lilla hål i dem. Enkelt och tydligt.

Men släng dem inte!

Men kom ihåg, du behöver inte nödvändigtvis slänga strumporna med hål i. Det finns en hel del bra användningsområden för dem. Du kan t.ex. göra ett träningsarmband för din mobil eller använda dem till att putsa skorna med.

hur ofta ska man byta strumpor

4: Hur ofta ska man byta strumpor

Strumpor byter man efter varje användning, exakt när på dygnet det är beror så klart på dina rutiner. Personligen tränar jag alltid på lunchen, så varje morgon tar jag på mig ett par nya fräscha strumpor. Dessa har jag på mig fram till lunch, tränar i dem och byter sedan efter att jag duschat. Varje dag på kvällen så lägger jag alltså två par strumpor i tvättkorgen.

5: När är det dags att göra sig av med klädesplagg?

Oj, här har vi en svår en. Ett par jeans kan ju bli snyggare när de bli slitna, och en skinnjacka förväntas ju inte ens vara speciellt snygg förrän efter några år.

Men trots alla dessa undantag så finns det några grundregler som gör det lättare att hålla din garderob fräsch.

T-shirts, skjortor och tröjor

Det du vill titta på här är armhålor och nacke. När du ser att armhålorna börjar bli missfärgade av svett och deodorant (ofta en gulaktig färg) så är det dags att antingen försöka göra rent dem ordentligt, kanske kemtvätt eller med något starkt medel. Om det inte funkar, ja då är det dags att skänka dem till välgörenhet.

När det kommer till skjortor så behöver du även titta på kragen. Bak i nacken blir de förr eller senare lite missfärgade. Om kragen inte går att få ren, antingen med medel eller kemtvätt, så bör den följa med de rosa bussarna till barnen i Afrika.

Byxor

När det gäller underdelen så är det väldigt svårt att säga några specifika saker att hålla utkik efter. Det enda uppenbara är så klart hål och missfärgningar. Går inte byxorna att återställa till ursprungsform och färg så är det troligtvis läge skänka dem.

Jeans

Hur ofta ska man tvätta jeans

Jeans är som sagt ett undantag, sköter man om dem så tenderar de att bli snyggare med tiden. Men du skall dock inte luras av alla jeans-hippies som säger att de blir bättre i all evighet, för så är det inte riktigt.

Med tiden så mjukas jeanstyget upp, vilket är det som gör dem så snygga och bekväma. Men det innebär också att passformen blir sämre och sämre ju längre du har dem. Och till slut är passformen så dålig att de bara hänger där. Slitningen kan vara fantastisk, och passformen helt magisk, men de sitter troligtvis som skit. När du når hit så är det helt klart läge att skänka bort dem (eller slänga dem beroende på vilket skick de är i). För inte ens vackert slitna jeans är snygga när de sitter fel.

6: Hur ofta ska man tvätta X?

Förutsatt att du inte svettas onormalt mycket och heller inte råkar smutsa ned kläderna så kan du använda nedanstående lista för att avgöra ungefär hur ofta man ska tvätta byxor, jeans, tröjor och alla andra typer av plagg:

 • Jeans – 2-3 gånger per år, förutsatt att du vädrar dem efter användning
 • Chinos – Efter ca 10 användningar, förutsatt att du vädrar dem efter användning
 • Skjortor – Efter 2-3 användningar
 • T-shirts & Pikétröjor – Efter 2-3 användningar
 • Underkläder – Efter en användning
 • Strumpor – Efter en användning
 • Jackor – En gång varannan säsong

Jeans, 2-3 gånger per år???” Ja det stämmer faktiskt. Som sagt, om du inte skitar ned kläderna, eller svettas onormalt mycket så blir inte dina byxor smutsiga. Dina underkläder skyddar dem från det lite skitigare området på din underkropp, och benen är inte precis kända för alla sina svettkörtlar. Nej, det du istället skall göra är att vädra dina jeans, då håller de sig fräscha.

Chinos å andra sidan är gjorda i ett ganska så annorlunda material, och för att dessa skall se fräscha ut så behöver de tvättas lite oftare.

Hur ofta ska man tvätta jeans

6 Snabba om fräschhet

 1. Lever du aktivt eller är överviktig så bör du duscha varje dag
 2. Du skall inte använda duschkräm på hela kroppen varje dag, det förstör bara huden. Du bör dock använda duschkräm i kön, röv och armhålor varje dag
 3. De flesta väljer att trimma sitt könshår, så det kan vara en bra idé att börja med det om du är singel
 4. Jeans skall inte tvättas oftare än ca 2-3 gånger per år, de ska dock vädras efter varje användning
 5. När dina tröjor, skjortor och t-shirt blir missfärgade i armhålorna så är det dags att byta ut dem
 6. Sluta omedelbart att använda underkläder om det är hål i dem

Behöver du fylla på necessären?

Om du behöver tanka på necessären med hudkräm, duschgel, ansiktsskrubb eller vad som helst egentligen så rekommenderar vi att du kollar in Lyko.se/Man, där hittar du ett stort utbud av riktigt bra toalettartiklar för män.

Problem med svett?

Har du problem med svettningar? Då bör du kolla in vår stora guide: ”Svettas mycket? Då ska du göra det här!”, där får du konkreta tips på hur du kan svettas mindre, både generellt för hela kroppen, men också specifika tips för varje problemområde, som t.ex. armhålorna, fötterna, pannan osv.

Sammanfattningsvis

När det gäller fräschhet så finns det universella regler som du gör rätt i att följa. Dels då det främjar din hälsa, men också för att det har en så extremt stor påverkan på hur du uppfattas av andra människor.

Föregående artikel9 Vanliga Tatueringars Betydelse – Tårar, Spindelnät Svalor m.m.
Nästa artikelEkonomiska Lektioner Från Röda Mattan
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.