Här är vad det innebär att vara en alfahanne…

Innan vi går in på vad konceptet ”Alfahanne” egentligen handlar om så vill jag bara säga det här:

För att du inte skall viga dyrbara minuter åt att läsa den här guiden bara för att bli besviken i slutet så vill jag klargöra en sak: Om du tror att definitionen av en Alfahanne är någon som ”bara kör”, oavsett vem eller vilka som kommer ivägen, någon som går in och ”fucks shit up” eller någon som dominerar andra genom att vara bufflig och högljud. Ja då har du 100% fel. Ja alltså både din bild av en alfahanne och din åsikt är fel.

Nu när vi fått det ur världen så kan vi äntligen gå in på vad en alfahanne egentligen är, och framförallt, vad som krävs för att man skall kunna bli en.

Historien bakom alfahannen

alfahanne-kan-man-bli

Idén om alfahannar kommer ursprungligen från Rudolph Schenkel som jobbade på Basels Universitet i Schweiz. Han studerade vargflockar på zoot under 1940-talet och observerade att vargarna tävlade om status med andra medlemmar av samma kön. Från denna rivalitet och kraftmätning så gick ett alfapar segrande, ledarhanen och hans hona.

På 1970-talet så skrev sedan vetenskapsmannen David Mech en bok vid namn: ”The Wolf”. Boken var en fördjupning i Schnekels forskning och populariserade hela idén alfa- och betahanar.

Båda forskarnas arbete beskrev dynamiken i flocken som en tävling om rank inom gruppen, där alfahanarna oftast var de mest aggressiva och kraftfulla.

Populärkulturen tog till sig konceptet i slutet på 70-talet och applicerade det på oss människo-män. Dock så missade de essensen av hela alfahane-grejen och valde tyvärr att fokusera just på aggressivitet och det här med att ”fuck shit up”, gör som du vill och skit i alla andra. Vilket är väääääääldigt långt ifrån vad alfahane egentligen handlar om.

Nu när vi gått igenom historien bakom alfahannen så kan jag tänka mig att du börjar bli sugen på lite tips på hur just du kan bli en. Men innan vi kommer till de konkreta tipsen så behöver vi först gå igenom en orubblig sanning som lägger grunden för hela alfa-grejen, något som populärkulturen fick helt om bakfoten.

Man kan inte vara en alfahanne utan en grupp

alfahanne-hur-blir-man-en

En klassisk myt, och om du frågar mig, ett klassiskt idiotisk Instagram-inspirations-citat är att en alfahanne är ensam, han går sin egen väg och kör sitt eget race. Få saker är så långt ifrån sanningen, och om du vet minsta lilla om vargar så förstår du själv hur patetiskt det låter.

Vargar lever i flock, punkt slut. Utan sin flock är de ingenting. Så för att ens kunna vara en alfahanne så måste du ha en grupp. Gruppen är formatet som alfahannen existerar inom. Ingen grupp, ingen alfa.

Så blir du en alfahanne – 3 Fundamentala regler

Alfahanne vad är det

Nu har vi gått igenom både historien bakom konceptet ”Alfahane” och den fundamentala regeln som konceptet vilar på.
Det är dags att gå igenom de 3 kritiska reglerna för hur du skall kunna bli en alfahanne. Som du ser så är det långt ifrån att vara bufflig, hårdhänt och att köra över folk.

1: Ha koll på det du säger och gör

Du måste vet vad du pratar om, du måste veta vad det du säger kommer leda till och vilken reaktion det kommer att få i gruppen. Ingen respekterar någon som babblar på utan att veta vad han pratar om. Detta är sant i alla typer av sammanhang.

Vill du förtjäna gruppens förtroende, respekt och uppmärksamhet så måste du ha koll på det du säger och gör.

2: Var lyhörd på folk i din omgivning

Eftersom gruppen är kritisk så kan du inte bara köra ditt eget race och köra över alla andra. Det slutar bara i att du blir utstött och bortjagad.

Alla grupper vill ha en alfahanne, det finns i alla flockdjurs genetiska kod, och vi människor är i allra högsta grad flockdjur.
Tänk dig själv, i alla typer av situationer där saker och ting känns osäkra eller otrygga så letar de flesta efter någon att luta sig mot, de letar efter en alfahanne som kan skapa ordning och ge dem en riktning.

Var lyhörd på vad folk i din omgivning är ute efter, vad de saknar eller vad de känner är det största hotet, sedan ger du dem vad de vill ha.

Läs även: ”6 Sociala färdigheter som gör stor skillnad

3: Ta kommando, men tänk på alla andra

Du skall inte ta kommando för att få som du själv vill. En äkta alfahanne skall som sagt vara den stabila grunden i en grupp, fundamentet som allt vilar på.

Ett av de absolut mest effektiva sätten att få respekt och pondus i en grupp är att ta kommando. Men då krävs det förstås att du har tänkt på de första 2 punkterna, alltså att du har koll på vad du säger och gör, och att du är lyhörd på andra. Men varför?
Att ta kommando som alfahane handlar inte om att göra det för att få igenom din egen vilja, utan att se helheten i en situation och inse vad som är bäst för gruppen. Sedan tar du kommando och styr situationen mot just det målet.

Men behöver man inte dominera andra?

alfahanne-tips

Jo det behöver man faktiskt. Nu kan det här låta som hyckleri, för jag skrev ju i början att man tycker fel om man tycker att en alfahanne är någon som dominerar andra. Men det är stor skillnad på hur man dominerar andra.

Det kommer uppstå situationer där du behöver kontrollera folk eller dominera dem för att visa att det är du som är alfahannen, och att de inte skall komma och skapa oreda i din grupp.

Än en gång så handlar det om att du som alfa skall stå upp för din grupp och visa dem att du är stabil och trygg i dig själv, och att de kan lita på att du håller orosmoment borta från resten av gruppen. De du skall dominera är alltså inte folk som i ett separat sammanhang inte håller med dig, utan folk som utgör ett hot mot din grupps trygghet och stabilitet.

Allt handlar om trygghet

Som du förstår så handlar allt om att vara trygg i sig själv. Om du inte är trygg i dig själv så kommer du aldrig kunna ta kommando på ett lugnt och sansat sätt. Du kommer aldrig kunna förstå andra eftersom du inte förstår dig själv och du kommer garanterat inte att utstråla självsäkerhet och pondus när du talar eller utför något.

De 3 fundamentala reglerna om vad det innebär att vara en alfahanne och hur du själv kan bli en är direkt beroende av att du är trygg i dig själv.

Sammanfattningsvis

En alfahanne är ingenting utan sin grupp, faktum är att det inte kan existera en alfahanne utan en grupp, på samma sätt som att man inte kan vara chef om det inte finns något företag.

Ditt jobb som alfa är att ge gruppen en stabil vardag och vara en trygg punkt i eventuella oroliga situationer. Att köra över folk, vara bufflig och ”köra sitt eget race” är bara helt vanlig idioti och inget som en äkta alfahane ägnar sig åt.

Föregående artikel4 Spel Du Inte Vill Missa 2024!
Nästa artikelGoldman Sachs Guide Till Att Vara En Man – 65 Punkter Manlighet
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.