En guide för dig som svettas mycket…

Att svettas mycket kan vara både irriterande och pinsamt, man vill ju känna sig fräsch! I den här guiden får du tips på vad du kan göra för att svettas mindre på alla de vanliga ställena av kroppen.

Problem med överdriven svetting

Har man svåra problem med att man svettas mycket, alltså så mycket att man störs av det i vardagen, så kallas det ”överdriven svettning” eller ”hyperhidros”. Om det är så allvarligt att man får problem i vardagen så kan man behandla symptomen, både via injektioner och med medicin.
I den här guiden kommer vi fokusera på vad du som inte lider kraftigt av dina problem kan göra för att svettas mindre. Det här är alltså en guide för gemene man, alla svettas vi ju, och det finns en mängd saker du kan göra för att minimera hur mycket du svettas, särskilt på vissa områden av kroppen.

Kort om svettkörtlar och varför man svettas

Syftet med att svettas är att reglera kroppens temperatur. Det är därför viktigt att du håller dig sval om du har problem med att du svettas mycket.

Enligt den här studien har människan ca 3-4 miljoner svettkörtlar på kroppen. Vid hård fysisk ansträngning kan dessa avge upp mot 2 liter vätska per timme, ganska galet va?

På kroppen har vi två typer av svettkörtlar, Merokrina och Apokrina.
De Apokrina svettkörtlarna är större och finns primärt på bröstet, hårbotten och armhålorna.
De Merokrina svettkörtlarna finns primärt på händer och fötter.

Den stora skillnaden mellan dessa två typerna av svettkörtlar är att de Apokrina körtlarna utsöndrar mer hormoner och andra ämnen som gör att svetten som kommer ifrån dessa luktar värre.

svettas mycket i ansiktet

Så gör du för att svettas mindre

Här nedanför är 6 generella tips på hur du kan svettas mindre. Längre ned i den här guiden hittar du specifika tips för respektive problemområde, från hårbotten till fötterna.

1: Applicera antiperspirant innan du går och lägger dig

Antiperspirant (ofta kallat deo, även om inte all deo är antiperspirant) fungerar så att den blockerar din svettkörtlar så att svetten inte kan tränga ut. En antiperspirant deo får alltså inte svettkörtlarna att sluta jobba, den hindrar bara svetten från att tränga ut.

Anledningen till att du vill applicera din deo innan du går och lägger dig är för att det tar ett tag för deon att få effekt. Följ den här rutinen ett par dagar och du kommer märka att det faktiskt funkar.

För att din deo ska få full effekt så är det viktigt att du är ren under armarna när du rullar på den, och att du låter den torka helt innan du klär på dig.

2: Använd material som andas

En av de mest effektiva sakerna du kan göra för att svettas mindre är att bära lätta material som andas. Luftgenomströmning är viktigt för att huden ska kunna andas och för att kroppen effektivt ska kunna reglera temperaturen.

Här är 3 exempel på material som har bra andningsförmåga, alltså att de släpper igenom luft:

 • Bomull
 • Linne
 • Merinoull

3: Undvik kryddstark mat

Vi har alla varit med om det, en riktigt stark thai-gryta som får det att rinna i näsan och dropparna att rinna från pannan. Kryddstark mat ökar din kroppstemperatur vilket kan få dig att svettas. Så har du problem med att du svettas mycket, undvik då kryddstark mat.

4: Undvik koffein

Koffein stimulerar våra binjurar, vilket får oss att svettas extra mycket om händerna, fötterna och under armarna.

5: Håll dig i rätt temperatur

Den primära funktionen med att svettas är att reglera kroppstemperaturen så att man inte överhettas. Det viktigaste är därför att hålla sig sval om man svettas mycket. Men det är faktiskt också vanligt att man svettas när man fryser. Så fundera på var du kommer befinna dig under dagen och tänk på hur du klär dig så att du enkelt kan styra din temperatur. Bär gärna lager-på-lager för att göra det enkelt att bli svalare eller varmare beroende på din omgivning.

svettas mindre man bar överkropp

6: Ät mindre portioner men ät oftare

Att äta stora och mastiga portioner påverkar din kroppstemperatur. Din kropp kommer att gå på högvarv när den försöker smälta all mat du ätit, vilket kommer göra dig varmare än om du äter mindre portioner men äter oftare.

Låt oss nu bli mer specifika

Det var kort om vad du generellt bör tänka på. Låt oss nu bli lite mer specifika och besvara frågan, ”hur svettas man mindre?” per problemområde, vi börjar uppifrån och ger nedåt på kroppen.

Svettas mycket i hårbotten

Om du har problem med att du svettas mycket i hårbotten så bör du granska ditt schampo, ditt balsam och andra hårprodukter du använder. Det kan vara så att de antingen blockerar porerna i dessa områden vilken kan få hårbotten att ”kompensationssvettas”. Alternativt så kan det vara så att dina hårprodukter eller ditt schampo torkar ut hårbotten, vilket kan göra att du svettas extra mycket.

Svettas mycket i ansiktet

Om du upplever att du svettas extra mycket i ansiktet så bör du titta närmare på ingredienserna i din ansiktskräm eller ditt smink om du använder det. Ingredienser du vill undvika är parabener och mineraloljor, eftersom dessa kan skapa en hinna som blockerar porerna i ansiktet, något som kan göra att du svettas extra mycket.

Svettas mycket i pannan

Bekymras du av att du svettas mycket i pannan så är det samma lösning som vi beskriv ovanför angående att svettas mycket i ansiktet. Kolla så att dina hudvårdsprodukter inte innehåller mineraloljor eller parabener, eftersom dessa ämnen kan skapa en hinna på huden i pannan (och resten av ansiktet) vilket kan leda till att du svettas extra mycket.

hur svettas man mindre

Svettas mindre under armarna/armhålorna

Har du problem med att du svettas mycket under armarna/armhålorna så bör du först och främst raka bort allt hår. Detta är ett vanligt sätt att svettas mindre under armarna. Det är även ett effektivt sätt att minska risken för illaluktande svett i armhålorna, detta eftersom svett, döda hudceller och bakterier inte längre har någon yta att fastna och växa på när du rakat bort håret under armarna.

Något annat du kan göra för att svettas mindre under armarna är att säkerställa att du tar på dig antiperspirant deo på rätt sätt. Det är viktigt att du är ren och hårlös när du tar på dig deo, och att deon torkar helt innan du tar på dig kläder, annars funkar den inte optimalt.

Du bör även dubbelkolla så att din deo faktiskt är antiperspirant, och inte bara en deo som är tänkt att lukta gott och dölja svett-lukten. Detta är ett väldigt vanligt problem.

Slutligen så finns det två olika typer av aktivt ämne som din antiperspirant kan innehålla, aluminiumklorhydrat och aluminiumklorid. Aluminiumklorhydrat är det absolut vanligaste men aluminiumklorid är betydligt mer effektivt, det är dock mer slitsamt mot huden, vilket kan leda till torr hy, sprickor och irritation. Känner du att du behöver använda den starkare varianten så är det viktigt att du använder mjukgörande kräm mellan användningarna för att återfukta huden.

Svettas mindre på ryggen

Svettas du mycket på ryggen så är det extra viktigt att du ser över materialen i dina kläder. Det är viktigt att tyget kan andas, alltså släppa igenom luft åt båda håll.

Om du redan gjort detta och vet att du har kläder i material som andas så bör du se över ditt sköljmedel. Dåligt sköljmedel kan blockera tyget i kläderna, vilket i sin tur kan göra så att kläder i t.ex. bomull inte längre andas.

Hur blir man av med handsvett?

För att bli av med handsvett så är det viktigt att hålla händerna rena hela tiden. Fett och smuts kan blockera porerna vilket kan leda till att du svettas mer om händerna. Du ska dock undvika att tvätta med tvål allt för ofta, eftersom detta kan torka ut händerna vilket i sin tur kan leda till att du svettas mer.

Se även över din handkräm om du använder det. Väldigt tjock handkräm leder lätt till att huden inte kan andas, vilket kan leda till att du svettas extra mycket.

svettas mer än vanligt

Hur blir man av med fotsvett?

Är ditt huvudsakliga problem att du har mycket fotsvett så bör du först och främst ta en titt på dina skor. Är de i ett material som låter fötterna andas? Om inte så är det den första förändringen du behöver göra.
Du bör heller inte använda samma skor två dagar i rad. Byt alltid skor varje dag och ha gärna 3 eller fler par som du roterar. Syftet med detta är att du vill låta skorna torka ur ordentligt innan du använder dem igen.

Utöver skorna så kan du även prova att göra lite förändringar när det gäller dina strumpor. Använd tunnare strumpor och se till att dina strumpor är i ett material som andas.

Slutligen så är det även viktigt att se till så att du har rena strumpor varje dag. Smutsiga och svettiga strumpor gör inte bara lukten värre, utan tyget täpps även till, vilket gör att det inte andas, det i sin tur leder till att dina fötter inte ventileras lika bra.

Svettas mindre i skrevet och röven/rumpan

Svettas du mycket i skrevet eller har problem med stora mängder rövsvett så är det första du bör göra att prova med en annan typ av kalsonger. Prova kortare kalsonger som inte stänger in skrevet lika mycket. Se även till så att alla dina underkläder i ett material som andas.
Du borde även ta en titt på dina byxor, använder du ofta byxor i material som inte andas? Då kan det vara orsaken till ditt problem.

Precis som med dina strumpor så är det även viktigt att du alltid använder rena underläder. Svettiga och smutsiga kalsonger gör doften värre, men tyget i dessa täpps även till av svett och fukt, vilket gör att de andas sämre.

Det du huvudsakligen bör titta på om du vill svettas mindre i rumpan och/eller skrevet är dina kalsonger. Säkerställ att de är i ett material som andas bra.

Behandlingar om man svettas mycket

Har du problem med att du svettas så pass mycket att du lider av det i vardagen så bör du boka tid hos läkare för undersökning. Läkaren tar då diverse prover, bland annat blodprov, för undersöka i fall dina problem beror på en sjukdom eller bara överaktiva svettkörtlar.

Om det är så att dina problem med svettningar inte beror på en sjukdom så finns det flera olika behandlingar för att minska dina problem, här är några av de vanligaste:

 • Operation av svettkörtlar i armhålorna, detta går dock inte att göra i händer och fötter
 • Injektionsbehandling med botulinumtoxin (Botox)
 • Läkemedel

En av de vanligaste behandlingarna att börja med är Botox-injektioner. Botox är ett nervgift som under en period sätter svettkörtlarna ur funktion. Behandlingen sitter i i någon månad och måste sedan göras igen.

svettas mycket i hårbotten

Vilket område har du mest problem med?

Vilket område har du mest problem med?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis, hur svettas man mindre?

Lider du av vad man kallar ”överdriven svettning” eller ”hyperhidros” så bör du boka tid hos en läkare. Detta för att undersöka om det beror på en sjukdom eller bara överaktiva svettkörtlar. Beror det inte på en sjukdom så kan man behandla symptomen.

Om du inte lider av detta utan bara vill veta vad man kan göra för att svettas mindre, ja då finns det en hel del tips och knep du kan ta till. Här är de 6 viktigaste sakerna att tänka på:

 1. Applicera deo innan du går och lägger dig – detta för att den ska torka ordentligt och för att det tar en tid för deon att få full effekt.
 2. Använd kläder i material som andas – Bomull, Linne och merinoull är alla bra exempel på material med bra andningsförmåga.
 3. Undvik kryddstark mat – Stark mat får oss att bli varma, vilket ofta aktiverar svettkörtlarna extra mycket.
 4. Undvik koffein – Koffein stimulerar binjurarna vilket får oss att svettas extra mycket om händerna, fötterna och under armarna.
 5. Håll rätt temperatur – Den primära funktionen med att svettas är att reglera temperaturen så att vi inte blir överhettade. Planera därför din klädsel baserat på var du kommer befinna dig under dagen, så att du varken blir för varm eller för kall.
 6. Ät mindre portioner, men ät oftare – Stora och mastiga portioner får kroppen att gå på högvarv. Ät istället mindre portioner men ät oftare för att hålla en jämn nivå hela dagen.På så sätt kan du undvika att svettas mycket.

Följer du de här 6 tipsen så bör du kunna minimera hur mycket du svettas. Om du vill ha specifika tips för olika områden av kroppen så är det bara att scrolla upp lite längre på sidan

Föregående artikelKalorier I Öl, Vin, Vodka Och 20 Andra Klassiska Drycker
Nästa artikelSveriges Bästa MMA-fighters Genom Tiderna
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.