Det verkar faktiskt finnas fördelar med att tappa håret…

Att tappa håret är något alla män är mer eller mindre livrädda för. Att se kalufsen glesna är ingen höjdare, och det tar ett par år att acceptera sitt öde och gå vidare. Men en studie som gjordes 2016 University of Pennsylvania upptäckte något väldigt intressant. Det är faktiskt så att skalliga män uppfattas som mer dominanta, självsäkra och attraktiva än män med normal hårväxt.

Kort om studien

Studien gick ut på att man visade bilder på olika typer av män för 3 separata grupper. Under tiden bilderna visades så bad man deltagarna att gradera männen efter olika attribut, så som självförtroende, dominans och hur attraktiva de uppfattades.

Vad sa studien då?

Ja, som du säkerligen har listat ut så vann de skalliga männen med ett gigantiskt försprång på alla punkter!
Studiens författare, Albert. E Mannes, hoppas att den här studien kan få män att slappna av lite när det gäller håravfall, för uppenbarligen så kommer skalligheten med en del riktigt sköna fördelar.

the rock skallig rakad

Men varför uppfattas skalliga män som mer dominanta?

En bra fråga, studien nämnd ovan berättar ju bara att skalliga män uppfattas som mer självsäkra, dominanta och attraktiva, men inte varför.

Här finns det tyvärr ingen direkt vetenskap att gräva i. Men med lite grundläggande kunskap i hur människor och kroppen fungerar så är det lätt att spekulera och komma med högst kvalitativa hypoteser. Här är 2 sådana hypoteser.

1: Det går emot normen

Att raka huvudet är utan tvekan ett icke-verbalt sätt att kommunicera något om en person. Den absoluta majoriteten behåller håret på huvudet och lägger dessutom ned en hel del tid på att ta hand om det och stylea det. Att raka av det signalerar ”I don't give a fuck”, vilket ger en person en viss mystik och en ”hård” image.

skalliga män mer auktoritära

2: Testosteron är en bidragande faktor till att vi tappar håret

Som vi skriver i vår stora guide; ”Håravfall – Svaren på alla dina frågor!” så är testosteron en bidragande faktor till att vi tappar håret.

Förr i tiden trodde man att ju mer testosteron man hade, desto större risk löpte man att tappa håret. Modern forskning visar dock att det inte riktigt funkar så. Det är dock testosteron som aktiverar dihydrotestosteron (DHT) vilket är hormonet som är orsaken till att vi tappar håret. Så även om det inte tunnhårighet är direkt kopplat till höga halter av testosteron så finns det en liten koppling mellan vårt manliga hormon och tunnhårighet

Och som vi alla vet så är höga halter av testosteron förknippat med klassiskt manliga drag, så som skäggväxt, grov haka och käke samt mer muskler. Så man kan ju argumentera för att skalliga män bör se mer klassisk manliga ut än genomsnittet, något som bör påverka hur de uppfattas.

Men!!! Detta gäller inte män som inte rakat huvudet!

Studien visade som sagt att skalliga män uppfattas som mer dominanta, attraktiva och självsäkra. Men detta var bara sant för de män som faktiskt rakat huvudet, inte för de som fortfarande hade håret kvar med kala områden, t.ex. en krans i nacken eller en kal fläck uppe på huvudet som man förgäves försöker dölja.

Det krävs alltså att du rakar huvudet, antingen med hyvel eller att du ställer in trimmern på absolut kortaste längden.

skalliga män mer karismatiska

Osäker på om du passar i rakat?

Kolla in vår guide: ”Vilken frisyr passar jag i?”, där hittar du exakt vilken typ av frisyrer du passar i, baserat på din ansiktsform! Är du även osäker på vad du har för form på ansiktet? Ja då har vi så klart en guide till det också: ”Hur vet man vilken ansiktsform man har?”. Sen är det också värt att nämna att den klassiska ”trimmade” frisyren, alltså maskinrakat kort hår är en av de 5 tidlösa frisyrerna för män, så du har alltså inte bara potentialen att se mer maskulin ut, utan du säkrar dig även med en frisyr som aldrig går ur tiden!

Sammanfattningsvis

Enligt en studie som utfördes 2016 på University of Pennsylvania så uppfattas skalliga män som mer dominanta, självsäkra och attraktiva än män med hår. Detta gäller dock bara män som aktivt rakat av dig håret, inte de med krans, djupa vikar eller kala fläckar.

KÄLLAUniversity of Pennsylvania
Föregående artikelSka Ni Bygga Pool Själva? Då Är Thermopool Ett Bra Val!
Nästa artikelSå Kan Du Behandla Din Erektila Dysfunktion Även När Du Reser
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.