Få thuja-häcken att frodas…

Häckväxter är ett utmärkt sätt att skapa avskildhet, skönhet och struktur i trädgården eller landskapet. Bland de många alternativ som finns tillgängliga är Thuja-häckväxter, även kända som arborvitae, ett populärt val på grund av deras mångsidighet, hållbarhet och attraktiva utseende. Thujahäckar är vintergröna barrträd som är inhemska i Nordamerika och används ofta för att skapa formella häckar, skärmar och vindskydd. Om du har en Thujahäck eller funderar på att plantera en så har du kommit rätt, för här är vår enkla guide till hur du tar hand om dessa vackra växter och håller dem friska och välmående.

Plantering av Thuja-häckväxter:

 • Välj rätt plats: Thujahäckar föredrar väldränerad jord och fullt eller delvis solljus. Välj en plats i din trädgård som erbjuder dessa förhållanden och som har tillräckligt med utrymme för att växterna ska kunna växa till sin fulla mogna storlek, eftersom Thujahäckar kan bli ganska höga och breda.
 • Förbered jorden: Innan du planterar Thujahäckar förbereder du jorden genom att ta bort ogräs, stenar och skräp. Förbättra jorden med organiskt material, t.ex. kompost eller torvmossa, för att förbättra dess bördighet, dränering och struktur.
 • Plantera med försiktighet: Gräv ett hål som är något större än Thuja Plantans rotklump. Placera plantan i hålet och fyll på med jord och tryck försiktigt nedåt för att få bort luftfickor. Vattna plantan ordentligt efter planteringen för att hjälpa den att etablera sitt rotsystem.

Vattning och fukt

 • Håll jorden jämnt fuktig: Thujahäck Växter föredrar jämnt fuktig jord, men de tål inte stående vatten eller vattenmättade förhållanden. Vattna din Thujahäck regelbundet, särskilt under torra perioder eller när växten är nyplanterad, men undvik övervattning.
  Vattna djupt och sällan: I stället för att ofta vattna ytligt är det bättre att vattna din Thujahäck djupt och sällan. Detta uppmuntrar växten att utveckla ett djupt rotsystem, vilket gör den mer motståndskraftig och torka tolerant.
 • Mull för att behålla fukten: Mulching runt basen av din Thujahäck hjälper till att hålla kvar fukten i jorden, undertrycker ogräs och dämpar marktemperaturen. Använd ett lager organisk mulch, t.ex. träflis eller bark, och applicera det på ett djup av 2-3 tum och håll det borta från stammen för att förhindra röta.

Beskärning och underhåll

 • Beskär för form och täthet: Thuja Häckväxter reagerar bra på beskärning och kan formas till önskad höjd och bredd. Beskär din Thujahäck sent på vintern eller tidigt på våren, innan den nya tillväxten börjar, för att bibehålla dess form och täthet. Använd en vass, ren beskärning sax och klipp tillbaka till en sidogren eller ett sidoverskott för att främja en buskigare tillväxt.
 • Undvik att klippa toppen: Undvik att klippa toppen på din Thujahäck, eftersom det kan resultera i en tunn och onaturlig häck. Låt i stället toppen växa naturligt, eller beskär den lätt för att behålla en något avsmalnande form, där toppen är något smalare än basen.
 • Ta bort döda eller sjuka grenar: Ta bort dem omedelbart för att förhindra att sjukdomar sprids och för att bevara växtens allmänna hälsa och utseende.
  Bekämpning av skadedjur och sjukdomar:
 • Se upp för vanliga skadedjur: Thujahäckar kan vara känsliga för skadedjur som t.ex. slemmask, spindelleder och skalbaggar. Inspektera regelbundet din Thujahäck efter tecken på skadedjursangrepp, t.ex. nät, gulnande blad eller förvrängd tillväxt, och behandla dem omgående.

Lycka till med din thuja-häck!

Föregående artikelHur Avgörs Priset På En Bilförsäkring Egentligen? De 16 Faktorerna
Nästa artikel4 Saker Ambitiösa Människor ALDRIG Skulle Säga
Glad Londonbo med ett stort intresse för hälsa, relationer, träning, och kost. På helgen händer det dock att en drink (eller 10) slinker ner.