Några bra argument för att cykla till jobbet…

Är du trött på långa bilköer eller förseningar i kollektivtrafiken? Att cykla till jobbet eller skolan har blivit allt populärare under de senaste åren, och av väldigt goda anledningar.

Undersökningar har visat att så många som var sjätte svensk cyklar till jobbet under de varma månaderna. Utöver att du slipper trängas på en fullpackad buss eller fastna i morgonrusningen så finns det mängder med andra fördelar med att ta cykeln till jobbet.

Här är 6 fördelar med att cykla till jobbet, fördelar som förhoppningsvis kan få dig att prioritera om lite och orka ta ut cykeln från källaren.

1: Du bidrar till ett bättre klimat

Ett argument som knappast behövs förklaras. Om du vill bli mer klimatsmart så är en av de absolut bästa sakerna du kan göra att ställa bilen och ta cykeln istället.

2: Du sparar pengar

Om du tar bilen till jobbet varje dag betalar du antagligen ett antal tusen kronor varje månad i försäkring, parkering, bensin m.m. Ifall du åker kollektivt så lägger du troligtvis x antal hundralappar på ett månadskort.
Om du däremot köper en cykel så kommer du inte ha några månadskostnader alls. Och så länge du tar väl hand om cykeln så kommer den att hålla i en lång tid framöver. Ett tips är att köpa en slittålig cykel från ett välkänt märke som Crescent, Monark eller Merida. Kika in Hellorider, som säljer populära cykelmärken till ett lågt pris och dessutom ger fri rådgivning och snabb leverans.

fördelar med att cykla till jobbet

3: Du får gratis motion

Vårt samhälle blir alltmer stillasittande och undersökningar har visat att två av tre svenskar sitter ner under majoriteten av dagarna. Vi sitter i bilen när vi kör till jobbet, vi sitter framför datorn i princip hela jobbdagen och sedan tar vi bilen hem igen och sätter oss framför teven.

Trots att vi i Sverige är bäst i världen att röra på oss, så tar vi i genomsnitt bara runt 6 000 steg per dag, 4 000 mindre än vad världshälsoorganisationen WHO rekommenderar.
Genom att ta cykeln istället för bilen eller bussen/tåget så är du garanterad att få daglig motion utan att behöva betala en enda krona (utöver kostanden för cykeln såklart).

4: Minskad risk för sjukdomar

Att röra på sig varje dag är ett av de absolut bästa sätten för att motverka fysiska sjukdomar. Studier har visat att personer som rör på sig minst 30 minuter om dagen fem dagar i veckan har lägre risk att drabbas för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes.

5: Bättre psykisk hälsa

Utöver att minska risken för fysiska sjukdomar så gör regelbunden motion även att du minskar risken för psykiska sjukdomar. Forskare är idag överens om att fysisk aktivitet är extremt viktigt för psykiskt välmående. Som ett bevis för detta har flera studier visat att fysisk aktivitet är lika effektivt som antidepressiva mediciner för att behandla lindrig eller måttlig depression.

I tillägg kan fysisk aktivitet göra att du får ökat minne och koncentrationsförmåga, mer energi, samt bättre sömn.

cykel till jobbet

6: Du minskar risken för olyckor

Trodde du att cyklister är i större riskzon för att råka ut för bilolyckor än pendlare och bilister? Tänk om! En grupp forskare vid University of Glasgow i Skottland gjorde en omfattande studie inom området (med fler än 250 000 deltagare) och fann att personer som åker kommunalt eller tar bilen i betydligt större utsträckning är med i trafikolyckor än de som cyklar.

Cyklar du till jobbet?

Cyklar du till jobbet?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis

Man kan så klart säga att det finns hundratals fördelar med att cykla till jobbet, men här är de 5 huvudsakliga, enligt oss:

  1. Du bidrar till ett bättre klimat
  2. Du sparar pengar
  3. Du får gratis motion
  4. Du minskar risken för sjukdomar
  5. Du får en förbättrad psykisk hälsa
  6. Du minskar risken för olyckor

Så fram med cykeln nu och börja cykla till jobbet!

Föregående artikelHåravfall – Svaren På Alla Dina Frågor!
Nästa artikelAtt Drömma Om Att Tappa Tänder – Förklaringen Du Letat Efter!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.