Denna ständigt återkommande dröm, vad betyder den???

Har du någonsin drömt om att du tappar dina tänder? Eller kanske till och med drömt om att alla dina tänder trillar av på en och samma gång, att tänderna ruttnar eller att du råkar svälja en?
Av egen erfarenhet är drömmen om att tappa tänder vanligt förekommande. Det är en dröm som de flesta haft eller kommer att ha.

Hur drömmar om tänder utspelar sig är alltid olika, även hur vi reagerar på dessa. Det kan till exempel hända att man drömmer att man tappar en tand lite längre bak i munnen och tänker att ”Det är ingen fara, det syns ju knappt!”, men sedan börjar fler och fler tänder trilla ut, en efter en, och paniken börjar växa. Detta kan i många fall leda till att man direkt springer till spegeln när man vaknar för att se om man har tänderna kvar.

Det finns mängder av förklaringar till varför dessa drömmar dyker upp i vår sömn, och förklaringarna är onekligen olika beroende på vem man frågar. Det är upp till var och en att bestämma huruvida man ska lyssna till en forskares förklaring eller ta del av tolkningar i drömlexikon samt andra spådamstolkningar. Sanningen är att drömmar om tänder är vanligare än man kan tro, och här kommer några av de teorierna bakom varför vi drömmer om detta och hur vi kan analysera det.

Den här guiden är indelad i 3 olika sektioner.

  1. Neurologisk forskning
  2. Psykologisk forskning
  3. Spådomskonst

Vill du lära dig med om drömtydning så rekommenderar vi att du kollar in någon av dessa två böcker. Drömtydning av Sigmund Freud, och Drömmar A-Ö, av Maria Ulaner. Båda böckerna, och många fler om drömmar finns även på Nextory eller Bookbeat, om du hellre föredrar ljudböcker.

Hur tyder man drömmar om att tappa tänderna enligt neurologisk forskning?

Enligt en Amerikansk studie som gjordes 2018 så kunde man länka drömmar om att man tappar tänderna (eller att tänderna smulas sönder, ruttnar, faller ut, spricker etc.) till tandgnissel under sömnen, alltså att personen i fråga bet ihop eller gnisslade tänder när hen sov.

För att kontrollera att det var relaterat till just drömmar om tänder så gjorde de samma typer av tester för många andra drömteman, till exempel drömmar om att man faller, drömmar om att man letar efter en toalett med flera. Det var bara drömmar om tänder som korrelerade med tandgnissel.

Så förklaringen till att du drömmer om att du tappar tänderna kan bero på att du gnisslar tänder när du sover, vilket är något du bör kolla upp med din tandläkare, så att det inte ger dig men för livet. Du har ju bara en uppsättning tänder trots allt.

Drömma Om Att Tappa Tänder förklaring

Hur tyder man drömmar om att tappa tänderna enligt psykologin?

Som vi skrev i vår tidigare artikel om drömtydning menar psykologins forskare att drömmar speglar ens fysiska samt psykiska välmående och går att koppla till vår nuvarande livssituation. Det skulle kunna vara att du befinner dig i en situation i livet som är svår att handskas med. En tolkning av att drömma om att tappa tänder är att du känner dig osäker, sårbar eller svag. (Källa: Illustrerad vetenskap)

Kanske har du tagit på sig alldeles för mycket på sistone och känner att du börjar tappa greppet? Eller så har du kanske hamnat i en konflikt med någon där du känner dig oförmögen att sätta ner foten och säga från? Denna typ av vardagshändelser kan få dig att känna att du tappat ansiktet, eller tappat din stolthet.

Det logiska i den här förklaringen, eller betydelsen, av drömmar om att tappa tänder är att våra tänder representerar en stor del av vår självkänsla och utan den är det lätt att känna sig kraftlös och svag.

Som nämnt tidigare finns det olika sorters drömmar rörande tänder och det behöver inte alltid hända att man tappar dem, utan att tänderna till exempel plötsligt flyttat sig, är ojämna eller börjat ruttna. Alla dessa versioner har dock samma betydelse.

dröm om att tappa tänder

Hur tyder man drömmar om att tappa tänderna enligt spådamer?

Spådamer och drömlexikon vill tolka dessa drömmar annorlunda än både psykologin och neurologin, ganska uppenbart kanske. Här nedanför är 6 olika betydelser av drömmar om tänder, enligt spådamer och shamaner.

1: Vänner och bekanta

Vissa drömlexikon menar att tanden står för dina bekanta och nära vänner. Varje tand har sin symbol såsom att underkäken och överkäken representerar könet på personen som drömmen handlar om. Tanden skick i drömmen avgör vad som händer med din vän, eller mellan er. Men som du kan gissa så är allt som är negativt med dina tänder, också negativt för er relation.

2: Mognad

Andra drömtydare tolkar dessa drömmar som ett tecken på att vi mognar. Eftersom vi alla tappar mjölktänder som barn och odlar visdomständer som äldre, kan detta ses som ett tecken på att vi blir äldre och mognare som personer. Man kanske drömmer att tappa tänder och att vi därefter snabbt får en ny, vitare och renare sådan. Detta kan betyda att man är i en fas i livet där man måste säga hejdå till något gammalt – exempelvis att släppa dom du förlorat – och välkomna in något nytt. Är drömmen däremot ångestfylld, kan det betyda att man har en rädsla för att bli äldre och att du bör börja ta bättre hand om din hälsa innan det är för sent.
Även detta kan symbolisera en kommande förlust i livet som till exempel en bortgång av en närstående eller att man kommer att få sparken från jobbet.

3: Självkänsla

Det finns även tolkningar som säger att tänderna speglar ens självkänsla och ifall man drömmer om att tappa tänderna så tyder det på att du har ett medfött dåligt självförtroende eller medfödd rädsla för hur andra personer ser på dig, och ditt utseende. Inte helt olikt den psykologiska forskningen, men lite mer dramatisk.

4: En längtan av att vara barn igen

Drömmer man om att man tappar samtliga tänder i munnen, är en tolkning att man snart kommer att hamna i en situation i livet där man känner sig maktlös, och som följ kommer att få stark längtan tillbaka till tiden då man var barn och ansvarslös.

5: Tandfen, ja, på riktigt

För dem som har växt upp med tron på tandfen, som för många kommer och lägger mynt under huvudkudden i utbyte mot en mjölktand, kan dessa drömmar betyda att man inom en snar framtid kommer att få pengar. Kanske får man tur i spel framöver eller en trevlig bonus ifrån jobbet.

6: Falskhet

I gammal kinesisk kultur finns ett talesätt som menar på att man tappar tänderna ifall man ljuger eller är falsk mot sig själv eller någon annan. En trasig tand sägs indikera på att något är opålitligt i ens liv, detta kan gälla en själv eller någon omkring en. Det kan också tydas som att man är på väg att ta ett beslut i sitt liv som ej stämmer överens med sitt omdöme och sina värderingar, och att man bör tänka om. Drömmen försöker helt enkelt säga till en att beslutet man är på väg att ta, eller redan har tagit, inte är bra för en. Kanske bör man i denna situation tänka om och vara mer sann mot sig själv.

Drömma Om Att Tappa Tänder betydelse

Sammanfattning

Summa summarum och som även skrivit i vår stora guide till att tyda drömmar är det i allmänhet viktigt att tyda sina drömmar med försiktighet och en nypa salt. Här är en kort sammanfattning av hur man kan tyda drömmar om tänder enligt neurologisk forskning, psykologisk forskning och spådomskonst.

Neurologisk forskning

Enligt neurologisk forskning så finns det studier som visar att drömmar om tänder är starkt förknippat med att gnissla tänder eller biter ihop i sömnen.

Psykologisk forskning

Den psykologiska forskningen tyder på att tänder är en stark representation av vår självkänsla och självförtroende. Att drömma att man tappar tänderna skulle då tyda på att man känner sig stressad eller osäker på sig själv eller sina beslut i vardagen.

Spådamer

Enligt spådamer och shamaner så finns det mängder med olika betydelser. Några av dem är att tänder skulle representera dina relationer till dina vänner, falskhet, att du kommer få en ekonomisk fördel inom kort eller att du längtar efter att vara barn igen. Ja som sagt, det finns många olika förklaringar, och de skiljer sig en hel del ifrån varandra.

Vill du lära dig med om drömtydning så rekommenderar vi att du kollar in någon av dessa två böcker. Drömtydning av Sigmund Freud, och Drömmar A-Ö, av Maria Ulaner.

Föregående artikel6 Fördelar Med Att Cykla Till Jobbet – Från Hälsa Till Miljö!
Nästa artikelDärför Bör Du Äga Minst En Skräddarsydd Skjorta!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.