Ett mellanlager som skyddar dig när du surfar och streamar…

När du hör uttrycket VPN och internetsäkerhet så tänker du säkert att det där inte är något för dig, du är ju bara en helt vanlig människa, inte ett företag eller James Bond som behöver skydda sin identitet till varje pris. Men VPN är faktiskt inte bara för företag och extraordinära personer, VPN är något som du och jag, helt vanliga människor, har användning för. Här är 3 solklara fördelar med VPN, för helt vanliga människor.

Men först tänkte jag kort förklara vad VPN är, så att det inte uppstår några missförstånd.

Vad är VPN?

När du går ut på internet eller ansluter till tjänster via internet så görs detta genom en koppling från din enhet via din internetleverantör och sist till tjänsten eller siten du vill besöka. Detta innebär att all information går via din internetleverantör. Kortfattat så kan de alltså se allt du gör på internet och även spara denna data och ge till en tredjepart så som ett annonsnätverk eller en myndighet.

En VPN-tjänst funkar så att du ansluter din dator eller smartphone till ett virtuellt privat nätverk och går via det ut på internet genom din internetleverantör. Till skillnad från att gå direkt ut på internet med din enhet. VPN är med andra ord ett slags mellanlager mellan internet och din enhet, ett mellanlager som skyddar dig.

VPN står för virtual private network.

1: Surfa säkert

Låt oss nu titta på de 3 fördelarna. Vi tar det mest självklara först, du kan surfa och streama säkert. Med VPN så kan du alltså använda dig av internet helt utan risk för att någon ska kunna identifiera dig och din enhet. Detta innebär att du skyddas från hackare och kapare, ett problem som är betydligt större än många tror. 2016 rapporterade SVT att över 10 miljoner Svenska konton hackats och att deras lösenord cirkulerade ute på nätet.

vpn för privatpersoner

2: Du kan komma åt alla dina streaming-tjänster även när du reser

Har du någon gång varit utomlands och försökt streama SVT Play eller någon annan tjänst så kanske du har råkat ut för ett felmeddelande som säger att ”programmet du försöker se är inte tillgängligt i landet du befinner dig i”. Detta är så klart enormt frustrerande. Bara för att man är på semester så ska man ju inte låsas ute från sina streaming-tjänster, men så är det tyvärr. Har du dock en VPN så kan du använda internet som om du var i Sverige, även om du är i USA, Thailand, eller Grekland. Extremt smidigt!

3: Du kan använda öppna nätverk utan att behöva oroa dig

Förhoppningsvis har du koll på att du aldrig bör använda öppna WIFI-anslutningar, alltså den typen som inte har något lösenord. Dessa öppna nätverk innebär en stor säkerhetsrisk eftersom de är öppna för vem som helst.

Använder du däremot en VPN så är inte detta ett problem längre. I praktiken så innebär det att du får tillgång till gratis internet på en mängd platser i världen, helt utan risk!

Nästa gång du loggar in på Starbucks eller Mc Donalds öppna Wifi i New York eller Barcelona så bör du tänka dig för, har du en VPN aktiverad?

Sammanfattningsvis, 3 fördelar med VPN

I takt med att internet växer och så ökar också riskerna med att surfa och streama. När du kopplar upp dig direkt till internet med din enhet så kan den vara förvånansvärt sårbar mot hackare. Det är här VPN kommer in i bilden. En VPN-anslutning fungerar som ett mellan-lager mellan din enhet och internet, oavsett om du surfar på en dator, surfplatta eller telefon. Detta innebär i praktiken att du kan vara helt anonym och helt skyddad.

Säker surf, åtkomst till dina streaming-tjänster när du reser samt säker tillgång till öppna Wifi-nätverk är 3 tydliga fördelar med VPN.

Föregående artikelRaka Huvudet Rätt – En Komplett Guide Från Hyvel Till Trimmer
Nästa artikelDärför Är Casumo Mäns Favoritcasino
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!