Med lite smart inredning och några knep kan du enkelt få ett rum att se större ut…

Bor man trångt gäller det förstås att utnyttja boendeytan maximalt. Är man bara lite kreativ går det faktiskt att göra en hel del också på ganska små ytor. Därför tänkte vi här komma med några tips på hur man kan maximera utrymmet i rummet även om rummet är litet.

1. Välj möbler med omsorg

Vill du maximera utrymmet i ett rum är val av möbler kanske det som är allra viktigast. Ett bra tips är att satsa på möbler som inte tar så stor plats, men som ändå är funktionella. Detta gäller kanske framför allt soffa och soffbord. Hur stor soffa behöver du egentligen? Och räcker det kanske med ett lite mindre soffbord.

2. Utnyttja höjden

Är golvytan begränsad i ett rum gäller det att utnyttja höjden i rummet så mycket som möjligt. Låt hyllorna gå hela vägen upp till taket. I många hus och lägenheter är takhöjden väl tilltagen, vilket gör att det finns mycket yta att spela med. Utnyttja även överblivna utrymmen, som till exempel ytan ovanför en dörrpost eller väggen ovanför sängen.

få ett rum att se större ut belysning

3. Smart förvaring

I ett rum med begränsad yta är smart förvaring a och o. Skåp som på ett snyggt sätt kan integreras med övrig inredning är ett bra tips, likaså lådor som går att skjuta in under andra möbler, som till exempel en säng eller ett bord.

4. Tänk på belysningen

Val av belysning kan vara bra att tänka på när man är ute efter att maximera ytan i ett rum. En stor vardagsrumslampa som står på golvet eller spotlights i taket är något som gör stor skillnad. För att valet av lampa ska bli riktigt bra i slutändan finns det några faktorer som är bra att ta hänsyn till som exempelvis inredningsstil, färger i rummet, rummets design samt tillgängliga eluttag.
Ett bra tips om man letar efter bra belysning är att surfa in på Lamp24.se där man hittar över 30 000 olika lampor och andra ljuskällor. Hos Lamp24.se finns alltifrån taklampor, ljuskronor och spotlights till utomhuslampor och LED-belysning.

få ett rum att se större ut skärm

5. Använd ljusa färger

Ett väl beprövat knep för att få ett rum att kännas luftigare och mer rymligt är att inreda och måla väggarna med ljusa färger. Ett bra tips är också att använda sig av speglar eftersom reflektionerna från dessa kan bidra till ett luftigare intryck.

6. Ha inte sängen på golvet

Sängen stjäl som regel mycket utrymme i ett rum, men genom att vara lite kreativ går det faktiskt att råda bot på detta. Varför inte skaffa en loftsäng till exempel, vilket gör att mycket yta frigörs under sängen där man kan ha ett skrivbord, en byrå eller liknande. Ett annat alternativ kan vara att skaffa ett så kallat sängskåp, som innebär att man helt enkelt viker upp sängen mot väggen och på så sätt frigörs en hel del yta.

få ett rum att se större ut förvaring

7. Dela av rummet för att göra det ”större”

Att dela av ett rum är ett klassiskt knep om man vill göra det mer rymligt och luftigt. Att använda sig av mattor är ett utmärkt sätt att dela av ett rum på. Ett annat sätt är en hylla av något slag för att markera ett rums olika delar. En gammal hederlig skärmvägg fungerar förstås också alldeles utmärkt om man vill dela av ett rum.

Sammanfattningsvis

Bor du på begränsad yta så vill du så klart göra allt du kan för att maximera både den faktiska ytan, men också gör det du kan för att rummet ska kännas större.
Här är våra 7 bästa tips på saker du bör tänka på för att maximera just ditt rum!

  1. Välj rätt möbler – Hur stor soffa behöver du, egentligen?
  2. Utnyttja höjden – Köp skåp och garderober som går hela vägen upp till taket. Låt igen plats gå till spillo
  3. Förvaring – Använd smart förvaring, till exempel lådor under soffan
  4. Belysningen! – En mörk och murrig lägenhet känns lätt som en grott. Använd ljusa färger för att skapa en öppen känsla
  5. Färgsättning – Ljusa färger får rummet att kännas luftigare, och därmed större
  6. Loftsäng – Att ha sängen på golvet tar så klart enormt mycket plats. En loftsäng är ett gammalt beprövat knep för att frigöra utrymme på golvet
  7. Avskärmning – Skärma av rummet för att illusionen av att lägenheten består av fler rum. Det skapar en känsla av att du bor större

Där har du det, våra 7 bästa tips på hur du kan få ett rum att se större ut!

Föregående artikelHårtransplantation – Vad Är Det Och Hur Funkar Det?
Nästa artikelVad Har Harpan Och Fortnite Gemensamt?
Glad Londonbo med ett stort intresse för hälsa, relationer, träning, och kost. På helgen händer det dock att en drink (eller 10) slinker ner.