En otippad duo…

Har du spelat patienten Harpan någon gång? Troligtvis har du det, mer än en gång, för det är nämligen ett av världens mest spelade spel. Fortnite har än så länge inte spelats lika mycket, men det är, precis som Harpan, extremt välkänt och oerhört populärt. Dessa två spel kan verka helt motsatta varandra, det ena en patient, det andra en online-shooter, men de har faktiskt några riktigt intressanta saker gemensamt. Och det är dessa saker som gör dem så omåttligt populära.

Det började 1990

1990 började Microsoft inkludera spelet Harpan, eller Solitaire som det heter på Engelskam i sitt operativsystem. Tanken med att inkludera ett spel var för att uppmana det då väldigt dator-ovana folket att vilja lära sig mus och tangentbord. Man kan ju lugnt säga att det funkade, för Harpan tog folket med storm och idag skulle det anses som galenskap att inte alltid ha med Harpan i varje ny version av Windows.

Ja Harpan blev så extremt populärt att det finns alla möjliga slags skrönor kring det. Till exempel den om att en Amerikanskt borgmästare skulle ha fått sparken för att han spelade Harpan på arbetstid. Eller den om Ryssen som spelade Harpan oavbrutet i 3 veckor, och sen fick läggas in på intensiven för vård av vätskebrist och undernäring.

Fortnite då?

Sommaren 2017 släpptes Fortnite Battle Royale, ett spel i ”Battle Royale-stil” där 100 personer släpps ned på en ö och strider tills bara en är kvar. Spelet blev snabbt populärt och har sedan dess slagit mängder med olika streaming-rekord och innan det hade funnits i ens ett år så hade de nått över 125 miljoner aktiva spelare. Det är rätt sjuka siffror.

harpan och fortnite

Vad är det som Harpan och Fortnite har gemensamt?

Nu till den intressanta poängen, vad är det dessa till synes raka motsatserna till spel har gemensamt? Det är 2 saker:

1: Varje match är unik

Något som gör Harpan så beroendeframkallande är det faktum att praktiskt taget varje match är unik. I klassisk Harpan så finns det 8×1067 möjliga ”spelbräden”, alltså en 8 med 67 nollor bakom, det är ganska många olika setups. Det betyder att även om du spelar Harpan 10 gånger om dagen resten av ditt liv så kommer du aldrig någonsin att stöta på samma spelbräde igen. Du får alltså nya utmaningar varje gång.

Precis likadant fungerar Fortnite. När varje match startar så flyger alla spelare i en buss (jag vet, det låter konstigt) tvärs över kartan och kan då välja att hoppa ut när de vill. Men bussen flyger inte alltid i samma riktning, så du landar sällan på samma plats 2 matcher i rad. När du väl landat så finns det ett stort antal olika vapen och föremål du kan plocka upp, och du vet aldrig vad du kommer hitta, och du vet heller aldrig vad dina motståndare kommer hitta. Varje match är unik och det finns triljoner olika typer av scenarion som kan utspela sig. Så du kommer aldrig hamna i exakt samma situation 2 gånger.

2: Enkelhet

Något annat som ofta får folk att säga ”bara en match till”, oavsett om de spelar Harpan eller Fortnite är enkelheten i spelet. Det är enkelt att lära sig och enkelt att spela. Självklart är det svårt att bemästra.

Enkelheten kommer faktiskt också i 2 varianter, för det är som sagt enkelt att lära sig grunderna, men det är också extremt enkelt att komma igång, eftersom man kan spela både Fortnite och Harpan på så gott som alla typer av enheter som finns. Det är alltså både enkelt att börja och enkelt att få tillgång till det.

fortnite och harpan lika

Vart kan man spela Fortnite?

Blev du sugen på att spela nu efter att ha läst allt det här? Det förstår jag! Fortnite kan du spela på Xbox One, Playstation 4, PC, Nintendo Switch, Android och iOS, ja, du läste rätt, det går att spela på alla aktuella plattformar. Medan du laddar ned spelet så bör du kolla in vår guide: ”Bli bättre på Fortnite i 6 enkla steg”.

Vart kan man spela Harpan?

Harpan, eller Solitaire finns i de flesta mobiltelefoner och datorer, men om du inte orkar leta upp det så är det sjukt smidigt att bara gå in på Harpan.se och spela direkt i webbläsaren, extremt enkelt!

Sammanfattningsvis

Med så gott som ingen tröskel för att komma igång, och ett oändligt antal olika förutsättning i varje match så har man skapat precis rätt förutsättningar för att det ska bli beroendeframkallande.

Visst är det ganska coolt att något som känns så simpelt och vardagligt som Harpan är så oerhört populärt? Man har liksom stött på det dag efter dag utan att tänka på att det spelats miljarder gånger, och troligtvis spelas av en jäkla massa människor runt omkring dig just precis nu!

Föregående artikelSå Kan Du Få Ett Rum Att Se Större Ut – 7 Tips Som Maximerar Utrymmet
Nästa artikel5 Spelteknologier Som Förändrar Spellandskapet För Evigt
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.