Tack och lov är det inte så svårt att byta lampa i en projektor…

En helt vanlig dag sitter du och kollar på någon kul serie på din älskade projektor när du plötsligt ser den där ödesdigra lampan som indikerar att det snart är dags att byta projektorlampan. ”Typiskt”, tänker du och ignorerar den ett tag. Men du kan inte ignorera den för evigt, till slut måste du byta den om du ska kunna se säsongsavslutningen på din serie!

Många drar sig för att byta projektorlampa då de inte känner sig helt säkra på hur man gör. De är rädda för att göra fel så att de inte kan använda projektorn eller kanske rentav råka ta sönder den. Men det är mycket lättare än du tror att byta lampa i en projektor. Det är faktiskt så enkelt som att bara skruva loss skyddet, torka av lite damm, byta lampan och skruva tillbaka skyddet.

Känner du ändå att du vill ha lite mer utförliga instruktioner så läs vidare, så får du instruktioner steg för steg som är väldigt enkla att följa så att du inte behöver oroa dig.
Dags att ta tag i saken! Här är en enkel guide till hur du gör för att byta projektorlampa.

1: Samla ihop rätt verktyg

Som tur är så är det enda du behöver en vanlig skruvmejsel för att ta bort panelen. Oftast är det en stjärnmejsel som du behöver. Här är det viktigt att välja stjärnmejsel i rätt storlek. Du behöver också en mjuk trasa så att du kan undvika direktkontakt mellan dina händer och lampan. En mikrofibertrasa fungerar bäst.

2: Stäng av projektorn

Efter att projektorn har fått svalna helt och hållet, dra ut kontakten ur väggen.

3: Ta bort lampluckan

Lampan sitter normalt sett under själva projektordelen. Ta bort skruvarna och luckan. Se till att du lägger skruvarna på ett säkert ställe så att de inte rullar ner på golvet eller lägger sig under en soffdyna så att du inte kan hitta dem.

4: Avlägsna den gamla lampan

Ta försiktigt ur den gamla lampan och dra ur kablar som kan vara kopplade till den. Lägg undan den så att du inte blandar ihop den med den nya lampan! Välj rätt projektorlampa till just din modell, alla fungerar inte till alla projektorer. Satsa på god kvalitet.

5: Rengör runt lampan

Damm kan verkligen komma in överallt så medan du ändå har luckan öppen så använd en mjuk trasa eller mikrofibertrasa för att få bort löst damm och smuts. Det är viktigt att det är rent runt, och i, sockeln när du ska byta projektorlampa, annars kan dammet och smutsen lätt skapa glapp, vilket antingen kan få lampan att gå sönder snabbare, eller få bilden att bli sämre.

6: Sätt i den nya lampan

Sätt försiktigt i eventuella kablar i den nya lampan och sätt in den på samma sätt som den gamla lampan du tog ut satt.

7: Sätt tillbaka luckan

Sätt tillbaka luckan på plats och skruva åt skruvarna. Var försiktig så att du inte skruvar åt dem för hårt.

8: Återställ lamp-timern

Det sista steget är att återställa lamp-timern så att du vet när det är dags att byta lampa nästa gång. Instruktioner för hur du gör det bör finnas i instruktionsboken.

Äntligen klar!

Nu är det dags att kolla på den där säsongsavslutningen och njuta av din projektor igen. Var noga med att ha en extra lampa ifall den skulle behöva bytas ut.

Har du förresten barn så är det här en klockren uppgift för dem, så att de lär sig lite basic händighet. På tal om det, kolla även in vår artikel: ”5 Farliga saker du bör låta dina barn göra!”, inte för att det är farligt att byta projektorlampa, det har mer med allmän händighet att göra.

Föregående artikelFrisyrer För Tunt Hår – Det Snyggaste Sättet Att Stylea Skallen
Nästa artikel5 Morsdagspresenter Som Alltid Går Hem, År Efter År
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!