Kan faktumet att du kommer att dö vara det du behöver för att få energin tillbaka?

Memento Mori är latin och betyder ”Kom ihåg att du kommer att dö”, eller ”Kom ihåg att du är dödlig”. Det sägs att uttrycket härstammar från medeltiden då digerdöden, fattigdom och krig härjade europa och gjorde folk minst sagt påminda om sin dödlighet. Sedan uttrycket myntades så har det tog tagit en helt annan form. Då symboliserade det misär, nu är det en påminnelse om att ta tillvara på sin tid, att inte slösa bort sitt liv.

Kan det här ge dig energi?

Livets förgänglighet är något som de allra flesta har svårt att greppa, det är därför det skrivs så mycket böcker och görs så mycket filmer på ämnet:

…För att nämna några.

Syftet med ”Memento Mori” är att på ett dramatiskt sätt rycka tag i dig och ge dig insikt.

Varför just det här uttrycket, vad är det för fel på ”Carpe Diem”?

Man kan säga ungefär samma sak på många olika sätt:

  • Kom ihåg att ha kul
  • Ta tillvara på livet
  • Lev livet som om varje dag var den sista
  • Älska livet
  • Fånga dagen (carpe diem)

…Men personligen känner jag inte att något av dem är ens i närheten så kraftfullt som ”Memento Mori”. Detta är självklart individuellt, men oftast så reagerar majoriteten starkare på ”Fear of loss” än ”Thrill of gain”. Detta är troligtvis förklaringen till varför Memento Mori är så effektfullt.

Så kom ihåg. ”Ditt liv håller på att ta slut, en minut i taget.”

På tal om att ta tillvara på livet…

Har du kollat in den härligt obekväma siten ”See Your Folks”? Man kan kalla den, ”ett slag i magen”, väl värt en läsning.

Föregående artikelVilken frisyr passar jag i? En guide för alla huvudformer!
Nästa artikelÄr livet bra?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.