Den gemensamma nämnaren är att bluffa…

Om du sett filmen Lock, Stock and Two Smoking Barrels så kanske du minns att de spelar ett konstigt sorts poker i början av filmen. Som tittare hänger man inte alls med på reglerna och det hela känns väldigt old school, eller ja så är det i alla fall för mig som inte är någon pokerhaj, men pokertypen de spelar heter Three card brag och är egentligen inte ett pokerspel, även om det i vissa fall klumpas ihop med andra mer kända pokertyper.

Men vad vill vi ha sagt med det då? Jo att det finns en lång rad olika sorters poker, och det kan vara kul att känna till dem.

I den här guiden går vi därför igenom 4 olika pokerspel och vad som skiljer dem åt. För skojs skull så tar vi med Three card brag eftersom vi nämnde det i början, poker-purister får lyncha oss på sociala medier om de vill, det spelar faktiskt ingen roll.

Sugen på att spela poker?

Är du sugen på att testa på någon av dessa pokertyper så gör du det lättast online, att få ihop hela kompisgänget är så klart mycket roligare, men du vet hur svårt det är att synka alla scheman.

Vill du dessutom öva lite innan du sätter dig till bords (oavsett digitalt eller fysiskt sådant) så är det alltid en bra idé att testa online först. Då får du chans att i lugn och ro lära dig reglerna. Du kan spela på casino online här, och på så sätt bli varm i kläderna i din egen takt.

poker typer

4 Olika pokerspel

Kort om 4 välkända pokertyper.

1: Texas hold’em

Det vore konstigt att inte ta med Texas hold’em på en sån här lista. Detta är den mest kända och mest spelade varianten av poker. Alla spelare får 3 kort var, två kort vänds upp i mitten av bordet och lilla och stora blinds läggs i potten. Därefter sker första satsningsrundan. Efter detta vänds ytterligare ett kort upp i mitten av bordet och en ny satsningsrunda sker. Slutligen vänds ett femte kort upp i mitten av bordet och alla spelare har nu totalt sju kort att spela med för att få ihop den starkaste handen.

För mer detaljerade regler, och lite historia, kolla in Kortspelen.se.

2: Three card brag

Det är inte alla som hört talas om den här typen av kortspel, även om den funnits sedan 1800-talet.

Three card brag går till så att alla spelare får tre kort som ligger med ansiktet nedåt, endast spelaren själv får se dessa. När alla spelare fått sina tre kort så kör man en runda med insatser. Spelaren med bäst hand vinner, men som namnet antyder så är bluffande en stor del av spelet. Du får inga nya kort under en spelomgång, som i många andra typer av poker, utan de tre kort du börjar med är de du har att jobba med.

Three card bet är relativt enkelt sett till reglerna, det som gör det komplicerat är allt bluffande.

3: Mörkpoker

Mörkpoker var länge den mest populär varianten av poker i Sverige, men ersattes av Texas hold'em i början på 2000-talet.

Mörkpoker går till så att alla spelare får fem kort som endast de får se. Därefter sker första rundan av insatser. Sedan får alla spelare chans att byta ut upp till tre av sina kort mot nya från leken. Därefter sker ytterligare en runda av insatser innan spelet avgörs och spelaren med bäst hand vinner.

4: Seven card stud

Seven card stud påminner om Texas hold'em men istället för kort i mitten av bordet som är öppna för alla spelare så har varje spelare öppna och stängda kort som de konstruerar sin hand med. Spelaren med bäst hand vinner.

Spelet börjar med att varje spelare får tre kort, varav ett är öppet och synligt för alla. Därefter får alla spelare ytterligare tre öppna kort och slutligen ett sista dolt kort. Nu har varje spelare sju kort varav fyra öppna och tre dolda. Mellan varje giv så sker en runda med insatser. Precis som i Texas hold'em så betalar man en liten och stor mörk för att vara med i spelet, så att det alltid finns en pott.

typer av poker

Vilken av dessa pokertyper föredrar du?

Vilken typ av poker föredrar du?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis

Det finns en lång rad olika pokerspel, vissa med en stor andel öppna kort, andra med helt stängda kort och några med kort som delas mellan spelarna. Oavsett vilken typ man spelar så är målet detsamma, ha bäst hand eller bluffa dig till en vinst genom att få motståndarna att lägga sig.

Här är fyra mycket kända poker typer:

  1. Texas hold'em
  2. Three card brag
  3. Mörkpoker
  4. Seven card stud

Vilken är din favorit? Rösta lite längre upp på sidan, och du förresten, glöm inte att kolla in vår guide till klädkod smoking, för om James Bond har smoking när han spelar poker, då kan du också ha det.

Föregående artikel5 Tidlösa Regler För Att Matcha Klocka Med Outfit
Nästa artikelSlips Till Mörkblå Kostym, Och Grå, Svart Och Grön Så Klart!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.