Så väljer du rätt färg på slipsen baserat på din kostym…

I den här guiden får du lära dig välja rätt färg på slips till mörkblå kostym, men självklart också grå, ljusblå, svart, brun och grön kostym!

Slipsen är en fantastisk accessoar och det går att göra så otroligt mycket med den. Man kan välja en smal och lågmäld slips som bara sitter där och är ganska anspråkslös, men man kan också välja en bred slips i ett randigt mönster och kraftfulla färger för att helt förändra sin outfit och verkligen osa ”power suit”. Man kan helt enkelt göra som man vill med sin slips, och oavsett hur man väljer att bära den så är det en oerhört snygg accessoar som alla män bör lära sig att bära regelbundet.

I den här guiden kommer vi hjälpa dig att välja färg på slipsen efter din kostym. Om du läst någon av våra andra guider så vet du att en av grunderna till en snygg outfit är korrekt färgmatchning. Om du tänker tillbaka på alla där människorna du stött på som haft en sjukt snygg stil men du har inte kunnat sätta fingret på vad det är som gör deras outfit så snygg, då är det med största sannolikhet så att de färgmatchat helt perfekt. För det är en konstform som gör enorm skillnad på en outift, men det är en konstform som du kan lära dig. Kolla in vår stora guide: Färgmatcha kläder, där får du lära dig grunderna. Men nu ska vi titta närmare på vilken färg du bör välja på slipsen baserat på vilken färg din kostym är.

Mörkblå kostym

slips till blå kostym

Den mörkblå kostymen är den vanligaste, men också den absolut snyggaste. Det är givetvis därför den är så populär. Till mörkblått fungerar alla de neutrala fägerna, alltså vit, marinblå, beige, brun och grå. Men de neutrala färgerna är sällan de roligaste eller de som får din outfit att sticka ut. Eftersom kostymen redan är i en neutral färg så är det så klart roligare att välja en mer livlig färg på slipsen.

En färg alldeles för många män underskattar är rosa, särskilt till marinblått. Bär du en mörkblå kostym, vit skjorta, mörkbruna oxfordskor och en rosa slips så finns har du en av de snyggaste outfiten man kan bära. Det rosa i slipsen gör hela din outfit livlig och lekfull medan de blå, vita och bruna håller den ”nere på jorden”. Man får liksom hela paketet.

Andra snygga färger på slips till mörkblå kostym är mörkgrön, ljusblå och röd.

Vill du jobba med mönster så funkar alla olika mönster alldeles utmärkt, en klassiskt röd-vit-blå-randig slips sitter aldrig fel till en vit skjorta i en mörkblå kostym.

Svart kostym

slips till svart kostym

Många som kanske inte ser mode som en hobby, eller som precis börjat intressera sig för mode tror ofta att svart är den vanligaste färgen på kostym. Faktum är dock att det är ganska sällsynt med svarta kostymer. Det är en alldeles för hård färg för att göra sig särskilt bra oavsett om det är fest eller jobb som gäller. Svart kostym är primärt något man bär på begravning.

Med det sagt så finns det en plats för den svarta kostymen, och om du bär upp den rätt, det vill säga kombinerar den med rätt färger och accessoarer, ja då kan det bli riktigt snyggt.

Vill du bära kostym till sneakers så kan det faktiskt vara riktigt snyggt med en svart kostym. Balansen mellan det lekfulla och det hårda blir väldigt bra. Detsamma gäller ditt val av slips. Ska du ha svart kostym i något annat sammanhang än begravning så vill du mjuka upp den med lättare färger och andra material än de klassiska.

Vårt bästa tips är att välja en stickad slips istället för en klassisk variant i silke eller siden. Den stickade slipsen, precis som ett par sneakers livar upp det svarta och skapar balans.

När det gäller färger så rekommenderar vi ljublå, ljusgrön, lila och röd. Prova dig fram och hitta en färg som funkar med din hudton och det svarta i kostymen.

Vill du dock ha den där lite strikta känslan i din outfit, och därför väljer en svart kostym, ja då bör du kombinera den med en marinblå slips, som på bilden ovanför. Det blir som sagt inte så lekfullt, eller glatt, det blir helt enkelt propert och klassiskt.

Grå kostym

slips till grå kostym

Alla passar i en grå kostym, en klassisk sägning när det gäller kostymer, och det stämmer.

Till mörkgrått passar marinblå, grön, röd och lila alldeles utmärkt. De kompletterar varandra och effekten blir en skön harmoni.

Ett konkret stiltips från oss på Obsid är att kombinera en mellangrå kostym med en röd och vitprickig slips, som på bilden ovanför. Det är en oerhört snygg kombination som de allra flesta män passar utmärkt i.

Slips till grön kostym

slips till grön kostym

Det är sällan man ser gröna kostymer, men de har faktiskt blivit något vanligare de senaste åren. Jag skulle säga att det man primärt ser är mörkgröna kostymer, ljusgröna är oerhört sällsynta, så låt oss fokusera på mossgrön eller mörkgrön som är lite vanligare.

Den färg som gör sig absolut bäst till mörkgrön är röd. Det kan kännas lite fel att addera ytterligare en färg utanför de neutrala färgerna, men tro mig, grönt och rött är fruktansvärt snyggt ihop. Vill du ha ännu ett säkert kort, som dessutom är lite mer lågmält så rekommenderar jag marinblått.

Ljusblå kostym

slips till ljusblå kostym

När det kommer till kostymer så finns det en lång rad nyanser som klassas som ljusblå. Den där babyblå färger man instinktivt tänker på när man hör ljusblå är oerhört sällsynt så vi kommer istället fokusera på det man ibland kan kalla kornblå eller bara blå istället för marinblå. En ljusare nyans men fortfarande inte den där himmelsblå.

Väljer du en ljusblå kostym så är du automatiskt ute efter en mer lekfull känsla och ton i din outfit. Därför blir det oerhört snyggt om du spelar vidare på det och väljer en slips i en ljusare röd grön eller blå. Men det kan också vara sjukt snyggt att kombinera en ljusblå kostym med mer propra färger på slips, skor och bälte/hängslen. Ett bra alternativ här är brun, som på bilden ovanför.

Brun kostym

slips till brun kostym

Bruna kostymer är alldeles för sällsynta. Det kan vara fantastiskt snyggt om man har en kostym i en ganska mörk brun nyans och kombinerar den med i övrigt ljusa och livliga färger. Den klassiska rutiga ”Engelska-lärar-bruna-tweed-kavajen” är inte riktigt det jag tänker på, nej jag är mer ute efter en enfärgad mörkbrun kostym. Till en sådan blir det mycket snyggt med vit skjorta och både slips och strumpor i en ljus och livfill färg som rosa, paisleyönster eller ljusblå. På bilden ovanför ser vi en ett relativt extremt exempel, men du förstår min tanke med en ljus slips, gärna mönstrad, till det hårda i den bruna kostymen. Mycket snyggt.

Behöver du nya slipsar?

Om du behöver uppdatera accessoarhyllan med nya slipsar så rekommenderar vi att du kollar in Neckwear.se De har ett enormt utbud snygga slipsar och eftersom de jobbar med egna kollektioner så kommer du kunna hitta massvis av härliga färger och mönster där som ingen annan har!

Sammanfattningsvis om att välja slips till kostym

Alla män böra bära slips oftare, för det är en fantastiskt snygg accessoar. Här nedanför är våra bästa tips när det kommer till att välja färg på slipsen till din kostym:

  • När du väljer slips till mörkblå kostym så rekommenderar vi rosa, röd, ljusblå och grön
  • När du väljer slips till svart kostym så rekommenderar vi först och främst att välja ett annat mönster än det vanliga strikta i silke eller siden. Välj istället en stickad slips. Färger som passar bra är ljusblå, ljusröd och lila.
  • När du väljer slips till grå kostym så rekommenderar vi mörkgrön, rosa, lila och röd, framförallt röd!
  • När du väljer slips till grön kostym så rekommenderar vi röd eller marinblå, båda passar utmärkt, även om röd gör sig lite bättre mot det gröna.
  • När du väljer slips till ljusblå kostym så rekommenderar vi marinblå, grön eller brun
  • När du väljer slips till brun kostym så rekommenderar vi en mönstrad slips som kombinerar vitt med rött, grönt eller marinblått. En paisleymönstrad slips gör sig bra mot den hårda känslan i den bruna kostymen.

Vi hoppas att den här guiden har kunnat hjälpa dig hitta den perfekta slipsen till din kostym!

Föregående artikel4 Olika Pokerspel – Vilken Typ Av Poker Är Din Favorit?
Nästa artikelLas Vegas, En Stad Av Legender Och Underhållning!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.