En välplacerad scarf kan vara kronan på verket

Visste du att scarfen har sitt ursprung i det gamla Romarriket, och att den primärt bars av män? Alltid kul med lite historia…

Du läser troligtvis detta för att du vill få lite tips och inspiration på hur du kan förbättra din klassiska ”kavaj-outfit” med en stilig scarf, och det gör du i, för en välplacerad scarf kan mycket väl vara kronan på verket.

Här är nedanför hittar du kort info om olika typer av scarfs, hur du skall matcha dem och slutligen lite inspiration på hur du kan bära dem.

Är du ute efter att köpa en scarf? Ja då rekommenderar vi starkt Arket, de är i särklass bäst på accessoarer.

Så knyter du en scarf

Innan vi går in på hur man bäst bär upp en scarf till kavaj så är det kanske vi skall gå in på diverse scarfknutar. Kolla in vår guide: Hur knyter man en scarf? där hittar du alla möjliga snygga knutar, eller så kollar du bara in infographicen nedanför:

Hur knyter man en Scarf / Halsduk?

Olika typer av scarf till kavaj

Scarfs finns i en hel del olika material och designer. Här är några av de vanligaste, och hur du bäst bär dem tillsammans med en kavaj.

Sidenscarf

sidenscarf herr

Den lite tunnare och ”lyxigare” sidenscarfen mår bäst av att ledigt hänga runt halsen som en intressant detalj i outfiten. Undvik att knyta en sidenscarf i en allt för tight knut, effekten kommer bara bli att den glider upp och att den kan bli skrynklig.

Är du ute efter en dressad och proper look så är sidenscarfen en fantastisk accessoar, som du dessutom kommer vara ganska ensam om.

Bomulls-scarf

bomulls scarf herr

Bomulls-scarfen är lite tjockare än sidenscarfen, men forfarande mycket tunnare och lättare än en vanlig halsduk. Det är den scarf som passar bäst i flest sammanhang. En sidenscarf har en tendens att bli lite väl dressad om du bara skall käka lunch en söndag, då passar istället en bomulls-scarf bättre.

Det är även den typ av scarf som kan bäras på flesta olika sätt tack vare det flexibla materialet. Du kan använda alla typer av knutar eller bara låta den hänga fritt runt nacken och innanför kavajen.

När det gäller att bära scarf till kavaj så är bomulls-scarfen vår tveklösa favorit.

Infinity-scarf / Infinity-halsduk

infinity halsduk scarf till kavaj

Infinity-halsduken är en intressant lite rackare. Det är den minst dressade av alla scarfs, och den är ofta väldigt grovt stickad, vilket kan vara riktigt snyggt när du vill dressa ned en outfit utan att ändra grundplaggen i den. Av förklarliga skäl passar den bäst på hösten, annars blir det lätt lite väl varmt.

Vanlig halsduk

Först och främst så kanske vi skall gå in på vad det egentligen är för skillnad mellan en scarf och en klassisk halsduk, det kan du läsa om i vår artikel: ”Vad är det för skillnad på scarf och halsduk?

När vi betat av det så kommer vi så klart till nästa fråga, bär man halsduk på samma sätt som en scarf? Både ja och nej, man bär inte en scarf för att hålla sig varm, vilket är halsdukens huvudsakliga syfte. Men man kan definitivt bära en halsduk som en dekorativ accessoar till en kavaj. Vilket passar alldeles utmärkt en fin höstdag när det börjat bli lite kallare men ännu inte är så där bitande kallt att man måste svepa in halva ansiktet.

När du väljer en halsduk för att bära till en kavaj så skall du satsa på en så tunn som möjligt och med så fin stickning som möjligt, om du inte är ute efter kontrastet mellan den dressade kavajen och den streetiga halsduken så klart.

Scarf till kavaj – Inspiration

Här är lite sköna outfits med just scarf till kavaj. Förhoppningsvis ger de dig lite inspiration till framtida outfits.

Scarf Till Kavaj herr stil
En härligt lyxig sidenscarf till en semi-grov kavaj, perfekt en fin höstdag
Scarf Till Kavaj marinblå
En mjuk bomullsscarf i lite längre modell som ger den där snyggt lediga känslan av ”zero fucks given”
Scarf Till Kavaj stil
Klassiskt och stilrent

Köpa scarf?

Kolla då in Arket, de är i särklass bäst i Sverige på accessoarer av alla slag. Allt från scarfs och näsdukar till hängslen och plastrong.

Sammanfattningsvis

Som alltid så är varken märke eller pris det som gör din outfit, allt handlar om att kombinera plagg, färger och material på ett bra sätt, och självklart att ha rätt passform på kläderna.

När du skall välja scarf till kavaj och även hur du skall bära den så bör du tänka på följande:

  • Vill du dressa upp eller ned din outfit? Tänk: Siden -> Bomull -> Infinity. I ”dressighets-nivå”
  • Hur lång är scarfen? Kan du göra en ”twice around” eller få du nöja dig med att den hänger över nacken bara?
  • Vilket material är kavajen, lirar det med scarfen du tänkt ha? Här kan du läsa mer om att matcha material med varandra
  • Färg färg färg! Som alltid, lär dig färgmatcha kläder. Det är en av de viktigaste delarna i att kombinera en snygg outfit
Föregående artikelHur Är Man En Bra Gäst? 6 Regler Att Alltid Följa
Nästa artikel5 Saker Att Göra I Miami – Missa Inte Kubanerna, Strand Och Träsk!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.