Allt du behöver veta om engelsmännens favoritplagg…

Kostymvästen är ett fantastiskt sätt att addera klass och stil till en outfit, oavsett om det handlar om att bära den som en del av en tre-delad kostym, eller till ett par jeans och en kavaj.

En av kostymvästens bästa egenskaper är att den ramar in och förbättrar formen på din överkropp. Västen ska alltid sitta tight, vilket gör att den på ett snyggt sätt framhäver V-formen på din torso om du är någorlunda vältränad. Är du överviktig, ja då hjälper den dig i alla fall, genom att hålla in magen och sidorna, vilket får dig att se smalare ut.
Västen håller även in eventuellt extra tyg på sidorna av skjortan, vilket gör din siluett än mer tight och prydlig. Oavsett om den bärs till kavaj eller utan så framhäver den det bästa i den manliga formen.

En annan härlig egenskap hos västen är att den funkar som ytterligare ett värmande lager på vintern. Samtidigt så fungerar den utmärkt som ett svalare alternativ till kavajen på sommaren. Den är med andra ord förvånansvärt mångsidig.

Tyvärr är kostymvästen ett plagg många män är lite nervösa över att bära. Kanske eftersom den kan kännas lite för dressad, eller för att de helt enkelt inte vet hur de ska stylea den snyggt. Båda de problemen tänkte vi råda bot på här.

I den här stilguiden går vi igenom allt du behöver veta om kostymvästen. Allt från en kort sammanfattning av kostymvästens historia och hur den bör sitta till hur man knäpper den och framför allt, hur man bär den snyggast!

Kort om kostymvästens historia

Kostymvästen är ett fundamentalt plagg inom Engelskt herrmode och till skillnad från många klädesplagg och accessoarer så kan man faktiskt spåra kostymvästens intåg jäkligt precist.

I oktober 1666 deklarerade den Engelska kungen, Charles II, att kostymvästen från och med nu var en fundamental del av så kallad ”korrekt gentlemanna-klädsel”. Detta räknas som den officiella födelsen av kostymvästen som vi känner den idag.
Idén bakom den moderna kostymvästen är dock betydligt äldre, ett ärmlöst plagg som bärs dekorativt över skjortliknande kläder finns avbildat på målningar och beskrivet i böcker från Indien och Persien en bra bit innan 1666.

hur ska en kostymväst sitta

Vad heter kostymväst på Engelska?

Som med det mesta så beror det engelska namnet på om man menar Brittisk engelska eller Amerikansk engelska.

På Brittisk engelska heter kostymväst ”Waistcoat”, och på Amerikansk engelsk heter det ”Vest”.

Ibland kan man stöta på folk som påstår att de faktiskt inte är samma plagg, men det hela verkar bero på samma typ av förvirring som när det gäller skillnaden mellan blazer och kavaj.

kostymväst längd stilguide

Olika typer av kostymvästar

Kostymvästen kommer i två varianter, enkelknäppt och dubbelknäppt. Precis som med kavajer så handlar det alltså om den har knappar på båda sidor och knäpps omlott, eller knäpps som en vanlig kavaj eller skjorta.

Enkelknäppt kostymväst

kostymväst outfit

På bilden ovanför ser vi en klassisk enkelknäppt kostymväst. Inga konstigheter egentligen.

Dubbelknäppt kostymväst

dubbelknäppt kostymväst

Ovanför är en dubbelknäppt kostymväst. Som du ser har den två uppsättningar knappar och knäpps omlott. Västen har faktiskt bara knapp-hål på ena sidan, så den andra sidans knappar är enbart dekorativa.

Kostymvästen på bilden har en så kallad scoop neck, vilket betyder att den är extra lågt skuren i halsen och att tyget hänger lite löst.

Väst eller inte till kostym?

Kostymvästen är traditionellt tänkt att bäras som en del av en tredelad kostym, men den kan lika gärna bäras till udda kavaj eller helt utan kavaj, till kostymbyxor, chinos eller jeans. Det är med andra ord ett väldigt flexibelt plagg, men som är tänkt att addera ytterligare en nivå av formalitet eller ”dressighet” till din outfit.

Med det sagt så är valet upp till dig. Vår rekommendation är att bära väst till kostym vid de allra mest högtidliga tillfällena, som till exempel galor eller en nära familjemedlems bröllop eller begravning. Men skippa västen vid mer vardagliga festligheter, som till exempel 30/40/50-årsfester och jobbfester.

I slutändan är det dock en fråga om din personliga stil. Är du en man som gillar traditionellt mode och älskar att klä upp dig till max? Ja då tycker jag du ska använda kostymväst till kostym så ofta som möjligt!

kostymväst knäppning

Hur ska en kostymväst sitta?

Här är några kort tips och regler för hur en kostymväst bör sitta.

Hur lång ska en kostymväst vara?

En kostymväst ska vara lång nog framtill för att täcka midjan, därav det Engelska namnet; ”waistcoat”. Man ska inte se något av skjortan mellan byxan och västen.

I sidorna och bak är västen skuren lite högre men den ska ändå helt täcka skjortan. Gör den inte det så finns det risk för att en massa tyg puffar upp sig runt midjan, vilket ser förskräckligt ut och drar uppmärksamheten till din midja, vilket man sällan vill.

hur ska en kostymväst sitta guide

Hur ska en kostymväst sitta i axlarna?

I axlarna ska västens kanter sluta ca 5-7 cm ifrån axelns kant, lite beroende på hur breda axlar du har. Den ska alltså inte sitta som en t-shirt vars söm bör ligga i linje med där axeln slutar och överarmen börjar.

Hur knäpper man en kostymväst?

Först och främst så ska kostymvästen alltid vara knäppt. Detta till skillnad från enkel-knäppta kavajer, som du alltid ska knäppa upp när du sitter ned.

När det gäller vilka knappar som bör vara knäppta så beror svaret på kostymvästens knäppning, precis som med kavajer. En dubbelknäppt väst kan ha en så kallad 6×1-knäppning eller en 4×2-knäppnining. Kolla in vår guide till den dubbelknäppta kavajen, där hittar du stilregler för knäppningen beroende på typ.

När det gäller enkelknäppta kostymvästar så bör du generellt sett knäppa alla knappar. Ibland kan det vara snyggast att låta den nedersta knappen vara uppknäppt. Men det är inte en regel skriven i sten att den ska vara uppknäppt, som det är för kavajer.
Många skriver att det är ett stil-brott att knäppa den nedersta knappen på en kostymväst, men om du surfar runt lite så kommer du se att de flesta faktiskt knäpper den nedersta knappen, och det ser jäkligt snyggt ut. Du bör dock inte knäppa den nedersta knappen om västen sitter så pass tight att den drar upp skjortan när du sträcker upp armarna över huvudet.

Den översta knappen kan vara knäppt eller uppknäppt, helt beroende på hur tight västen är över bröstkorgen.

Sammanfattningsvis så beror knäppningen på ett gäng olika faktorer, det enda som är säkert är att du aldrig bär den uppknäppt, oavsett om du står eller sitter. Målet med en kostymväst är att din outfit ska se proper och ordentlig ut, och att V-formen på din överkropp ska framhävas – anpassa din knäppning därefter.

hur bär man en kostymväst

Hur bär man en kostymväst snyggast?

Nu kommer vi till det mest intressanta, nämligen svaret på frågan; ”hur bär man kostymväst snyggast?”. Här nedanför hittar du våra stilråd för hur du snyggast komponerar en outfit med en kostymväst och vad du bör tänka på när du bär den i formella sammanhang eller som en del av en mer avslappnad outfit. Förhoppningsvis hittar du allt du behöver.

Kom ihåg att oavsett hur du bär din kostymväst, till full kostym, till jeans eller utan kavaj så ska skjortan alltid vara instoppad. Annars ser det helt sjukt ut.

Formellt

En tredelad kostym innebär att man bär matchande kostymbyxor och kavaj, samt att man adderar en kostymväst i mixen. De tre delarna är alltså kavaj, byxor och väst. Det är så kostymvästen är tänkt att bäras från början.

Kostymvästen är från början ett högst formellt plagg, även om den numera går att bära betydligt mer avslappnat, faktiskt även till jeans (mer om det nedanför). Detta gör så klart att den lämpar sig väldigt väl för formella tillfällen, när du vill klä upp dig rejält.

Enkelknäppt eller dubbelknäppt?

Vill du maximera formaliteten så kan du satsa på en dubbelknäppt kostymväst. En enkelknäppt variant är på inget sett ”casual”, men den när det gäller kavajer och västar så är dubbelknäppt alltid något mer ”avancerat”, vilket gör att det uppfattas mer formellt.

Samma färg eller udda färg?

Vanligast är att kostymvästen är i samma tyg, färg och mönster som resten av kostymen. Men den behöver inte nödvändigtvis vara det. På bilden nedanför ser vi ett bra exempel på detta. En riktigt snygg kombination med en marinblå kostymväst till en beige kostym. Västen är perfekt färgmatchad med kostymen och adderar ytterligare ett lager av still till outfiten.

Det vanligaste är som sagt att bära en väst i samma tyg som resten av kostymen, men det är inte en regel skriven i sten.

kostymväst omatchande färg

Casual / Avslappnat

Kostymvästen är inte på något sätt endast ämnad för dressade och formella outfits och tillställningar. Det kan vara jäkligt snyggt att bära den till ett par chinos eller jeans (mer om det nedan).

Materialet är viktigt

Bär du den till en avslappnad outfit så bör du undvika ”glansiga” och klassiskt formella material. Satsa istället på tweed eller grov ull. Undvik också allt för nära färgmatchning med byxorna när du bär chinos, annars kan det lätt set ut som att du försöker få till en kostym-look vilket bara blir halvdant.

Även om du bär en kostymväst på ett avslappnat sätt, t.ex. till jeans, så är passformen kritisk. Den ska sitta tight, den får inte vara för lång och skjortan måste vara instoppad.

En rutig väst till en i övrigt o-mönstrad outfit är ett snyggt sätt att skapa lite dynamik i din outfit, vilket blir jäkligt snyggt när du stylear en avslappnad outfit.

Enkelknäppt eller dubbelknäppt?

Till en avslappnad outfit är det snyggast med en enkelknäppt kostymväst. Den dubbelknäppta varianten är mer formell och kan skära sig lite med de i övrigt avslappnade kläderna.

T-shirt till kostymväst

Nej tack, absolut inte. Det är skjorta som gäller. På sin höjd kan man bära en pikétröja till kostymväst, men där går gränsen.

Kostymväst till jeans

Som nämnt ovan så går det alldeles utmärkt att bära kostymväst till jeans, förutsatt att man kombinerar den övriga klädseln på ett bra sätt.

Ett par jeans är aldrig dressade, aldrig någonsin, så den typ av outfit du är ute efter när du bär kostymväst till jeans är mer smart casual än dressad.

Saker du bör tänka på när du väljer att bära kostymväst till jeans är att välja en väst i ett grovt tyg. En fin och prydlig väst i glansig ull kommer se väldigt malplacerad ut om du bär den till ett par jeans. En grov tweed-väst däremot, den passar alldeles utmärkt till dina jeans.

Du kan med fördel bära en mönstrad kostymväst, eftersom mönstret generellt sett dressar ned västens formalitet något.

Slutligen så är det viktigt att du tänker på färgmatchningen, ljusare färger är ofta mer avslappnade än mörka färger, ett bra exempel är outfiten på bilden nedanför. Den ljusbruna färgen ihop med de ljusa jeansen gör outfiten väldigt avslappnad, även fast mannen bär kavaj, väst och dressade skor. Hade kavajen och västen varit marinblå så hade det kännts mer dressat. Men hade de varit marinblå i en fin, slät och glansig ullmix, ja då hade det bara sett efterblivet ut.

Att bära kostymväst till jeans kräver ironiskt nog lite finess helt enkelt.

kostym väst till jeans stilguide

Kostymväst utan kavaj

Även om kostymvästen traditionellt är tänkt att bäras som en del av en tredelad kostym  så går det alldeles utmärkt att bära den utan kavaj. Antingen till kostymbyxor eller ett par chinos.

För att göra det hela så snyggt som möjligt så rekommenderar vi att satsa på en väst i en färg som inte direkt matchar byxorna. När du bär tredelad kostym så brukar västen oftast matcha byxor och kavaj (även om den inte behöver göra det) men när du bär västen utan kavaj så vill du snarare uppnå en outfit i linje med den man kallar ”udda kavaj” alltså när man bär en kavaj som inte är i samma ”set” som byxorna. Västen kan ses som ett svalare alternativ till kavajen, perfekt på sommaren när man vill klä sig smart casual, men inte vill svettas ihjäl.

kostymväst stilguide

Accessoarer till kostymväst

I det stora hela är dina val av accessoarer väldigt fria när du bär kostymväst, förutom när det gäller bälte. Vill du hålla upp byxorna så är hängslen att rekommendera. Ett bälte till kostymväst ser helt enkelt inte snyggt ut. Ett exempel på detta hittar du om du scrollar upp lite på den här sidan.

Bär du hängslen till kostymväst så bör de bäras under västen, behandla den som en kavaj helt enkelt.

Förutom bältet så finns det inga andra begränsningar när det gäller dina accessoarer. Klockor, hängslen, glasögon, slips, fluga, kravatt, plastrong, ja allting funkar utmärkt.

Dags att uppgradera garderoben?

Är du sugen på att utöka din garderob med nya kläder och accessoarer? Kolla då in Arket, Asos eller Oscar Jacobson, där hittar du något för alla stilar!

Sammanfattningsvis

Kostymvästen är ett fundamentalt plagg inom klassiskt Engelskt herrmode. Den går utmärkt att bära som en del av en tredelad kostym, eller under en kavaj till ett par jeans eller chinos, men också bara som den är, istället för en kavaj under de varmare månaderna.

Västens intåg skedde i Oktober 1666 då den Engelska kungen, Charles II deklarerade att den från och med då skulle vara en fundamental del av ordentlig gentlemanna-klädsel. Sedan dess har den i perioder varit extremt inne och uppskattad, men alltid gångbar och alltid stilsäker vid mer formella och propra sammanhang.

Det finns en hel del åsikter om hur den bör knäppas, men det finns ingen objektiv sanning. Det du ska vara noga med är att den inte blir för tight och börjar dra i skjortan när du sträcker på dig eller vrider på kroppen, förutom det så handlar det bara om vilken knäppning som är snyggast på just dig.

Här är 5 korta stiltips när det gäller kostymvästen!

  1. Kostymvästen funkar lika bra till tredelad kostym som under en kavaj till jeans eller chinos, men också som alternativ till en kavaj när det är riktigt varmt ute
  2. Bär du den till jeans eller chinos så bör du undvika västar i klassiska ”kostym-tyger”, alltså glansig ull eller ullmix. Välj även en mönstrad väst eller en väst i en roligare färg än svart, marinblå eller mörkgrå
  3. Bär inte bälte till väst, välj hängslen om du behöver hålla byxorna uppe
  4. En kostymväst måste sitta tight och följa konturerna på din kropp. Har du en väst med bra passform så kommer den framhäva den attraktiva V-formen på din överkropp, vilket är mycket fördelaktigt
  5. Det finns inga officiella regler för hur du knäpper din väst, men många gånger kan det vara snyggt att inte knäppa den sista kappen, eftersom västen då kan sitta för tight, och på så sätt dra med sig skjortans tyg när du sträcker på armarna eller vrider på kroppen. Lämna den sista knappen oknäppt om det gör att västen sitter bättre på dig

Där har du det, allt du behöver veta om kostymvästen, från historien bakom den till hur du bär den snyggast!

Föregående artikel5 Svenska Platser Du Måste Se Innan Du Dör
Nästa artikelAttefallshus I Byggsats – 4 Saker Att Tänka På
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.