Även Sverige har sina extraordinära sevärdheter…

Vad har du för resmål på din bucketlist? Platser som New York, Sydney eller Kairo? Tro det eller ej, men vi har faktiskt många platser här hemma i Sverige som är fantastiska och helt klart värda ett besök, som du inte behöver åka halvvägs över världen för att komma till.

Här är en lista med 5 saker att se i Sverige, såna där saker som platsar på en bucket list!

1: Kungsleden

saker att göra i sverige kungsleden

I den vackra naturen i Lappland sträcker sig Kungsleden – en 425 kilometer lång vandringsled som är en av världens bästa och mest kända, och som passar både rutinerade vandrare och nybörjare. Med fantastiska vyer i ett varierat landskap i fjällvärlden sträcker sig leden genom fjällbjörkskog och alpin terräng, grönskande fjällhedar och flera små fjällbyar.

Vandringsleden sträcker sig från Abisko i norr till Hemavan i söder. Det finns flera boenden att övernatta på, både turiststationer, hotell och vandrarhem. Den vanligaste platsen för start eller avslut av en Kungsledenvandring är i Abisko, Vakkotavare, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammarnäs eller Hemavan. Ett litet tips är att jämföra boende på Hotelloo eller någon liknande jämförelse-site.

2: Stora Nyckelviken

saker att göra i sverige stora nyckelviken

Stora Nyckelviken är en herrgårdsanläggning som först uppfördes i mitten av 1700-talet, som ligger vid Nyckelviken i Nacka strax utanför Stockholm. Hit åker allt från barnfamiljer till företag på utflykter för att besöka Nyckelvikens naturreservat, med herrgården i centrum med tillhörande café. Här arrangeras också många av hembygdsföreningens aktiviteter. Intill herrgården finns en ladugård med djur som hästar och kaniner.

Andra aktiviteter inkluderar Hembygdsmuseet, ponnyridning, populära badplatser vid klippor och sandstränder, en visningsträdgård med massor av härliga blommor, längdskidåkning och aktiviteter vid olika helgdagar. Med andra ord hela det lantliga paketet.

3: Carl Larsson-gården i Sundborn

saker att göra i sverige carl larsson gården

I Sundborn, som ligger 13 kilometer utanför Falun, hittar du Carl Larsson-gården. När Carl och Karin Larsson flyttade in i Lilla Hyttnäs 1891 hade de ingen aning om att det några decennier senare skulle ha blivit ett av världens mest kända konstnärshem.
Platsen har en guidad tur i huset där man får veta allt om det världsberömda konstnärsparet. Gården har även en museibutik samt en designbutik som endast är öppen under sommaren.

4: Wanås skulpturpark

saker att göra i sverige wanås skulpturpark

Tänk dig att du går igenom en grönskande park. Plötsligt får du syn på en staty. Efter det ser du en pyramid mitt ibland grönskan. Sedan kommer du fram till ett färgsprakande konstverk som barn använder som klätterställning. Detta är bara några av de saker du kan stöta på när du går igenom Wanås skulpturpark, som sedan starten 1987 ställt ut ca. 300 konstnärer.

Parken ligger vid Wanås slott, ett par mil norr om Kristianstad. Konstverken är utspridda både i den vildvuxna parken och i magasin och ladugårdsbyggnader utspridda i parken. Detta är verkligen en unik upplevelse helt klart värt ett besök!

5: Digerhuvud

saker att göra i sverige digerhuvud

Har du någonsin sett en rauk? Vad är en rauk, undrar du kanske? Det är en hög stenformation, frammejslad av havet ur en bred strandklippa. En kan vara imponerande nog, men i naturreservatet Digerhuvud på Fårö finns det flera hundra raukar, upp till åtta meter höga och otroligt häftigt formade. Det finns inte mycket som slår en solnedgång här.

Föregående artikel5 Saker Att Göra I Monaco – Förbered Dig På En Lyxig Semester
Nästa artikelKostymväst – En Komplett Stilguide Till Hur Du Bär Den Snyggast!
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!