En massiv stilguide tillägnad den kraftfulla dubbelknäppta kavajen…

Få plagg är så kraftfulla som den dubbelknäppta kavajen. Även om det bara är en kavaj med lite annorlunda knäppning så är den så mycket mer. Den unika knäppningen gör att den uppfattas mer formell – och eftersom den kan kännas svår att bära upp så är det oftast bara vissa typer av män som faktiskt använder den, vilket ytterligare förstärker den kraftfulla känslan.

I den här guiden tittar vi kort på den dubbelknäppta kavajens historia. Sen går vi in på de många olika typerna av knäppning som finns. Slutligen går vi in i detalj på hur du snyggast bär upp den, oavsett om du har en klassiskt dressad stil, eller mer av en smart casual sådan.

Den dubbelknäppta kavajens historia

Den dubbelknäppta kavajen följer till väldigt stor del den klassiska kavajens historia. Den har sitt ursprung i den långa förmiddagsrocken och frocken. Med tiden växte den klassiska kavajen som vi känner till idag fram, och parallellt med den även skepparkavajen.

Det är från skepparkavajen som den dubbelknäppta kavajen har sitt ursprung. Syftet med skepparkavajen var att, till skillnad från ullrocken, hålla sjömän varma utan att hindra deras rörelse på de trånga skeppen. Tänk dig själv hur jobbigt det hade varit att springa runt med en lång ullrock på ett trångt skepp.

I slutet på 1800-talet och början på 1900-talet så blev de dåvarande motsvarigheterna till kavajen, frocken och förmiddagsrocken, successivt både tunnare och kortare. Detta gällde även skepparkavajen som dock snarare förgrenades i två olika plagg: den dubbelknäppta kavajen och den moderna skepparkavajen.

Vill du läsa mer om utveckligen så kan du göra det i vårt stora reportage om ”Kavajens historia”.

dubbelknäppt kostym mörkgrå svarta skor

Det som är unikt för den dubbelknäppta kavajen är dock att den från början bara användes vid informella tillfällen, till exempel när man skulle till tennisbanan, 'country cluben' eller ta några glas med sin herrklubb. Den dubbelknäppta kavajen ansågs faktiskt så informell att den förbjöds på många arbetsplatser där man hade en dressad klädkod.

Detta ändrades dock runt 1930/40-talet, när Hertigen av Windsor, Edward den 8e började bära en dubbelknäppt kavaj i formella sammanhang. Till en början blev allmänheten nästintill chockad och tyckte att det var en uppvisning av dålig smak. Men väldigt snabbt anammade unga män hans stil och vips så blev den dubbelknäppta kavajen ett högst formellt plagg. Edward den 8e var faktiskt lite av en trendsättare, för det är även han som är upphovsmannen till idén om att man inte bör knäppa den nedersta knappen på kavajen. Något du kan läsa mer om i vår guide: ”Vilken knapp ska vara knäppt på kavajen?”.

Där har du den inte så detaljerade historien om den dubbelknäppta kavajen.

Olika typer av knäppningar

För att göra det här med dubbelknäppta kavajer lite extra komplicerat så finns det en hel del olika typer av knäppningar. Nu snackar vi inte 2 olika typer, utan 5 olika typer! Jag vet, knepigt, men så är det, och oroa dig inte, vi går igenom dem alla här nedanför.

De olika knäppningarna har fått sina namn från antalet knappar och hur man kan knäppa dessa.

6×2

dubbelknäppt kavaj 6x2

6×2 brukar oftast anses som den mest formella varianten av knäppning för dubbelknäppta kavajer. På kavajens front finns 6 knappar i två rader, men det är endast 2 av dessa som går att knäppa, det går med andra ord inte att ”råka knäppa fel”, eftersom det helt enkelt inte finns knapphål åt alla knappar. Den här typen av kavaj behöver dock inte nödvändigtvis bäras med båda knapparna knäppta, ofta ser man folk som endast knäpper den övre av de två knapparna, vilket också är riktigt snyggt.

På bilden ovan ser du ett exempel på knäppningen, och som du ser så är den nedersta knappen inte knäppt. Detta gör att kavajen faller på ett snyggare sätt – precis som Edward den 8e hade velat ha det.

6×1

dubbelknäppt kavaj 6x1

6×1-knäppningen blev populär på 80- och 90-talet, men fick aldrig någon långsiktig fästning i modevärlden – troligtvis för att effekten av knäppningen bli väldig osymetrisk. Det är inte en knäppning som vi rekommenderar.

4×2 och 4×1

dubbelknäppt kavaj 4x1

4×2 är en väldigt ovanlig variant, medan 4×1 är en väldigt vanliga sådan, faktum är att 4×1 troligtvis är den absolut vanligast typen av dubbelknäppt kavaj, och i vårt tycke även den stiligaste, eftersom den är lite mer minimalistisk än 6×1 eller 6×2.

4×2-knäppningen kan uppfattas som något mer flexibel, eftersom du kan välja att knäppa antingen den övre eller den undre knappen, men samtidigt så sitter en kavaj alltid bäst om du struntar i att knäppa den nedersta knappen, så egentligen är 4×2-knäppning inte att rekommendera framför 4×1.

2×1

Den här knäppningen ska du bara undvika. Det är helt enkelt inte snyggt. Det ser mest ut som att man misslyckats sy en klassisk kavaj.

Hur bör kavajen vara knäppt?

Vi rekommenderar att du väljer 4×1 för en modern look, alternativt en 6×2 om du vill uppnå en så formell outfit som möjligt.

Hur bär man den snyggast?

Här nedan är våra bästa stiltips på hur du bär en dubbelknäppt kavaj snyggast, oavsett om du satsar på en dressad och formell stil, eller en så kallad smart casual.

Dressat

dubbelknäppt kostym grå vit skjorta

Med dressat så menar vi full kostym och outfits åt det hållet, snarare än att mixa dressat och avslappnat, vilket man gör om man till exempel kör sneakers till kostym eller liknande kombinationer.

Överkroppen

Dina alternativ på överkroppen är ”begränsade” till skjortor och tunna polotröjor. Vi skriver begränsad inom citationstecken eftersom skjortan är så oerhört mångsidig och varierad, så det är inte egentligen speciellt begränsat.
Din enda begränsning är att du primärt bör bära enfärgade skjortor till dubbelknäppt kavaj. Detta eftersom kavajen i sig är något av ett uppseendeväckande plagg, och du vill ha kvar fokus på just kavajen.

När det gäller polotröjor så bör du som sagt välja tunna sådana, i merinoull eller motsvarande. För en ren och krispig känsla.

Benen

Här kan du välja mellan dressade chinos eller matchande kostymbyxor. Alternativt udda kostymbyxor i grövre ull. Bär du udda byxor, alltså alla andra byxor än de som kommer med kavajan, så är det viktigt att du färgmatchar korrekt.

Skorna

Alla typer av skinnskor passar perfekt om du ska köra en smart casual-stil med dubbelknäppt kavaj. Men oxfords alternativt monk strap brukar ge bäst effekt. Oxfords eftersom de är stilrena och inte tar fokus från kavajen. Monk strap eftersom de med sin snarlika knäppningstyp kompletterar kavajen väl.

Skor att undvika är brogue, eftersom dessa tenderar att dra till sig en del uppmärksamhet, vilket kan leda till att din outfit känns som ”alldeles för mycket”, eftersom både kavaj och skor då drar till sig uppmärksamhet. Din outfit riskerar att bli: ”det dressade modets motsvarighet till Captain Jack Sparrow”.

Accessoarer

Undvik allt för mycket armband och ringar, eftersom kavajen i sig är en kraftfull ”center piece” i din outfit. Du vill inte att det ska kännas plottrigt.
De accessoarer du bär bör dessutom matcha i antingen färg på lädret eller metallen.

3 snygga kombinationer av plagg för en dressad outfit med en dubbelknäppt kavaj

  1. Grå dubbelknäppt kavaj med matchande kostymbyxor, svart polotröja, svarta Oxfordskor
  2. Marinblå dubbelknäppt kavaj, vit Oxfordskjorta, marinblå chinos, bruna monk strap
  3. Mörkgrå dubbelknäppt kavaj med sex knappt och matchande kostymbyxor, vit skjorta, svarta Oxfordskor

Smart casual

dubbelknäppt kavaj marinblå vit skjorta casual

Med smart casual så menar vi en outfit som ofta är en mix av dressat och avslappnat. Den är flexibel och funkar i en stor bredd av olika typer av situationer, allt från arbetsintervjuer till uppstyrda fester och sköna grillmiddagar.

Överkroppen

En dubbelknäppt kavaj klassas som ett dressat plagg, så för att få till en smart casual-outfit så behöver du mixa den med antingen en icke-dressad överdel, eller en motsvarande underdel. På överkroppen kan du till exempel välja en skjorta, om du kör jeans på underkroppen. Kör du dock ett par dressade chinos, ja då bör du bära en pikétröja eller en t-shirt på överkroppen. Allt handlar som sagt om balansen mellan dressat och avslappnat.

Benen

Para den med chinos eller jeans framför kostymbyxor för att bryta av formaliteten. Men valet mellan antingen chinos eller jeans är helt beroende på vad du bär på överkroppen, smart casual handlar som sagt om balans.

Skorna

Precis som nämnt ovan så funkar oxfords och monk strap bäst när det kommer till klassiska skinnskor. Men det funkar även med ett par sneakers, förutsatt att de är i skinn, och väldigt stilrena, vilket du hittar på Spartoo.

Accessoarer

Bär du din dubbelknäppta kavaj någon form av klassiska herrskor så funkar alla de klassiska accessoarerna, klocka, armband, förlovningsring etc. För bäst effekt bör de alltid matcha i färg.

Bär du däremot sneakers till en dubbelknäppt kavaj så bör du undvika alla former av accessoarer förutom en minimalistisk klocka. Annars riskerar din outfit att kännas plottrig och splittrad i sin stil. Den dubbelknäppta kavajen uppfattas generellt som mer dressad än en vanlig kavaj, och för att kunna bära upp sneakers till denna kräver att din outfit är väldigt stilren och minimalistisk.

dubbelknäppt kavaj med sneakers och t-shirt

3 snygga kombinationer av plagg för en smart casual-outfit med en dubbelknäppt kavaj

  1. Marinblå dubbelknäppt kavaj, vit Oxfordskjorta, blå jeans och bruna monkstrap
  2. Kornblå dubbelknäppt kavaj med matchande kostymbyxor, vit t-shirt, vita sneakers i skinn
  3. Grå dubbelknäppt kavaj, blå pikétröja, ljusbeige chinos, bruna Oxfordskor

Vilka plagg passar till dubbelknäppt kavaj?

En dubbelknäppt kavaj passar till precis samma typ av plagg som en vanlig, enkelknäppt, kavaj. Men den uppfattas oftast som mer formell, dels eftersom den är lite annorlunda, men också eftersom du ständigt bär den knäppt (förutom när du sitter ned förstås). Det innebär att du, jämfört med en vanligt kavaj, behöver kombinera den med mer avslappnade kläder och färger om du vill få till en avslappnad look. Till exempel så kan det vara värt att byta ut pikétröjan mot en t-shirt, dina oxfords mot ett par monk strap och så vidare, detta för att skapa en balans mellan avslappnat och dressat, om det är den stilen du är ute efter vill säga. Vill du ha en dressad stil, ja då är det bara att köra på som om du bar en vanlig kostym, din dubbelknäppta kavaj kommer då bidra till att höja din outfit ännu ett snäpp, jämfört med en vanlig kavaj.

Sugen på att investera i en ny dubbelknäppt kavaj?

Vårt bästa tips är då att kolla in Arket, de har ett stort utbud av riktigt bra kavajer, snabba leveranser och trevlig kundtjänst.

Sammanfattningsvis

När den dubbelknäppta kavajen först kom så ansågs den allt för informell och avslappnad för att kunna bäras på arbetsplatsen, och den var faktiskt förbjuden på många mer formella arbetsplatser.

Men tack vare Edward den 8e och hans stil så blev den allmänt accepterad och blev snabbt accepterad som ett propert plagg.

I dagsläget anses den oftast som mer dressad än en vanlig kavaj.

Vill du bära den snyggt så handlar det primärt om att kombinera den med rätt typ av accessoarer och skor. Detta eftersom den är ett väldigt iögonfallande plagg. Minimalistiska och klassiska skor passar bäst, och ju förre accessoarer desto bättre. Annars riskerar din outfit att bli väldigt plottrig.

Föregående artikel5 Saker Att Göra I Miami – Missa Inte Kubanerna, Strand Och Träsk!
Nästa artikelJeansskjorta Till Kavaj, Går Det? Så Bär Du Jeansskjortan Snyggast!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.