Kavajen, ett plagg med historia

En kavaj bör ha sin självklara plats i var mans garderob. Helst bör en man äga minst två kavajer, en kavaj som en del av en kostym och en till udda kavaj eller blazer för tillfällen då en kostym är för mycket men bara en skjorta för lite. Men hur går kavajens historia? Varför ser dagens kavajen ut som den gör?

Förmiddagsrocken och Frocken

Kavajen har sitt bakgrund i ett antal olika klädesplagg som alla är nära besläktade.
Ett ursprung är ur förmiddagsrocken med skuren rundad nederkant och en kluven svalskört baktill för att användas till ridning på dagtid där den tidigare nästan uteslutande använts. Förmiddagsrocken kom på 1880-talet att bli accepterad för användning dagtid för att ersätta frocken som var knälång och inte lika praktisk vid hästridning och andra aktiviteter. Numera används förmiddagsrocken nästan uteslutande på formella tillställningar som bröllop, mottagningar och vissa hästkapplöpningar då den oftast bärs tillsammans med en plastrong.

Kavajens historia frock rock
Två exempel på en Frock

Fracken

Till middagen och kvällen ersattes förmiddagsrocken av fracken som ansågs vara ett mer formellt plagg som enbart bars kvällstid. Frackjackan som är dubbelknäppt bärs oknäppt, den är högre och mer rakt skuren i midjan än förmiddagsrocken och hade spetsiga slag i jämförelse med de trubbiga slag som finns på förmiddagsrocken. Dessutom har frackjackan den karaktäristiska svalskörten baktill.   

Kavajen föds

I slutet på 1800-talet och i början på 1900-talet började den kavaj som vi idag känner till att komma fram. Först som ett informellt plagg att bära dagtid, främst vid utomhusaktiviteter som sport eller andra friluftsaktiviteter.
I början användes den primärt på privata tillställningar men kom med tiden att användas mer spritt och i större informella sammanhang. Vid mer formella sammanhang dagtid användes förmiddagsrocken som allt mer trängde undan frocken. Det var framförallt äldre herrar som längre höll kvar i användandet av först frocken och sedan förmiddagsrocken, framför de kortare kavajerna som var populärt bland den yngre generationen män. Frocken slutade användas helt och hållet även i de mest formella sammahangen på 1930-talet.

Förmiddagsrock kavajens historia
En förmiddagsrock

Smokingen

Under den här tiden kom också smokingen att allt mer tränga undan fracken som formellt plagg kvällstid, utom bland de mest konservativa som fortsatte att föredra frack kvällstid.

Smokingjackan är något längre i midjan än frackjackan, saknar svalskörten och dess slag kan se ut på lite olika sätt. Smokingjackan bärs dessutom vanligtvis knäppt och kan vara antingen enkel eller dubbelknäppt.

Kostymen

Kostymkavajen var från början först dubbelknäppt men kom snart blev standarden enkelknäppning. Slagen på kavajen var vanligast spetsiga. Innan mitten på 30-talet var kavajerna slimmade i passformen för att sedan helt växla och bli mer raka i passformen.

Efter andra världskriget kom ytterligare förändringar till kavajen. Mycket av detta var till följd av den ransonering som skett under andra världskriget, vilket ledde till flera förändringar. Många män kom att föredra den enkelknäppta kavajen framför den dubbelknäppta, och kavajens passform kom att förändras under årtionden från bred till smal i midjan. Även slagen kom att förändras under tiden och växlade fram och tillbaka mellan breda och smala.

kavajens historia
En enkelknäppt kavaj i modern stil med två knappar

Kavajen blir standard

Under 1970-talet kom kostymen att börja säljas som en separat kavaj och byxa, vilket gjorde att mannen själv kunde välja storleken på kavajen och byxan som passade honom.
Från 1980-talet till nu har kavajens design ändrats ett flertal gånger, helt beroende på trender. Idag är de flesta kavajerna gjorda för att passa de flesta passformar och stilar, dock är trubbiga slag och enkelknäppning det vanligaste.
Kavajerna kan också ha antingen ett, två eller helt sakna sprund i ryggen även om två stycken är vanligast då det anses vara den som passar för de flesta.

Kavajen har utvecklats mycket under det sista århundradet, men har en lång historia som sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Ett plagg att bära med stolthet.

Föregående artikel5 Riktigt snygga klockor i roseguld – Det bästa guldet
Nästa artikelCaipirinha – Friskt Och Med En Känsla Av Favela
Nyfiken och ständigt hungrig på utmaningar. Bär aldrig kavaj utan näsduk. Tycker att stand-up ska ses live.