Vi vet att det är förvirrande, men det finns en enkel regel…

Man kan tycka att det här med att knäppa sin kavaj inte ska vara så komplicerat, men det är det. Och tyvärr så gör modeindustrin det hela värre genom att sy kavajerna så att de bara sitter bra om man knäpper ett visst antal knappar. Sjukt va? Men i all den här förvirringen så kan vi trösta oss med att det finns en väldigt enkelt regel för hur man bör knäppa sin kavaj.

I den här guiden går vi igenom exakt hur du bör knäppa alla typer av kavajer, från klassiska kavajer med 3 knappar, till dubbelknäppta kavajer och smokings.
Låt oss nu gå igenom det här en gång för alla, vilken knapp ska vara knäppt på kavajen?

Hur ska man knäppa en kavaj?

stilguide Vilken Knapp Ska Vara Knäppt På Kavajen

Kavajknäppning är som sagt förvirrande, men tack och lov så finns det en enkel regel du kan följa, och gör du det så blir det alltid rätt.

3-stegsregeln för att komma ihåg vilken knapp som ska vara knäppt på kavajen

Sometimes, Always, Never”, detta syftar på kavajens knappar och går uppifrån och ned – det vill säga, har du en kavaj med 3 knappar så kan du ibland knäppa den översta, alltid knäppa den mittersta och aldrig knäppa den nedersta. Har kavajen bara 2 knappar, ja då blir regeln helt enkelt bara: ”Always, Never”.

Men hur blir det när kavajen bara har 1 knapp?

En bra fråga, eftersom regeln ”Sometimes, Always, Never” egentligen bara är logisk så länge kavajen har 3 knappar så kan jag förstå att det uppstår lite förvirring när kavajen bara har 1 knapp, blir det ”Never”, ”Always” eller ”Sometimes”? Svaret är så klart ”Always”. Har du en kavaj med bara en knapp så bör den alltid vara knäppt så fort du står upp.

När ska knapparna vara knäppta?

Knapparna bör alltid vara knäppta när du står och går. Så fort du ska sätta dig ned så är det viktigt att knäppa upp knapparna, annars kommer kavajen att vecka sig och det hela kommer se väldigt obekvämt och konstigt ut.

Varför knäpper man inte alla knappar i kavajen?

Tittar man på bilder från modemagasin och reklamer som är äldre än 1920-tal så ser vi kavajer med allt från 2 till 5 knappar, och alla är knäppta. Men hur kommer det sig då att vi nu för tiden aldrig knäpper den nedersta knappen, och att kavajer till och med sys på ett sådant sätt att den sitter dåligt om du knäpper den nedersta knappen?

Trenden startade i början av 1900-talet, när kung Edward den 8e blev lite för fet för sina favoritkostymer och slutade knäppa den nedersta knappen, för att hans mage skulle få plats. För att inte förolämpa honom så tog alla hans vänner efter honom och vips så var det trendigt att skippa den nedersta knappen. Trender funkade helt enkelt likadant då som nu, när kändisar gör något nytt… ja du vet hur det brukar bli.

Hur ska man knäppa en dubbelknäppt kavaj?

Hur knäpper man en dubbelknäppt kavaj

Dubbelknäppta kavajer följer samma regel som enkelknäppta. Knäpp den översta ibland (beroende på hur kavajen sitter på just dig), alltid den mittersta och lämna den sista knappen uppknäppt. Men för att göra det lite mer komplicerat så finns det så klart olika knäppningar på dubbelknäppta kavajer, det finn 4×2, 6×2, 4×1 och några fler. För en heltäckande guide till hur snyggast knäpper din dubbelknäppta kavaj så tycker jag du ska läsa vår stora stilguide till den dubbelknäppta kavajen

När ska knapparna vara knäppta?

För dubbelknäppta kavajer så ser reglerna lite annorlunda ut. En dubbelknäppt kavaj bör vara knäppt från det att du tar på dig den tills det att du tar av dig den, alltså oavsett om du står, går eller sitter.
Anledningen till detta är att det extra tyget får dig att se slarvig och slapp ut om du knäpper upp den. En dubbelknäppt kavaj kan helt enkelt endast att bäras på ett sätt, knäppt.

Hur ska man knäppa en smoking?

klädkod smoking svart

Smokingkavajer har generellt sett bara en knapp om de är enkelknäppta, detta för att inte dölja gördeln som du bär runt midjan. Med det sagt så ska du alltså alltid ha den knäppt när du står och går, men uppknäppt när du sitter.

Hur ska man knäppa en frack?

vilken knapp ska vara knäppt i kavajen guide

Frackens kavaj är inte sydd som en klassisk kavaj, men kallas ändå kavaj, vilket gör det logiskt att ta med den i denna guide.
En frack kan inte knäppas, vilket gör svaret på frågan ganska enkelt, knäpp den inte!

Sugen på en ny kavaj?

Är det dags att uppdatera garderoben med en ny kavaj? Kolla då in Arket, de har ett brett utbud av både klassiska och lite mer avslappnade kavajer som kan vara riktigt snygga till ett par jeans eller chinos.

Sammanfattningsvis

Det enklaste sättet att besvara frågan: ”Vilken knapp ska vara knäppt på kavajen” är att tänka så här: Om du kan komma ihåg regeln: ”Sometimes, Always, Never”, och att den gäller kavajens knappar uppifrån och ned så vet du mer eller mindre allt du behöver veta om vilka knappar som ska vara knäppta på kavajen!

Föregående artikelSjälvhjälp Och Personlig Utveckling – 8 Böcker Som Funkar!
Nästa artikelFotbolls-EM 2024 – Fem Intressanta Spelare Att Ha Extra Koll På
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.