Kost, motion och lite extragrejer

Jag antar att du antingen vill bli av med din övervikt, eller funderar på hur du kan pusha gränserna lite och deffa ännu snabbare? Oavsett varför du vill öka din ämnesomsättning så är det här en gedigen lista med 9 tips på saker du kan gör, saker som faktiskt fungerar på riktigt, om du gör rätt.

Men en första varning dock, man kan inte fuska sig smal genom att boosta sin ämnesomsättning, det är inte riktigt så kroppen fungerar. Om du vill nå dina mål så krävs det alltid ansträngning.

Öka din ämnesomsättning genom kosten

1: Ät tillräckligt

Om ditt mål är att gå ned i vikt så är den viktigaste ändringen du kan göra att börja äta mindre. Men felet många gör är att äta alldeles för lite. Om du understiger ditt kaloribehov så hamnar kroppen i ”svält-läge”. Då avstannar din ämnesomsättning kraftigt för att bevara energi. Om du gör det under allt för långa perioder så kommer kroppen även att börja bryta ned viktig muskelmassa för att få energi, och då blir helt plötsligt effekten av din diet den motsatta.

Bonus!4 tips på nyttiga och proteinrika snacks

2: Ät frukost

Skippa inte frukosten, det är nämligen 4 gånger vanligare att män som skippar frukosten är överviktiga än män som faktiskt äter frukost. Så skärp dig, du är visst hungrig!

3: Ät mer protein

Protein är mer krävande för kroppen att bryta ned än fett och kolhydrater, så ökar du ditt proteinintag och minskar kolhydrater och fett med motsvarande mängd så kommer du automatiskt att öka din ämnesomsättning. Väljer du även fettsnålt protein så som kalkon, kyckling och vit fisk så får du dubbel effekt.

Bonus!– Se till att få i dig lite kassein-protein (t.ex. Keso eller en shake) på kvällen, eftersom kassein frigörs långsamt i kroppen. Det gör att din ämnesomsättning kommer jobba på även under natten.

proteinrika snacks keso
Protein är mer krävande för kroppen av bryta ned. Ökar du ditt proteinintag så kommer du alltså att öka din ämnesomsättning

Öka ämnesomsättningen genom motion

4: Rör på dig 30 min om dagen

Självklart är motion en av de absolut viktigaste faktorerna när det kommer till din ämnesomsättning. Om ser till att vara fysiskt aktiv (rask promenad, springa, styrketräning, crossfit what ever) i ca 30 minuter per dag så kommer du märka stor skillnad på din ämnesomsättning. Allt handlar dock om att vara konsekvent, gör du det 2 gånger i veckan så kommer du troligtvis inte att få 2/7 av effekten, utan betydligt mindre. Kom ihåg, man kan inte fuska sig till sina mål, så skaffa en hälsosam rutin och invänta resultaten!

2: Se till att styrketräna

Muskler bränner 3 gånger så mycket kalorier som fett (6 kcal per kilo muskler och dag kontra 2 kcal per kilo fett och dag). Så för att öka ämnesomsättningen maximalt så bör du se till att både styrketräna och konditionsträna. De extra musklerna du bygger kommer göra stor skillnad i det långa loppet!

De Fyra Basövningarna
Glöm inte att styrketräna, för muskler bränner 3 gånger så mycket kalorier som fett

3: Försök få in det där lilla extra

Ta trappan istället för hissen, gå till affären istället för att ta bilen och stå upp på jobbet, bussen och tunnelbanan. Att få in lite extra motion i vardagen gör stor skillnad i det långa loppet!

Öka ämnesomsättningen på andra sätt

1: Drick mycket vatten!

Studier har visat att genom att öka vårt vattenintag så kan vi också öka vår ämnesomsättning med upp till 40%! Vissa hävdar att det beror på att kroppen försöker värma upp det kalla vattnet, men det är ännu oklart varför ämnesomsättningen ökar så kraftigt. Oavsett varför så funkar det, så du bör se till att få i dig mer vatten varje dag.

Bonus! – Starta dagen med att dricka ett stort glas kallt vatten (ca 50cl) 20-30 min innan frukost, det är ett välkänt knep för att boosta ämnesomsättningen lite extra.

Bonus 2! – Att dricka mycket vatten har inte bara effekt på din ämnesomsättning, det finns även massvis med andra fördelar med att dricka mycket vatten!

bota bakfylla 2
Drick mycket vatten, minst 2 liter per dag!

2: Drick kaffe och te

Det finns en anledning till att alla fettförbrännare man kan köpa är fullproppade med koffein, koffein ökar nämligen vår ämnesomsättning rätt kraftigt. Dricker du redan mycket kaffe så grattis! om du inte gör det men har funderat på att börja, kör igång!

Bonus! – Här är 5 fördelar med te du inte visste

3: Var konsekvent i din kost och motion

Träna inte extremt 1 vecka i månaden och följ inte en trend-diet i två veckor. Kroppen fullkomligt älskar vanor och rutiner och dessa vanor och rutiner är en extremt viktiga nyckelkomponenter om du vill öka din ämnesomsättning och hålla den på en hög nivå. Det funkar inte att kasta om rutinerna hela tiden, du måste vara konsekvent om du vill nå dina mål.

Föregående artikelLGs Nya OLED-TV För Tankarna Till Riddick – *Sponsrad Video*
Nästa artikelLyxa Till Festen Med En Unik Fluga
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.