5 Tips när du inte vet vad som förväntas…

Det krävs inte direkt någon klädkod för de flesta festerna man blir inbjuden till. Men ibland så dimper det ned en inbjudan som gör en lite osäker. Det kan vara till en 40-årsfest, en promovering eller till och med ett bröllop där värdparet valt (eller glömt) att skriva i vilken klädkod som gäller. Oavsett tillställning så vill man ju så klart alltid vara korrekt klädd så att man slipper känna sig överklädd eller underklädd, båda två är rätt ju så obekväma.

Här nedanför är 5 tidlösa tips på vad du ska tänka på när du får en inbjudan utan klädkod, samt några allmänna vett-och-etiketts-regler när de gäller klädsel och olika typer av event.

klädkod frack

Generella regler

Här är några allmänna vett-och-etiketts-regler att komma ihåg när det gäller klädsel på olika tillställningar.

 • Jämna födelsedagar och jubileum är mer formella än ojämna, tänk mörk kostym vid dessa om folk generellt burit kavaj eller dyl vid tidigare fester/kalas
 • Trumfa aldrig brudgummens klädsel vid ett bröllop
 • Bara för att folkdräkt i vissa sammanhang klassas som lika formellt som frack så betyder inte det att du ska ha det. Alla kommer bara tycka att det blir obekvämt

5 Tidlösa tips

Här är 5 tips som garanterat kommer att hjälpa dig komma fram till en passande klädsel när det rasslar ned en inbjudan utan klädkod i brevlådan.

1: Kolla gästlistan

Ta en noga titt på gästlistan. Vilka känner du? Och framförallt, hur brukar de klä sig vid olika typer av festligheter och events? Om gästlistan i majoritet består av personer du vet är allmänt välklädda, ja då skulle jag satsa på en något mer välklädd outfit eftersom det är vad majoriteten troligtvis kommer att göra.

2: Hur ser inbjudan ut?

Baserat på hur fin inbjudan är och hur mycket tid värdparet lagt ned på den så kan du dra vissa slutsatser. Ju finare inbjudan är desto mer formell kommer tillställningen troligtvis att vara.
Det finns 3 saker du kan titta på för att avgöra hur ”fin” inbjudan är:

 • Papprets tjocklek – tjockare papper = mer påkostat
 • Typsnitt – Ju mer formellt och högtidligt typsnitt desto mer formell och högtidlig tillställning
 • Språk – Ju mer formellt och högtidligt språk desto mer formell och högtidlig tillställning

3: Vart kommer festen att vara?

Du kan dra träffsäkra slutsatser baserat på platsen och lokalen som tillställningen kommer att äga rum i/på.
Är eventet på en herrgård eller ett slott? Då är det läge att ta fram den mörka kostymen. Är eventet å andra sidan på en lokal restaurang eller i en föreningslokal, ja då räcker det troligtvis med en outfit i nivå med ”Klädkod: udda kavaj”. Knepigast av allt är ju så klart om eventet äger rum hemma hos värdparet, i det läget så skulle jag kolla in gästlistan och inbjudan en extra gång för att leta efter ledtrådar.

inbjudan utan klädkod herrgård

4: Hur vill du uppfattas?

Den här punkten kanske inte hjälper dig lista ut så mycket, men den kan hjälpa dig komma fram till en bra outfit.
Fundera på hur du vill uppfattas och välj sedan en outfit efter det. Vill du uppfattas som en person som alltid är välklädd? Eller som någon som går sin egen väg? Båda kan så klart funka.

5: Vad är du bekväm i?

I de fall du kan anta att eventet inte kräver några specifika plagg (t.ex. smoking eller frack) så har du lyxen att kunna utgå ifrån kläder och outfits som du känner dig bekväm i. Vi har sagt det förut, men det tåls att upprepas: Hur man bär upp sina kläder är direkt avgörande för om man ser bra ut i dem eller inte. Så tvinga inte på dig något du vantrivs i när du nu ändå fått en inbjudan utan klädkod, för du kommer se bättre ut i något du trivs i än i ”fina kläder” du vantrivs i.

på ämnet så känns det passande att ta upp de här visdomsorden som vår grundare än gång sa: ”Låtsas inte vara någon du inte är, för då drar du bara till dig folk du inte kommer trivas med.”

klädkoder för män herr

Men om du ändå inte lyckas…

…Ring värdparet och fråga. Det är säkrast och minimerar alla typer av missförstånd.

Allt du behöver veta om klädkoder!

Att klä sig väl handlar primärt om färgmatchning och passform, men en annan viktig detalj är att veta vilken typ av kläder som passar vid olika tillfällen. Jag talar förstås om klädkoder. När man pratar om klädkoder så finns det 6 stycken som du bör ha koll på. Kan du dem, vet hur man färgmatchar och ser till att köpa kläder med bra passform, ja då kommer du alltid att vara perfekt välklädd för alla tillfällen!

Här nedanför är länkar till våra utförliga men enkla guider till allt du behöver veta om de 6 klädkoderna:

 1. Klädkod Udda Kavaj
 2. Klädkod Kavaj
 3. Klädkod Kostym
 4. Klädkod Mörk kostym
 5. Klädkod Smoking
 6. Klädkod Frack

Läs på och bli fullärd!

klädkod kostym

Sammanfattningsvis

Det finns några enkla knep du kan använda dig av i de fall du får en inbjudan utan klädkod och vill försöka lista ut vilken typ av klädsel som väntas och som de flesta kommer att bära. Här är de 3 mest effektiva:

 1. Kolla in gästlistan – hur brukar de andra klä sig för event där ingen klädkod har specificerats?
 2. Hur ser inbjudan ut? – ju finare inbjudan, desto mer proper tillställning
 3. Vart kommer festen att vara? – ju finare lokal/plats desto mer proper tillställning

Men kom ihåg! Är du osäker så är det bästa att bara ringa värdparet och fråga.

Föregående artikelFörbättra Hälsan Samtidigt som du bygger den perfekta kroppen
Nästa artikelNy Teknik Gör Det Enklare Och Snabbare Att Spela På Casino
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!