Det är lite trist att det är så sällan man ser slipsar…

Slipsen är den mest manliga av alla accessoarer och även den mest formella, vilket gör att man relativt sällan ser dem (förutom om du går in på en bank).
Vi vill så klart att fler män skall bära slips någorlunda regelbundet, men utan att det känns krystat och obekvämt. Därför har vi tagit fram en här kompletta guiden till allt du behöver veta om att bära slips.

I den här guiden får du lära dig följande:

 1. Varför bär man slips?
 2. Hur knyter man en slips?
 3. När ska man ha slips?
 4. Matcha slipsen riktigt snyggt
  • Matcha slipsen med skjortan
  • Matcha slipsens mönster, färg och material
 5. Olika typer av slipsar
 6. Skall man ha svart eller vit slips på begravning?
 7. Behöver du ett par nya slipsar?

1: Varför bär man slips?

Slipsens historia sträcker sig tillbaka tillbaka till 1660 då den högst dekadenta kungen Ludvig den XIV av Frankrike upptäckte de färggranna kravatterna som kroatiska soldater bar. Kungen tog till sig modet och eftersom Frankrike var Europas högborg när det kommer till mode så dröjde det inte länge förrän det spreds till de övriga kungahusen.

Den här Kroatiska kravatten utvecklades sedan successivt och blev det vi idag kallar slips.

2: Hur knyter man en slips?

hur knyter man en windsor 1

Det finns många olika sätt att knyta en slips, de du troligtvis känner till är four in hand och windsor, men det finns en hel del andra knutar.

I vår guide: ”Hur knyter man en slips” hittar du pedagogiska instruktioner till 5 knutar som är bra att kunna.

3: När ska man ha slips?

När Ska Man Ha Slips fest

När bör man bära slips då? Funkar den till allt? Är det vissa lägen då den inte riktigt passar?
I vår guide: ”När ska man ha slips?” hittar du de 5 klassiska tillfällena då man bör ha slips.

4: Matcha slipsen riktigt snyggt

Om du läst lite av det vi skrivit tidigare så känner du säkerligen igen det här citatet: ”Stil är vad du gör av kläderna du köper, inte hur mycket de kostar”. Med andra ord så är det absolut viktigaste när det kommer till stil att ha koll på passform, hur man matchar färg, mönster och stilar. Man kan inte ”bara köra”, då ser man tyvärr ut som en clown.

Här nedanför är två guider, den ena i hur du matchar slipsens färg, mönster och material så det blir ett snyggt kombo, den andra hur du matchar skjortan och slipsen korrekt.

A: Matcha slips med skjorta

Matcha slips med skjorta och kostym

Kan man bära mer än ett mönster? Måste skjortan vara enfärgad om man bär slips?
I vår guide ”Matcha slips med skjorta och kostym” får du svar på de frågorna.

 

B: Matcha slipsens mönster, färg och material

Matcha slipsen snyggt 2

Glöm inte bort att det finns mer än bara enfärgade slipsar. I vår guide: ”6 sätt att matcha slipsen snyggt!” får du tips, råd och inspiration på hur du kan kombinera olika mönster, material och färger för att få till en riktigt snygg outfit där slipsen är ett av centerplaggen.

5: 4 Olika typer av slipsar du bör känna till

olika typer av slipsar

Vilket material din slips är i gör större skillnad än du tror. En linne-slips saknar lystern hos en silkesslips men har istället en lantlig och somrig känsla som fullkomligt saknas i det förstnämnda.
I vår guide: ”4 Olika typer av slipsar alla män bör känna till” går vi igenom 4 olika material, hur du bäst bär dem och vad som är karakteristiskt för dem.

6: Skall man ha svart eller vit slips på begravning?

Svart eller vit slips på begravning

Den eviga frågan, vem skall ha svart och vem skall ha vitt? I vår guide: ”Skall man ha svar eller vit slips på begravning?” får du alla svar du behöver, oavsett din relation till den avlidne.

7: Behöver du ett par nya slipsar?

Förhoppningsvis så känner du, efter att ha läst den här guiden, att du vill bära slips lite oftare. Det vanligaste problemet som uppstår när man vill prova något nytt är ju så klart att man behöver utöka sin garderob, eller ja, berika känns som ett bättre ord.

Om du behöver köpa lite nya slipsar så bör du kolla in Neckwear.se, de har ett riktigt brett utbud av diverse accessoarer, och framförallt slipsar.

Sammanfattningsvis

Jag hoppas att den här guiden kan ge dig en gedigen grundkunskap om slipsen och alla de regler som omgärdar den. För om du känner dig mer hemma på slipsar så kanske du bär dem lite oftare, och då gör vi tillsammans vårt vackra land lite mer stilfullt.

Föregående artikelSläkten Är Värst, Även När Det Handlar Om Schampo – *Sponsrad Video*
Nästa artikelIrish Coffee – Värmande, Rödhårigt Och Uppiggande
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.