Nära anhörig eller avlägsen släkting? Vilken färg på slipsen gäller för just dig?

Vissa klädkoder är viktigare än andra. Om man kommer på en fest där klädkoden är kavaj, men har skjorta och chinos på sig så behöver man inte oroa sig för att världen skall gå under, men är det gäller begravning och bröllop så är det rätt mycket känslor i luften, och då bör man försöka vara korrekt. Så, vad gäller, svart eller vit slips på begravning?

Från början så sa ettikettsregeln att man alltid kan bära vit slips, men att de som inte tillhör de närmaste anhöriga även kan bära svart slips. Detta har däremot ändrats under åren och numera är det kutym att de närmast anhöriga bär vit slips och de resterande bär svart slips.

Vilka är närmast anhöriga?

Det här är en ganska luddig gräns och bedöms oftast från fall till fall, men det finns vissa självklara. Make, föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon, barn samt barnbarn och syskonbarn till den avlidne räknas ”alltid” som närmast anhöriga. Oftast så räknas även makar dessa till de närmast anhöriga in, t.ex. ett syskonbarns make eller en svåger.

Självklart kan man tillhöra de närmast anhöriga även om man inte är släkt, vänner och styvföräldrar är två vanliga exempel på nära anhöriga sörjande som saknar blodsband.

Föregående artikel4 Ovärderliga råd för ett bättre kroppsspråk!
Nästa artikel5 Fördelar med te du kanske inte kände till!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.