Putsa, blocka och låt vila för att få skor att hålla…

Precis om med allt från möbler, bilar och förhållanden så håller de längre om man tar hand om dem. Detsamma gäller så klart även för skor.

Det är dock ganska ovanligt att folk har koll på hur man faktiskt ska ta hand om sina skor. Att man behöver putsa upp dem ibland känner nog de flesta till, men det här med att de måste få vila är mer av en gömd hemlighet.

I den här guiden går vi igenom 6 fantastiska tips n' trix du bör använda dig av för att få skor att hålla längre!

Behöver du borstar, krämer, fett, spray och diverse andra skovårdsprodukter så hittar du det i så gott som alla skobutiker.

1: Låt skorna vila

Skinn är ett levande material, vilket innebär att det mjukas upp och suger åt sig svett från dina fötter när du använder dem. Detta betyder att dina skor mår väldigt bra av att få vila mellan användningarna. Men detta gäller inte bara skinnskor, sneakers mår precis lika bra av att få vila mellan användningarna.

En grundregel är att låta skorna vila lika många dagar som du haft dem på dig i streck. Den här regeln kräver dock lite sunt förnuft, för det räcker så klart inte med att du har samma vinterkängor i 4 månader, och sen låter dem vila under sommaren. De behöver vila med jämna mellanrum.

få skor att hålla längre sneakers
Oavsett skinnskor eller sneakers så håller de betydligt längre om du låter dem vila med jämna mellanrum

2: Använd skoblock

När du låter skorna vila så vill du ha ett par skoblock i dina mer påkostade skor. Skoblock bör alltid vara i trä, eftersom skoblock fyller 2 syften:

Skoblockens 2 syften

 1. De ser till så att skon håller formen
 2. De suger upp svett och dålig lukt

Som du förstår så behöver de vara i trä för att kunna suga upp fukt och dålig lukt. Men ett par skoblock i plast är så klart bättre än ingenting.

Riktigt bra och snygga skoblock hittar du på Care of Carl.

3: Rengör skorna

Vill du få skor att hålla så kanske det här säger sig självt, men de allra flesta gör faktiskt inte rent sina skor.

Du kommer väldigt långt med bara en skoborste. Med hjälp av den så borstar du bort all smuts som sätter sig i skarvarna och på själva skinnet/tyget. Efter att du borstat rent skorna så putsar du bara av dem med en fuktig handduk.

Vill du ta behandlingen till nästa steg så behöver du lite olika produkter, som vi pratar om i detalj i nästa punkt.

få skor att hålla längre skinnskor
Gör alltid rent skorna om de blivit smutsigare än normalt

4: Behandla skorna

Beroende på vilket material dina skor är så behöver du lite olika produkter. Men generellt sett så vill du ha impregnering och skokräm/skoputs.

Efter att du noggrant gjort rent skorna med skoborsten och en fuktig handduk så gnider du in dem med skokräm/skoputs. En gång i månaden så bör du även impregnera dem för att hålla dem så tåliga som möjligt.

Vill du ha mer detaljerade tips på hur du tar hand om dina skor så bör du kolla in någon av de här guiderna:

 1. Hur putsar man skor?
 2. Ta hand om skinnskor
 3. Ta hand om mockaskor

5: Byt yttersula

Hur noga du än är med att sköta om dina skor så kommer yttersulan att slitas ut. Är det ett par skor som du investerat en del i så är det då värt att gå till en skomakare och byta yttersula. Det kommer kännas som att byta motorn i en gammal bil, en riktigt härlig känsla!

6: Byt skosnören

Att byta skosnören är så enkelt, men gör ändå så stor skillnad. För 50-100kr så kan du få dina skor att se nya ut, speciellt om du först rengör dem ordentligt innan du byter snören.

I vår artikel: ”Impregnera sneakers” finns det en väldigt målande före-och-efter-bild där du ser vilken enorm skillnad det blir om du rengör, putsar upp och byter skosnören på ett par vita sneakers.

få skor att hålla längre byta skosnören
Att byta skosnören är ett väldigt underskattat sätt att få dem fräscha

Sammanfattningsvis om att få skor att hålla

Vill du få skor att hålla längre så handlar det primärt om att hålla dem rena och låta dem vila ordentligt. Så det bästa du kan göra är att ha många olika par skor som du varvar mellan. Följer du nedanstående 6 tips så kommer dina skor hålla betydligt längre:

 1. Låt skorna vila mellan användningarna
 2. Använd skoblock
 3. Rengör skorna ofta
 4. Behandla dina skor med rätt produkter
 5. Byt yttersula
 6. Byt skosnören

Lycka till!

Föregående artikelFå Bättre Luft Hemma Med En Ozongenerator
Nästa artikelInvestera I CBD? Så Ser Trenden Ut
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.