Det Nordiska klimatet är inte snällt mot något, särskilt inte mocka

Strax söder om polcirkeln kryper temperaturen antingen ned i ensiffriga tal på höst och vinter, eller så regnar det under vår och sommar. Och hur är det då med mockaskor? Funkar de verkligen här uppe? Självklart, det är bara en gammal myt att de inte skulle tåla något.

Men det är dock inte helt enkelt att ta hand om mockaskor. Frågorna är vanligtvis många. Tål de vatten? Snö och salt? Vad ska man tänka på?

Lyckligtvis jobbar min sambo inom skobranschen och har stenkoll på alla dessa frågor. Det går alltid att rådfråga internet, men jag bad henne hjälpa till med en lista över de mest praktiska råden för att ta hand om mockaskor.

Vad Behöver man för att ta hand om mockaskor?

Här är en inköpslista över produkter som är bra att ha:

  • Impregneringssprej för mocka
  • Mockaborste
  • Talk eller majsmjöl
  • Vitvinsvinäger
  • Suddgummi
  • Tandborste
  • Vatten

 Hur gör man för att ta hand om mockaskor?

1. Att impregnera mockaskor inför vintern är A och O.

Alla vet att solkräm på sommaren är superviktigt, likaså är impregnering superviktigt för dina mockaskor. Hade du haft ett par skinnskor eller rejäla boots i tåligt material kanske detta går att strunta i (men helst inte).

När det gäller mockaskor är de speciellt känsliga mot väta och behöver sprejas med impregnering. Du kan köpa det i de flesta skobutiker och även i många mataffärer. Satsa på en av bra kvalitet. Spreja skorna gärna två gånger innan användning och rugga dem lite med en borste både före och efter sprejningen. Tänk på att spreja utomhus.

ta hand om mockaskor rengöra
Mockaborstar ser underliga ut, men de fyller sin funktion

2. Hantera och rengör skorna efter spill (våta fläckar)

Mocka är vanligtvis känsligt emot spill. Tänk dig att du går på krogen en kväll och bestämmer dig för att bära dina mockaskor. Spill är oundvikligt.

Det bästa du kan göra är att gå till toan och dutta (inte gnida) med en torr handduk eller pappershandduk på området. Är skorna fuktiga så är det lämpligt att använda lite talk eller majsmjöl och strö detta över området som är spillt på. Låt sedan skorna stå över natten och borsta dem på morgonen efter med en mockaborste.

3. Hantera och rengör skorna efter spill (torra fläckar)

Om du varit utomhus med skorna (vilket du troligtvis är) kommer de bli fläckiga i form av smuts, grus eller slask. Dessa fläckar tenderar sen att torka in om de inte torkas av direkt.

För att enklast undvika dessa fläckar och ta bort dem snabbt så gör du det med ett suddgummi. Gnugga på fläckarna lite försiktigt och försök få bort dem.

Om du har fått värre fläckar använd istället en ren och torr handduk med lite vitvinsvinäger. Dutta på vinäger på fläckarna och upprepa tills du ser att den försvinner. Detta är ett bra sätt att bli av med både vatten och saltstänk.

4. Återuppliva dina mockaskor

Genom att använda en tandborste kan du snabbt och enkelt ge nytt liv i dina mockaskor. Efter ett tags användande blir de gärna lite trötta och ser utplattade ut i mockan. Använd då en tandborste för att rugga mockan. Om de är i riktigt dåligt skick kan du hålla dem över lite ånga genom att koka vatten på plattan och sedan gnugga dem med borsten.

5. Använd aldrig vatten

Kanske låter konstigt men vatten påverkar negatitv både färgen och texturen på dina mockaskor.

6. Gå till ett proffs

Som vanligt, skulle det visa sig att det inte går att få ordning på dem för egen kraft är det bäst att ta dem till en skomakare. Mockaskor är vanligtvis ganska robusta och håller några säsonger. Det är därför värt att betala några hundralappar. Passa även på att klacka om dem om det behövs, de blir som helt nya.

Föregående artikelNya VolksWagen Touran, Familjebilen som gör alla glada – *Sponsrad Video*
Nästa artikelLite Livsråd Från Skaparen Av Calle Och Hobbe
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."