Sneakers, fräscha och krispiga när du köper dem, gråa och sorgsna 3 dagar senare. Men blir det bättre om man impregnerar dem?

Dina vita sneakers är som nyanlända rekryter till vietnamkriget, de har ingen aning om all skit de skall behöva uppleva, och de kommer inte vara vita och oskuldsfulla länge till.

Att impregnera sina skinnskor är en självklarhet för de flesta, men hur är det med sneakers egentligen? Personligen har jag nog aldrig fått rådet att impregnera sneakers när jag köper dem, men när jag köper skinnskor så blir jag erbjuden en impregneringsspray en millisekund efter att jag bestämt mig för ett par.

Hur är det sen med allmän skovård? Hur tar man hand om sina sneakers? Här är en komplett guide till hur du håller dina sneakers fräscha!

Måste man impregnera sneakers?

Måste är ett stark ord… nej, skämt och sido, självklart måste man impregnera sneakers precis som alla andra skor. En impregnering är en skyddande hinna som läggers sig över skon och gör det lättare att hålla den ren. Så vill du att dina sneakers skall vara snygga och fräscha så länge som möjligt så är impregnering ett måste.

Impregneringsspray, skoborstar och andra skovårdsprodukter hittar du på Arket/skovård. De har ett bra utbud, snabba leveranser och faktiskt väldigt bra priser.

Impregnera sneakers
Det är lika viktigt att impregnera sneakers som klassiska skinnskor

Skrubba bort fläckar

Även om du kommer ihåg att impregnera sneakers så kommer de fortfarande få fläckar på sig. Men som tur är så finns det lite olika metoder för att hålla dem fläckfria.

Tandborste

Det bästa instrumentet du kan köpa för att hand om dina sneakers är en helt vanlig tandborste. Använd den för att gnugga bort fläckar med hjälp av lite vatten. Enkelt och extremt effektivt.

Suddgummi

En gammal klassiker för att få bort fläckar från canvas. Suddgummit är faktiskt otippat bra på att hålla dina skor fläckfria.

Nubuck block

Har du sneakers i mocka eller canvas så är ett Nubuck block värt att investera i. Nubuck är en typ av läder och blocket fugerar lite som ett suddgummi.

Nya skosnören

Nya skosnören är lite som att byta gardiner och soffkuddar hemma, det gör stor skillnad men är väldigt enkelt gjort. Försök byta skosnören ungefär varannan månad om du vill hålla dem så fräscha som möjligt.

Tvättmaskinen?

Det finns säkert någon typ av sneaker som går att tvätta, men de flesta typerna är sammansatta med lim, vilket löses upp i höga temperaturer. Nike själva säger att de inte rekommenderar att man använder någon form av blekmedel, tvättmedel eller använder kemtvätt för att rengöra deras skor, och de är ju rätt stora inom sneakers så vi väljer att lita på dem.

Kemtvätta sneakers då?

Se ovan, det är ett nej på den också.

Skokräm

Slutligen så bör du springa och köpa vit skokräm om du har sneakers i skinn eller med skinndetaljer. Skokräm är ett riktigt mirakelmedel som kan få de mest slitna skorna att se ut som nya igen.

Vit skokräm speciellt framtagen för sneakers hittar du på Arket/skovård. Där finns även skoborstar och impregneringsspray.

vit skokräm sneakers

Hur blir det då?

Om man nu följer alla de här råden, vad får man för resultat? Jag förstår om du inte orkar sätta igång värsta projektet om det inte ger några resultat, så här är en före-och-efter-bild på mina Nike Air Max 90. Mycket bra resultat måste jag säga.

Rengöra sneakers vit skokräm impgregnering
Det gör verkligen enorm skillnad att ta hand som sina sneakers

Ute efter nya sneakers?

Behöver du fylla på skohyllan med lite nya sneakers? Kolla då Spartoo, de har ett gigantiskt utbud av sneakers!

Slutsats

Nu har du all kunskap du behöver för att ta hand om dina sneakers, och gör du det ordentligt så håller de otroligt mycket längre, det är väl jäkligt nice?

Föregående artikel3 Tips för att öka fettförbränningen!
Nästa artikelTräningsmotivation – Det är inte alltid lätt, men ge inte upp!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.